Cine vor fi prorectorii la UMF Iaşi

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vZ-22Opx50A[/youtube]

TRANSCRIERE:

În campania electorală pentru Senat şi pentru funcţia de rector, în UMF Iaşi, întrebarea principală este: bine, ştim candidaţii la rectorat dar nu cunoaştem Biroul Senat, nu cunoaştem prorectorii. Aceeaşi întrebare o primesc şi eu pe blog, cu subliniere dacă cumva am făcut alianţe cu o persoană sau cu alta, jocuri de culise, interese, etc. Mă văd obligat deci să răspund.

În primul rând, sincer, în momentul de faţă nu ştiu cine vor fi membrii Biroului Senat, cine vor fi prorectorii, cancelarul, etc. Nu ştiu pentru că, aşa cum spune şi legea şi regulamentul, aceştia trebuie să fie membrii ai Senatului. La concurenţa şi la modalitatea de vot actuală este mai greu să prognozezi cine va intra în Senat.

Şi atunci, daca voi fi ales rector, voi propune Senatului următoarea modalitate de a alege Biroul Senat: am să rog în scris (deci secret) Senatul sau fiecare membru din Senat să treacă 10 nume care ar fi potrivite, şi din primii 10 clasaţi ca număr de voturi voi alege 5 persoane cu care pot să realizez o echipă. Care este avantajul unei asemenea metode (care se aplică la Consiliul Europei la alegerile în Comitetele Directoare)? Avantajul este că aceşti membrii ai Senatului înseamnă că se bucură de susţinerea Senatului. Ori un rector (şi Biroul Senat) daca vrea să guverneze democratic trebuie să aibă această susţinere.

Ceea ce pot să spun sigur: că voi solicita ca fiecare facultate să aibă un reprezentant în Biroul Senat - un reprezentant care să aibă o relaţie mai apropiată de facultatea din care provin - şi al doilea lucru: că cei pe care îi voi alege vor fi mai tineri dacât mine.

3 comentarii la “Cine vor fi prorectorii la UMF Iaşi”

  1. O.Pascu a scris:

    Felicitari pentru modul democratic si transparent in care se desfasoara alegerile la Iasi. Modelul ar trebui popularizat pentru ca exista foarte multe Universitati in care se gasesc modalitati foarte originale de a iesi cine trebuie (de obicei aceiasi)
    O.Pascu

  2. Anda a scris:

    Domnule Profesor,
    Termenul limita al campaniei este aproape (around the corner).
    As dori sa luati in consideratie faptul ca o victorie inseamna asumarea unei mari responsabilitati: educarea unor generatii de medici si nu in ultimul rand refacerea numelui (bine “sifonat”) al universitatii medicale iesene.
    Sistemul actual de admitere este o formalitate. Probabil ca ar trebui desfiintat (daca se complica, nu vor fi candidati). Insa sistemul de absolvire ar trebui sa fie dur. Nu se absolva 100%. Macar 15%-20% sunt filtrati printr-un sistem de examene serioase si nu pile-relatii-plocoane.
    De asemenea chestia cumularii de norma didactica, norma clinica trebuie bine delimitata ca responsabilitate. Stagiile studentilor/rezidentilor devin simple excursii casa-spital. Si calitatea actului medical al pacientului (aflat in clinca universitara !) se diminueaza, caci clinicianul didactic nu are timp.
    Prioritatile lui sunt deseori neclare, sau pur si simplu este suprasolicitat, incat cel mai simplu pt. el este sa lase in ceata studentii/rezidentii. Si cand are timp mai da indicatii pe ici pe colo.
    Un absolvent al universitatii medicale nu trebuie sa intre in panica cand se confrunta cu un stop cardiorespirator. Nu trebuie sa trateze cu superficialitate o durere abdominala, o gravida cu risc etc
    Si mai ales nu trebuie sa faca discriminare intre pacienti. Valoarea unei vieti nu este corelata cu marimea portofelului si cu gradul de relatiilor pacientului.
    Intr-adevar cand nu ai resurse, esti pus in situatie limita. Dar o clinica universitara nu ar trebui sa fie in criza de resurse.
    Nu avem un sistem de management eficient si acest lucru este vizibil.
    Nu avem un sistem de asigurare al medicilor care sa-i protejeze. Avocatii prefera domeniul criminal si al tranzactiilor comerciale decat malpraxis-ul (care dureaza mult, inseamna mult cercetare (discovery), iar plata desi consistenta este tarzie). Iar in general tot avocatii de criminal se implica, speculand tot felul de lacune din svaiterul sistemului juridic romanesc.

  3. Vasile Astărăstoae (@Anda) a scris:

    Intotdeauna greul vine dupa o victorie in alegeri. E usor in campanie sa faci promisiuni dar, daca esti cat de cat onest, trebuie sa te gandesti ca, daca le incalci, ai o mare problema: risti sa-ti distrugi o cariera, risti sa iesi cu imaginea definitiv sifonata. Si in rest ai perfecta dreptate. Nu numai la Iasi ci in intreaga tara invatamantul medical trebuie sa fie adaptat cerintelor actuale. Dar o asemenea reforma nu poate veni la comanda, ea trebuie sa fie urmarea unui demers din interior. Sper ca acest lucru sa se intample.

Comentează acest articol