Cei leneşi plece unde vor

astarastoae-publimediaCred că vă mai amintiţi acest vers dintr-un cântec atât de drag formaţiunilor de stânga. Eu mi-am amintit de el când am citit declaraţiile autorităţilor române şi proiectele de acte normative elaborate de Ministerul Sănătăţii pentru a diminua migraţia medicilor români în alte ţări. Nu ştiu dacă febra electorală sau canicula i-a determinat pe politicieni să declare că vor acoperi deficitul de medici prin importul de specialişti din ţări extracomunitare (îndeosebi din China), dar în mod sigur i-a influenţat în momentul în care au redactat actul normativ privind salarizarea medicilor din spital, potrivit randamentului şi performanţelor.

Când au declarat că vor importa medici din spaţiul extracomunitar, decidenţii au uitat că prin Tratatul de aderare la UE s-au angajat ca în cadrul profesiilor reglementate (şi medicina face parte dintre acestea) să nu permită accesul decât a cetăţenilor din UE sau a celor care au soţ/soţie cetăţean UE. Sau poate că există un plan strategic prin care un comando de fete frumoase vor pleca în China, se vor căsători cu medicii chinezi şi îi vor aduce în România.

Opere SF

Şi propunerea de salarizare diferenţiată a medicilor poate face obiectul unei opere ştiinţifico-fantastice. Aparent, este un document care ar stimula performanţa în medicină. El prevede că salarizarea medicilor se va face diferenţiat, evaluarea fiind dependentă de o serie de criterii elaborate de MSP şi avizate de Colegiul Medicilor din România. Ca în orice act normativ românesc, aceste criterii nu sunt enunţate, urmând ca ele să fie elaborate ulterior, ceea ce ridică de la început un semn de întrebare.

Articolele următoare desfiinţează, însă, orice aparenţă de echitate. Evaluatorii activităţii medicilor sunt managerul şi şeful de secţie, iar evaluarea este dependentă de indicele de complexitate a cazurilor rezolvate şi de indicatorii prevăzuţi în contractele de management a acestora. Cu alte cuvinte, medicul este dependent de un contract la care nu este parte şi salarizarea sa este în funcţie de relaţiile pe care le are cu evaluatorul.

Mistere politice

Şi, în sfârşit, creşterea salariului nu poate fi făcută decât în limita cheltuielilor de personal aprobate în buget. Ca să creşti salariul unui medic, trebuie obligatoriu să diminuezi salariul altui medic, iar dacă toţi medicii sunt performanţi, ei vor rămâne la salarizarea iniţială. Pentru mine este un mister cum va putea să fie evaluată performanţa individuală a unui medic, când nu cunoaştem performanţele spitalului în care lucrează, deoarece spitalele nu au fost evaluate şi acreditate. Cum va putea să fie salarizat un medic competent, când unitatea medicală nu-i pune la dispoziţie mijloacele prin care el să-şi manifeste competenţa? Ce se întâmplă cu un chirurg care nu are anestezist şi este, deci, obligat să efectueze manopere cu un indice de complexitate mic? Şi multe alte întrebări. În aceste condiţii, iniţiativa legislativă, motivată prin faptul că salarizarea diferenţiată şi diminuarea veniturilor medicilor aşa zis „neperformanţi“ va determina reţinerea în ţară a medicilor tineri, nu rămâne decât o vorbă goală. Aşa că, „cei leneşi plece unde vor“, pentru că medicii tineri şi competenţi vor pleca în ţările industrializate din UE, în SUA, Canada şi Australia, unde plata se face în baza unui contract şi nu pe aşa zise evaluări.

Autor: Vasile Astărăstoae
Sursa: ieseanul.ro

17 comentarii la “Cei leneşi plece unde vor”

  1. Laur a scris:

    Trebuie sa recunosc, cand am vazut titlul articolului ma asteptam la o atitudine tocmai opusa fata de cea prezentata… ma bucur ca n-a fost asa.

    Legat de salarizare in functie de performanta, se va intampla un lucru inevitabil: sefii de sectie isi vor lua cazurile complexe, care, chiar daca vor fi mai putine, aduc un venit mai mare. In cazul in care institutia medicala nu are aparatura/personal adecvat pentru cazuri complexe, sefii de sectie tot nu vor avea de suferit pentru ca tot ei vor ajunge primii la cazuri, iar restul medicilor vor ajunge sa faca munca de asistenta- deci situatia in care toti medicii devin mai performanti, iar salariul ramane constant, e exclusa.

    Cand am inceput facultatea de medicina, chiar si dupa primul an, eram in stare sa ma bat cu pumnul in piept in fata oricui pentru faptul ca orice ar fi voi ramane in tara. Dupa ce am ajuns in anul 3 si am vazut ce e in spitale (primele stagii de semiologie si chirurgie) mi-am schimbat parerea in proportie de 50%.

  2. clody a scris:

    Nu incercati sa ne abateti atentia de la controversatul primariat aducand in discutie alta ineptie ,”marca inregistrata” MS. Nu va ingrijorati pentru soarta medicilor din Romania, Nu avem nevoie de ajutorul d_voastra nepretuit, vom avea sindicat si ne vom apara singuri.

  3. specialist resemnat dar nedumerit a scris:

    Domnule profesor, exista un raspuns la intrebarile pe care vi le-am adresat in urma cu cateva zile la articolul „Lipsa predictibilitatii naste coruptia” ? Exista un dialog real si cu noi, medicii cei ne-primari, sau asteptam in zadar raspunsuri ?
    Modul in care ne trateaza mass-media si autoritatile sunt influentate de atitudinea dumneavoastra, deci articolul recent „Cei lenesi plece unde vor” nu mai impresioneaza pe nimeni, nici chiar pe noi.
    Pacat, domnule profesor, nu meritam dispretul tuturor. Morala acestei atitudini: deveniti si voi primari, sefi etc si ii veti dispretui la randul vostru pe cei ce nu sunt inca. Sau poate nu, caci nu suntem adeptii ideii daca eu am trecut prin niste momente fara sens, trebuie sa treceti si voi.
    Incurabil optimist, mai astept un raspuns din partea dumneavoastra.

  4. Peter Manu a scris:

    “pentru că medicii tineri şi competenţi vor pleca în ţările industrializate din UE, în SUA, Canada şi Australia, unde plata se face în baza unui contract şi nu pe aşa zise evaluări”

    Dr. Astarastoae greseste din nou, cel putin in ce priveste SUA. Numai salariul de angajare face parte din contract. Ca sef de serviciu intr-un spital universitar, evaluez in fiecare an membrii echipei si decid, in functie de performanta lor, procentul de crestere al salariului pentru urmatorul an. La rindul meu, sint evaluat in acelasi fel de seful catedrei. Sistemul e identic in cele trei universitati la care am lucrat aici incepind din 1977.

  5. specialist resemnat dar nedumerit a scris:

    Varza, totul este o mare varza stricata, care miroase groaznic. Dar majoritatea accepta aceasta putrefactie a sistemului caruia apartinem. Sincer, m-ati dezamagit enorm domnule PROFESOR !
    Nu mai astept nici un raspuns, deoarece tacerea dumneavoastra este insasi raspunsul care de fapt nu exista pentru intrebarile adresate.
    Trist si umilitor, domnule PROFESOR !

  6. carcotas a scris:

    PRIVITI AICI PERFORMANTE SF:
    As.Univ. dr. CÎRSTOIU FLORIN CÃTÃLIN

    Director medical

    Data nasterii: 18 noiembrie, 1974

    Locul nasterii: Pitesti – Romania

    Studii preuniversitare

    Studii universitare

    Activitate

    Premii

    Carti publicate, monografii, capitole

    Articole publicate in reviste medicale

    Organizare manifestari stiintifice, Reviste

    Congrese, simpozioane

    Cursuri postuniversitare

    Lucrari stiintifice

    Studii experimentale

    Membru in comisii de examen

    Activitate didactica

    Coordonare lucrari de diploma

    ………………………………………………………………………………………………………………………………………….

    Limbi strãine : Franceza, Spaniola, Engleza

    STUDII PREUNIVERSITARE :

    Clasele I – VIII – Şcoala Generalã Nr. 1 – Piteşti

    Liceul Teoretic „Zinca Golescu” Piteşti, Profil Real, fizicã – chimie

    Diploma de Bacalaureat sesiunea iunie 1993 , cu media generalã 9,70

    Şef de Promoţie 1993 Liceul Zinca Golescu, cu media 9,87

    Premiu Special ( 1990,1991 ), Premiul III ( 1992 ), Menţiune (1993) – Olimpiada Naţionalã de Chimie

    STUDII UNIVERSITARE :

    Universitatea de Medicinã şi Farmacie „Dr.Carol Davila” Bucureşti, Facultatea de Medicinã Generalã, Promoţia 1999;

    Diploma de Licenţã, sesiunea septembrie 1999, cu media 9,50

    Media Generalã a anilor de studiu : 9,61

    Lucrare de Diplomã cu titlul : „ Chirurgia endoscopicã în malformaţiile tractului genital feminin ”.

    ACTIVITATE :

    PREPARATOR UNIVERSITAR poziţia 12, Catedra de Ortopedie-Traumatologie Spitalul Universitar de Urgenţã Bucureşti, UMF Bucureşti- Facultatea de Medicinã Generalã, prin concursul de admitere în învãţãmântul superior – sesiunea iunie 2000, cu încadrare de la 1 octombrie 2000.

    ASISTENT UNIVERSITAR pozitia 9, Catedra de Ortopedie-Traumatologie Spitalul Universitar de Urgenţã Bucureşti, UMF Bucureşti – Facultatea de Medicinã Generalã, prin Concursul de Ocupare a Posturilor Universitare Sesiunea ianuarie 2004, cu încadrare de la 28.02.2004.

    DOCTORAND Ortopedie-Traumatologie din data de 1 decembrie 2001, cu tema de doctorat : „ Algoritm diagnostic şi terapeutic al reviziei componentei femurale decimentate aseptic în artroplastia totalã a şoldului”- Conducãtor ştiinţific Prof.Dr.Ion Dinulescu

    DOCTOR ÎN MEDICINĂ – susţinerea tezei de doctorat în prelegere publică – 12 iulie 2006.

    MEDIC STAGIAR Spitalul Universitar Bucureşti, prin repartiţie pe baza mediei de absolvire a facultãţii

    MEDIC REZIDENT ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE din data de 28.12.2000, prin Concurs de Rezidenţiat 19.11.2000;

    MEDIC SPECIALIST ORTOPEDIE – TRAUMATOLOGIE , examen in sesiunea iulie 2004, absolvit cu media 9,97, Comisia : Prof.Dr.M.Nicolescu, Sef de Lucrari Dr.R.Rãdulescu, Dr.I.Marin, Dr.L.Ojoga.

    MEDIC PRIMAR ORTOPEDIE – TRAUMATOLOGIE , examen în sesiunea iulie 2004 – Comisia Prof.Dr.M.Nicolescu, Prof.Dr.D.Stănculescu, Conf.dr.R.Rădulescu, dr. A.Bădilă.

    IATA CUM POTI DEVENI SPECIALIST SI PRIMAR IN ACELASI TIMP
    DIN CATE STIU ESTE FINUL D-NULUI PRESEDINTE???

    SAU:
    MEMORIU DE ACTIVITATE-DR.CIRSTOIU MONICA
    OBSTETRICA GINECOLOGIE S.U.U.
    B11 Medic Rezident Obstetrica-Ginecologie pe baza Concursului de Rezidentiat
    sesiunea 19 noiembrie 2000 , cu ordinal MSF de confirmare nr 9683 /
    28.12.2000.
    12 Doctor in medicina– Pediatrie – Ginecologie Infantila cu tema Algoritm
    diagnostic si therapeutic in tulburarile menstruale la pubertate si adolescenta ,
    din 2006.
    13 Medic Specialist Obstetrica – Ginecologie – sesiunea iulie 2004, confirmat prin
    ordinal MS / 15.12.2004.
    14 Medic primar Obstetrica ginecologie –sesiunea iulie 2006,confirmat prin ordin
    al M.S.

    SUNT MEMBRI AI COLEGIULUI CA NOI TOTI, NU?

    MI SE PARE CA-S ATAT DE ILEGALI INCAT DESCRIU F BINE INTREG SISTEMUL MEDICAL!

  7. Iesean a scris:

    Dl profesor da unde va sunt laudatori? Asa de repede va sare lumea in cap de la instalarea in functie. Sa-si fi dat oare seama oamenii de adevarata fata a domniei vostre? Mult succes la sucit mintile copiilor astia care habar nu au cu cine au de a face.

  8. felcer a scris:

    Domnule Astarastoaie, daca cele de mai sus sunt reale si dumneavoastra nu scoateti un sunet sunteti PARTAS LA MIZERIE! Macar si pentru faptul ca de fiecare data m/am manifestat ca fanul dumneavoastra va rog luati o pozitie publica! Va Multumesc!

    Pentru domnul STANCIU, Du/te domnule acasa si nu mai iesi pe strada pentru ca ai construit mizeria in care se zbate medicina din Iasi astazi

  9. Mos Bodranga a scris:

    Da, am fost la randu-mi ingrozit de perspectiva de a fi platit “dupa performanta”. Ca de obicei reusiti Domnule Profesor sa faceti o analiza pertinenta asupra consecintelor unui astfel de mod de recompensare a activitatii medicale chiar daca eu cred ca vor fi si alte consecinte rele inca greu de imaginat.
    Partea cea proasta a poblemei este ca exista totusi diferente intre nivelul de pregatire, de calitate umana, de relatie cu omul-pacient (mai nou client), etc intre diferiti medici si toti iau acelasi salar. Daca spitalul ar fi particular atunci criteriul de selectie si retribuire a personalului ar fi acela ca ia mai multi bani cel care aduce mai multa clientela, care satisface clientul deplin prin cunostinte, comportament adecvat, transmiterea de lamuriri convingatoare catre pacient etc.
    Cum insa spitalul la noi este “de stat” si cum el tinde sa devina unul “al saracilor”, ma tem ca intr-adevar acele criterii de performanta nu pot fi usor atinse si nici salariile nu vor creste

  10. Dr Mircea Dragan a scris:

    Iata Domnule Presedinte Al Colegiului Medicilor obiectivitatea programei de primariat:
    putem contabiliza 4 etc…
    Nu doresc sa fac vorbire de alte vicii grave si care conduc la relativizarea emanimarii.Inclusiv drepturi de licenta la scale si la teste de psihodiagnostic.
    Cum puteti explica ca ne reprezentati la acest concurs/examen care nu are temei juridic?
    TEMATICA
    pentru examenul de medic primar
    specialitatea PSIHIATRIE
    I – II. DOUĂ PROBE CLINICE
    III. PROBA PRACTICĂ
    I – II. DOUĂ PROBE CLINICE
    Cazurile clinice se vor susŃine din întreaga problematică a specialităŃii.
    IV. PROBA PRACTICĂ
    1. Examinarea, obŃinerea datelor si diagnosticul în psihiatrie.
    – Tipuri de interviu (structurat, semistructurat, nestructurat); cunoasterea principalelor
    instrumente OMS în acest domeniu: SCAN, CIDI.
    – Foi de observaŃie si evidenŃă standardizată în psihiatrie (AMDP-PHSD-OMS)
    – Diagnosticul în perspectiva definiŃiilor operaŃionale în psihiatrie pe baza “criteriilor de
    diagnostic” ale ICD-10-DCR si DSM-IV
    – Diagnosticul pe axe (perspectiva DSM-IV si ICD-10)
    2. Tomografia computerizată, RMN
    3. Electroencefalografia în psihiatrie.
    4. Examenul fundului de ochi în psihiatrie.
    5. Teste biochimice în psihiatrie: testul de supresie a dezametazonei (DST), testul de stimulare
    a tireotopului (TRH).
    6. Probe psihologice de evaluare a funcŃiilor cognitive: atenŃiei, percepŃiei, memoriei;
    instrumente si tehnici de evaluare a inteligenŃei si “capacităŃilor cognitive” la diverste vârste
    (Wechsler: WAIS, WISC, Raven, etc.).
    7. Tehnici proiective de investigare a personalităŃii în perspectiva psihiatriei: Rorschach, TAT,
    Rosenzweig, Szondi, Luscher, etc.
    8. Chestionare pentru investigarea personalităŃii: MMPI, PF16, IPDE interviul OMS, Tyrer,
    Karolinska, etc.
    9. Scale de evaluare psihopatologice: globale: SCL-90, CRSP, BRPS si pentru anumite nuclee
    sindromatice ca depresia, anxietatea, fobiile, schizofrenia pozitivă si cea negativă, etc.
    10. Scale de evaluare observaŃionale a comportamentului în diferite împrejurări: în spital, la
    ergoterapie, în societate; evaluarea disabilităŃilor (DAS) si alte scale de evaluare utile în
    psihiatrie.
    ooooo 000 ooooo

  11. Greierele si greierele a scris:

    Nea Stara, da matale esti harnic? Sau e vorba de jucat solitaire?

  12. Roxana B a scris:

    Vroiam sa anunt, nu stiam unde; si nu stiu nici in acest moment. Eu l-am vazut acum o luna pe domnul ministru al sanatatii impreuna cu sotia domniei sale pe strada Mihai Eminescu pe langa o clinica particulara. Oare de ce? La stat ii pica mustetile….sau asteapta chinezoiul sa vina stat sis a l intrebe daca il doare la cosul pieptului? Nu zau…abia astept sa i se termine mandatul; sau orice sa faca, numai servicii in cinstea medicinei sa nu mai faca. Mesaj catre domnul ministru: departe, departe de pix sa stati maria voastra!!!

  13. o rezidenta a scris:

    mai bine v-ati ocupa de pregatirea rezidentilor ca sa nu mai ajunga specialisti toti tampitii. in iasi e mai rau ca in jungla. nu te ajuta nimeni cu nimic insa toti te jignesc cu placere si iti cer numai aberatii. stiti cat de greu este examenul de rezidentiat? e umilitor ce se intampla dupa ce treci de acest examen

  14. Dragos Pieptu a scris:

    Ne ocupam. Dati date concrete si ne ocupam. Nu-i obligatoriu pe blogul D-lui Rector. Cam stim ce e examenul de rezidentiat. Unii l-am luat. Nu e nebun cine cere! Deci, depinde de Dvs. parerea mea.

  15. Ailene Andrea a scris:

    pt “o rezidenta”
    Stiu ce simti ca eu sunt doar o studenta…si mai ales repetenta ca am indraznit sa repet anul 1 ca sa fiu la fara taxa si acum sunt in 5 la fara taxa…si viata mea este impartita in bucati…intelege ca azi daca nu faci un dosar stufos care sa rupa masa concurentei, nu reusesti decat sa fii felicitata si atat.

  16. andreea a scris:

    nu stiu exact procedurile prin care a ajuns medic specialist dna dr carstoiu monica.
    sunt pacienta dansei si am numai cuvinte de lauda pentru un asemenea medic
    in viata mea nu am intalnit un medic mai profesionist si mai dedicat meseriei ca dansa
    sa-i dea dzeu sanatate si numai bine
    decat sa va dati cu parerea asa sa va aflati in treaba mai bine aflati ce pareri extraordinare au pacientele dansei despre dna dr carstoiu monica

  17. Endometrioza a scris:

    Deci pan la urma se merita sau nu sa rama ica proaspat rezident in ro, ca sa nu spun si ca proaspat doctor ….sau mai bine te duci undeva si inerci sa te ntegrezi in ideea de ceva mai bun, mai performant?

Comentează acest articol