Analiză The Economist Intelligence Unit: Disparități majore în politicile naționale cu privire la controlul cancerului pulmonar; doar două din cele 13 țări analizate în prima fază a studiului au un plan național dedicat


  • The Economist Intelligence Unit a lansat prima fază a studiului Standardizarea politicilor publice pentru controlul cancerului pulmonar în Europa”, în cadrul Forumului European de Cancer cu tema “Changing the Future of Cancer in Europe” găzduit de MSD, pe 4 decembrie, la Bruxelles.

  • Conform studiului, la nivelul Europei există o serie de disparități alarmante cu privire la rezultatele obținute la pacienții cu cancer pulmonar, în funcție de țara de proveniență.

  • În România, rata de supraviețuire la cinci ani (unul dintre indicatorii luați în considerare în analiză) pentru pacienții cu cancer pulmonar este printre cele mai scăzute – doar 11%, față de aproximativ 20% în Austria și Suedia.


 Organizația Mondială a Sănătății estimează că 387.913 europeni au decedat în cursul acestui an ca urmare a diagnosticării cu cancer pulmonar[1]. Aceste statistici alarmante sunt confirmate și de rezultatele preliminare ale studiului „Standardizarea politicilor publice pentru controlul cancerului pulmonar în Europa” realizat de The Economist Intelligence Unit (EIU) și lansat în cadrul Forumului European de Cancer, care a avut loc pe 4 decembrie la Bruxelles. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților din mai multe țări europene cu rol în luarea de decizii la nivelul politicilor publice, cadre universitare, medici specialiști, dar și reprezentanți ai pacienților.

În cadrul studiului, sunt comparate politicile de sănătate publică din cele mai mari 13 țări2 ale Europei și modul în care este gestionat și implementat accesul pacienților cu cancer pulmonar la tratamente personalizate. Conform rezultatelor preliminare, statele cu rezultate mai bune în tratarea cancerului pulmonar sunt țările care au dezvoltat strategii de prevenție eficiente, precum și politici de sănătate menite să acorde acces pacienților diagnosticați cu această boală, în timp util, la tratamente inovatoare.

România, printre țările din Europa cu cea mai scăzută rată de supraviețuire la cinci ani pentru cancerul pulmonar

Rezultatele fazei inițiale a studiului “Standardizarea politicilor publice pentru controlul cancerului pulmonar în Europa” realizat de grupul The Economist evidențiază o serie de concluzii cheie pentru Europa, cu privire la tratamentul pacienților cu cancer pulmonar, în funcție de țara de proveniență[2]:

  1. În ultimii 15 ani, cele mai multe cazuri noi de cancer pulmonar au fost înregistrate în Olanda, la polul opus situându-se Suedia. În ceea ce privește numărul de decese cauzate de această boală, în top se află Polonia, Olanda, Belgia, Martea Britanie și Grecia, însă, în ultimii ani, numărul acestora a scăzut semnificativ. Finlanda este una dintre țările care a înregistrat progrese remarcabile în prevenția și tratarea cancerului pulmonar. Restul țărilor care au făcut obiectul studiului, printre care și România, au evoluat foarte puțin sau deloc în prevenția acestei boli, în ultimii 15 ani.

  2. Austria, Suedia și Norvegia sunt țările cu cea mai ridicată rată de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul pulmonar, în timp ce în România și Marea Britanie este înregistrată cea mai scăzută rată de supraviețuire la cinci ani.

  3. Prevenția și tratarea cancerului pulmonar sunt o prioritate strategică în țările cu planuri și linii directoare de control în ceea ce privește această boală.

  4. Luând în considerare faptul că fumatul reprezintă principalul factor de risc pentru apariția cancerului pulmonar, aproximativ 80% dintre cazurile înregistrate pentru această boală fiind legate de fumat, programele de sănătate publică pentru controlul tutunului și renunțarea la fumat, inclusiv reglementarea țigărilor electronice, sunt de o importanță majoră. Studiul arată că Finlanda și Norvegia au făcut pași semnificativi în această direcție.

  5. În ceea ce privește tratamentul cancerului pulmonar, analiza EIU a avut în vedere dacă și cum este administrat tratamentul corespunzător pacienților diagnosticați cu această afecțiune, dacă este disponibilă sau rambursată testarea biomarkerilor, precum și dacă terapiile inovatoare sunt disponibile în sistem compensat. În România, costul testărilor biomarkerilor validaţi este acoperit de către companiile farmaceutice.

  6. Doar Suedia și Polonia au un plan specific pentru prevenția și tratamentul cancerului pulmonar sau o secțiune dedicată în cadrul Planului Național de Control al Cancerului și numai patru țări (Austria, Franța, România și Grecia) și-au actualizat acest plan în ultimii cinci ani.

  7. Doar jumătate dintre țările analizate prin intermediul studiului (Belgia, Franța, Germania, Olanda, Polonia, Spania și Marea Britanie) derulează studii clinice pentru a investiga dacă și cum pot fi implementate programe de screening pentru cancerul pulmonar.


“Rezultatele preliminare ale studiului nostru indică o serie de oportunități pentru România, cum ar fi îmbunătățirea calității planului național de control al cancerului, mai ales prin asigurarea componentelor financiare și de implementare, transformându-l dintr-un document aspirațional într-un adevărat plan operațional. Deși cancerul pulmonar reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul bărbaţilor diagnosticaţi cu cancer şi se situează pe locul 4 în rândul femeilor, planul național de cancer nu se concentrează în mod explicit asupra acestui tip de cancer, nu are o secțiune specifică pentru prevenția și tratamentul cancerului pulmonar. Tot printre punctele slabe ale României se numără și faptul că rata de supraviețuire la cinci ani pentru cancerul pulmonar este printre cele mai scăzute, comparativ cu restul țărilor analizate, în jur de 11%, față de aproximativ 20% în Austria și Suedia. România trebuie să se concentreze în continuare pe implementarea de politici menite să reducă mortalitatea prin cancer pulmonar”, a declarat Alan Lovell, Senior Associate, Health Policy and Clinical Evidence, EIU.

“În ultimii ani, am reușit să îmbunătățim calitatea vieții pacienților cu cancer pulmonar în Europa, însă, în continuare, cancerul reprezintă a doua cea mai frecventă cauză de deces la nivelul Uniunii Europene”, a declarat Martin Seychell, Director General Adjunct al Direcției Generale de Sănătate și Securitate Alimentară a Comisiei Europene. “Rezultatele studiului realizat de Divizia de Cercetare și Analiză a Grupului The Economist arată că este mai mult decât necesară o colaborare strânsă între toți stakeholderii, iar Comisia Europeană va continua să prioritizeze și în anii următori lupta împotriva cancerului”, a mai adăugat acesta.

“Analiza comparativă pentru cele 13 țări care au făcut obiectul acestui studiu reprezintă un demers care ne arată direcția potrivită pentru a îmbunătăți statisticile legate de cancerul pulmonar”, a declarat Alfonso Aguarón, Project Manager, Lung Cancer Europe (LUCE). “Decidenții politici ar trebui să aibă în vedere rezultatele preliminare ale acestui demers și să facă toate eforturile necesare în vederea tratamentului cancerului pulmonar. Este timpul pentru o mai bună informare a pacienților și aparținătorilor acestora, în ceea ce privește impactul acestei boli. Este timpul ca pacienții cu cancer pulmonar să fie observați“, a adăugat Alfonso Aguarón.

Deepak Khanna, Vicepreședinte și Președinte Regional (EMEAC), departamentul de oncologie al MSD, a comentat: “Toți stakeholderii ar trebui să accelereze implementarea politicilor de sănătate care contribuie la obținerea unor rezultate mai bune în prevenirea și tratarea cancerului pulmonar. Suntem o companie farmaceutică axată pe cercetare intensivă și colaborăm constant cu guvernele țărilor din Europa pentru a ne asigura că pacienții diagnosticați cu această boală au acces, în timp util, la terapii inovatoare, care pot contribui semnificativ la prelungirea vieții și la îmbunătățirea calității acesteia”.

EIU a anunțat că va continua eforturile pentru a înțelege modalitatea în care țările din Europa fac progrese în vederea implementării unor programe funcționale și eficiente pentru îmbunătățirea vieții pacienților cu cancer pulmonar, prin continuarea cercetărilor și în anul 2019.

Despre studiul „Standardizarea politicilor publice pentru controlul cancerului pulmonar în Europa”

Studiul este compus din mai mulți indicatori, fiecare dintre cele 13 țări fiind evaluate pentru progresele realizate în domeniul politicilor publice privind prevenția și tratamentul cancerului pulmonar. Indicatorii sunt grupați în cinci[3]domenii diferite - conștientizare, prevenție, screening, diagnostic, tratament și îngrijire, fiecare țară analizată primind un scor pentru fiecare indicator. Rezultatele studiului sunt menite să sprijine decidenții politici și să le ofere acestora o serie de recomandări pentru îmbunătățirea politicilor publice. Una dintre concluziile acestei prime faze a studiului o reprezintă faptul că țările cu o evoluție semnificativă în domeniul politicilor publice au înregistrat progrese rapide în diagnosticarea pacienților suspecți de cancer pulmonar. Studiul de evaluare comparativă realizat de The Economist Intelligence Unit (EIU) este susținut de MSD și a fost prezentat în cadrul Forumului European de Cancer, eveniment găzduit de MSD și organizat în colaborare cu Lung Cancer Europe (LUCE) și Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer (ECPC) pe 4 decembrie, la Biblioteca Solvay din Bruxelles.

Despre MSD

De peste un secol, MSD este lider al industriei farmaceutice la nivel mondial, descoperind medicamente și vaccinuri pentru multe dintre cele mai dificil de tratat boli ale lumii. Prin medicamentele noastre pe bază de prescripție, vaccinuri, terapii biologice și produse pentru sănătatea animalelor, colaborăm cu clienții noștri și operăm în peste 140 de țări pentru a furniza soluții inovatoare. În plus, ne dovedim angajamentul față de îmbunătățirea accesului la servicii medicale prin politici, programe și parteneriate cuprinzătoare.

Astăzi, MSD continuă să se afle în avangarda cercetării, contribuind la progresul în prevenirea și tratarea bolilor care amenință oamenii și comunitățile din întreaga lume, incluzând aici cancerul, bolile cardiometabolice, tot mai numeroasele zoonoze, boala Alzheimer și bolile infecțioase, între care HIV și Ebola. Pentru mai multe informații, vizitați www.msd.com sau luați legătura cu noi prin intermediul conturilor de social media: TwitterLinkedIn și YouTube.

[1] http://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/cancers/15-Lung-fact-sheet.pdf; Data accesării: 30 noiembrie 2018
[2] Austria, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Spania, Suedia și Marea Britanie
[3] Cele cinci domenii sunt: (1) cancerul pulmonar ca prioritate strategică, (2) cancerul pulmonar este o problem de sănătate publică, (3) cancerul pulmonar este o cursă contracronometru, (4) cancerul pulmonar poate fi abordat și (5) cancerul pulmonar este o boală care poate fi tratată cu terapii inovatoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.