Cui îi e frică de centrul spitalicesc universitar?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sZ-ai7bJw1M[/youtube]

TRANSCRIERE:

Cum era şi normal, propunerea de a înfiinţa un centru spitalicesc universitar a trezit numeroase reacţii, favorabile şi nefavorabile.

Cui îi e frică de acest centru spitalicesc universitar?

În primul rând politicienilor, pentru că nu vor mai avea pârghia cu care să influenţeze activitatea în sistemul de sănătate, să-şi plaseze ciolănarii şi lipitorii de afişe pe posturi de conducere.

În al doilea rând le e frică managerilor incompetenţi care au creat din această funcţie o sinecură pentru a se dezvolta afacerile lor personale.

Nu în ultimul rând le este frica acelor feudali care au făcut din secţiile lor proprietate privată şi care se preocupă mai mult de interesele personale decât de interesele pacientului.

Şi cui va ajuta existenţa unui astfel de centru spitalicesc?

Pacienţilor, pentru că va creşte calitatea actului medical, universităţii, pentru că va creşte calitatea actului didactic şi nu în ultimul rând societăţii, pentru că un astfel de centru va putea să rezolve problemele care au rămas nerezolvate de peste 20 de ani.

De aceea, celor care le este frică de centrul spitalicesc universitar le transmit: este bine să se adapteze la acest concept, care este un concept european şi care a fost recomandat încă din 2006 de către Uniunea Europeană.

21 comentarii la “Cui îi e frică de centrul spitalicesc universitar?”

  1. Fredy a scris:

    Si ce se va intampla cu sectiile care nu sunt clinici? Nu vor deveni toate feuda unor universitari, de prea multe ori, incompetenti?

  2. Dr. Carmen Sirbu a scris:

    Doresc sa fac un comentariu care aparent nu are legatura cu tema de mai sus. In primul rand ma bucur si-mi exprim speranta in Prof. Dr. Astarastoae pentru functia de rector al UMF Iasi (poate vom avea un centru universitar medical model in Romania) si in al doilea rand ca presedinte al Colegiului Medicilor din Romania. Are o prezenta activa, dezbate adevaratele probleme ale medicilor si este deschis dialogului. Am facut parte din Consiliul National al CMR in 2006-2007 si am fost dezamagita de activitatea desfasurata. Se dezbateau mai tot timpul problemele medicilor de familie, cele ale specialistilor din ambulatoriu si spitale aproape niciodata, ca sa nu mai vorbim de altele. Am avut sansa sa particip si la prima sedinta din ian. 2008, sub conducerea Prof. Dr. V. Astarastoae si am sesizat o mare diferenta in diversitatea si modul de abordare a problemelor.
    Stimate domnule Profesor, va rog sa puneti pe ordinea de zi cand se va putea, situatia medicilor care fac garzi. Stiti bine ca persoanele care lucreaza in ture de noapte in orice domeniu au la iesirea din tura 12-24 sau chia 72 ore libere pentru odihna. Este inacceptabil ca un medic sa inceapa ziua de lucru la 8 dimineata, la ora 14 aceeasi zi sa intre de garda si sa plece din spital a doua zi la orele 14-16 cand isi termina activitatea. Acum de cand cu integrarea policlinicilor in spitale, cuantumul de activitate a crescut si mai mult. Nu este posibil sa petreci in spital in continuu 32-33 de ore, prestand o munca de mare responsabilitate, trebuind sa iei decizii ce privesc sanatatea si chiar viata oamenilor, fara sa fii vulnerabil pentru “malpraxis” din cauza oboselii. Nu mai vorbesc de atitudinea si comunicarea medic – pacient in aceste conditii de suprasolicitare. In statele europene si in SUA acest aspect este bine clarificat din cate cunosc. Trebuie constientizata cel putin opinia publica si forurile competente despre aceaste probleme si luate masuri. Pe de alta parte nu este echitabil ca garzile sa fie platite la fel, netinandu-se cont de gradul de dificultate al specialitatilor, de statutul spitalului. Va rog sa va cosultati cu membrii din CN al CMR si sa gasim solutii pentru rezolvare.
    Cu admiratie,
    Carmen Adella Sirbu

  3. dr. Alex a scris:

    Subscriu la rugamintea colegei de mai sus. Trebuie scoasa o reglementare obligatorie cu maximul de garzi pe saptamana si pe luna ce se pot efectua de un medic. Daca nu se va ajunge ca cei ramasi in tara sa faca 10-15 garzi pe luna. In multe locuri acest lucru este deja regula, din pacate.

  4. Cristina a scris:

    Subscriu la ce au spus colegii de mai sus si mai trebuie dezbatut un aspect al celor care fac garzi ca si colaboratori au aceleasi obligatii si indatoriri, dar sunt platiti la salariul minim din grila, iar sporurile specifice garzilor nu se acorda.
    asistent universitar UMF

  5. Mos Bodranga a scris:

    Sunt total impotriva ca universitatea sa administreze spitalele. Domnule Astarastoae, mi-ati produs cu aceasta idee prima dezamagire de cand ati fost validat rector. E tentant nu-i asa sa te trezesti deodata sef peste toate spitalele din Iasi… ce de bani… ce de influenta…
    Vreti ca din banii spitalelor sa platiti in continuare pe cei peste 60 (saizeci) de profesori pensionabili si camarilele lor?
    In toata lumea normala spitalul este administrat de stat prin ministerele sanatatii iar spitalul are contracte cu universitatile de furnizare a cazuisticii si spatiilor de instructie pentru studenti contra unor sume care intra la spital in vedrea curateniei de dupa ce trec studentii , a compensarii unor plangeri eventuale ale pacientilor extenuati de catre studenti etc…
    Dati intai mosnegii afara din UMF, faceti-va curat in curte, taiati nepotismul, faceti examenele studentilor serioase si de ne-cumparat si-apoi mai iesiti in fata.
    Lansand petarda asta vreti sa mascati prelungirile pe care le veti acorda “de sila-de mila” unora pentru prima data, altora ca ultima data… si astfel nu veti taia coada balaurului incompetentei si coruptiei recognoscibil in profesorii pensionabili.
    Orice abatere de la principiul ca 65 de ani este varsta de pensionare in romania va fi o noua scadere a dumneavoastra in ochii celor care mai spera.
    Stiti bine ca in calitate de profesor consultant sau de indrumator de doctorat puteti retine in UMF si pana la orice varsta oricare profesor doar ca el n-ar mai fi sef de sectie iar lucrurile s-ar urni in directia normala…
    Crearea unei suprastructuri de administrare a tuturor spitalelor ar fi un fel de CUG de altadata falimentar din leagan…

  6. Roxie Hart a scris:

    Mos Bodranga – esti tare de tot, sunt de aceeasi parere

  7. XXX a scris:

    DA, MOS BOGRANGA ARE PERFECTA DREPTATE.

  8. giuliano a scris:

    Domnule profesor, consultati arhiva electronica a Ziarului de Iasi din 01.05.2008 si cititi cu mare atentie comentariile. Poate ar trebui sa va puna pe ganduri, cand prea multa lume iti spune ca gresesti e bine sa va autoevaluati ideile cu mai mult discernamant. Nu va luati dupa cei care din interese de moment va glorifica ideile neconditionat. Deschideti prea multe fronturi odata si rezultatele acestor “razboaie” hazardate sunt cunoscute in istorie. Ar fi preferabil sa ramaneti in istoria UMF-ului…

  9. Mos Bodranga a scris:

    Revin nu cu ura ci doar cu nedumerire. Declarati ca la ora actuala spitalele sunt conduse in general de manageri incompetenti (chiar daca majoritatea sunt universitari). Tin sa va atrag atentia ca la concursurile de ocupare ale acestor posturi ati fost membru al comisiilor pe de o parte iar pe de alta parte nu un concurs si nici o persoana – cu tot respectul – nici chiar dumneavoastra nu poate stabili din start cine este sau va fi un manager bun. Managerul devine continuu daca este implicat si daruit de natura. In fond managerul este un om de afaceri iar aici, loc preponderent are intuitia (de ne-evaluat!) – iata de ce ar trebui ca managerii sa se roteze la 2-3 ani. Ca o paranteza, la concernul japonez Matushita – cei cu Panasonicul, comitetul director are 26 de membri iar annual unul dintre ei este validat manager general – d’aia merg lucrurile acolo.
    Groaza mea ramane aceea ca nu veti putea asana UMF-ul de pensionabilii care si-au instalat yes-man(i) in pozitii cheie plimbandu-i pe la congrese,punandu-i autor principal – proful fiind ultimul – ca era acelasi lucru, punandu-i sa prezinte lucrari in locul profului care avea o “indispozitie”…
    Credeti-ma, le-ati face un bine daca n-ar mai fi sefi de sectie si n-ar mai tine aparatura sub cheie, n-ar mai trebui sa decida cine si ce prezinta la congrese, care este ordinea autorilor la o lucrare la care n-a pus o virgula, n-ar mai verifica la sange internarile in spital dobandind foloase necuvenite pentru un aviz de internare la un subaltern cu renume… i-ati umaniza.

  10. Cristina a scris:

    Ma indoiesc ca aceasta transformare va aduce un beneficiu pacientilor… va citez “Pacienţilor, pentru că va creşte calitatea actului didactic şi nu în ultimul rând societăţii, pentru că un astfel de centru va putea să rezolve problemele care au rămas nerezolvate de peste 20 de ani”. Stiti cu cine semanati aici cu Dl Eugen Nicolaescu atunci cand s-a apucat sa scoata pe piata pachetul legislativ privind reforma in sanatate. Din cate imi aduc aminte (si asta se poate verifica in arhiva oricarui ziar din Iasi nu mai zic de cele centrale) l-ati contest pe toate canalele si in toate modurile… o sa fiu eleganta si nu am sa redau aici citate de la acea vreme cu era denumit Dl Nicolaescu atat de dumneavoastra cat si de alti colegi din sistemul sanitar. Sa veniti sa aruncati pe piata un proiect care nu sta in picioare si nu este complet mi se pare o sfidare pentru cei care v-au votat. La fel ca si ceilati participanti la acest blog nu cred ca asta este problema stringenta in UMF. Ce ati facut pentru studenti pana acuma? In afara de o emisiune prin care laudati pe stundeti medicinisti ca doneaza sange… nu am vazut nimic. Fara studenti nu castigati alegerile si cu toate astea… nu se vede nimic care sa recompenseze increderea acordata. Este o vorba romaneasca “bine ca v-ati vazut sacii in caruta”… in rest ce mai conteaza. Incepti sa dezamagiti… si asta nu e bine pentru imaginea dumneavoastra dl prof. dr. Astarastoae. Si incepeti sa-l copiati pe dl Burlui… nu vi se pare…

  11. Vasile Astărăstoae (@Fredy) a scris:

    Intr-un centru spitalicesc universitar nu exista diferente intre sectii si in acelasi timp nu exista diferente intre personal. Intreg personalul apartine centrului, se bucura de aceleasi drepturi, singura diferenta fiind aceea ca unii au un titlu didactic care ii obliga la o activitate mai importanta in acest domeniu iar altii au preponderent activitate de asistenta medicala. Administrarea sectiilor este stabilita de catre consiliul de administratie al centrului din care face parte decanul facultatii si doi reprezentanti ai UMF-ului si nu de catre rectoratul UMF. Senatul UMF-ului stabileste doar regulamentul de functionare al centrului, conditiile de concurs si strategia pe termen mediu si lung.

  12. Vasile Astărăstoae (@Dr. Carmen Sirbu) a scris:

    Multumesc pentru aprecieri dar cred ca sunt exagerate. Chiar azi (15 mai 2008) am avut o discutie cu ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu referitor la timpul de lucru al medicilor si incercam sa gasim o solutie. Dealtfel UE obliga la o reglementare stricta a timpului de lucru al medicilor si Romania a cerut un moratoriu pentru a putea aplica in viitor aceste cerinte. In acelasi timp, marea majoritate a medicilor nu recunosc faptul ca datorita suprasolicitarii (inclusiv prin orele de garda) sunt susceptibili la erori medicale. Si nici nu putem sa-i condamnam atat timp cat prin orele de garda isi completeaza un salariu ridicol de mic. De aceea solutia reducerii numarului orelor de munca la un nivel rational trebuie insotita de cresterea veniturilor in asa fel incat sa acopere plata orelor de garda neefectuate.

  13. alexandru a scris:

    domnule doctor, citind postarea dvs. si comentariile de pe blog nu pot decit sa ma bucur; sa ma bucur pentru ca am ramas somer dupa ce am terminat rezidentiatul, desi calificarea mea, de “felllow in spinal surgery” al unei universitati belgiene prestigioase m-ar fi recomandat pentru o pozitie buna intr-un spital universitar; sa ma bucur ca practic doar jumatate de meserie – consult pacientii, si pacientii ma cauta (oare de ce?) – jumatatea cealalta, cea chirurgicala, fiindu-mi cu desavirsire interzisa, desi nu sunt multi chirurgi in lume care se pot mindri la 35 de ani cu aproximativ 250 de scolioze operate; sa ma bucur ca peste citeva luni voi pleca sa lucrez la Schulthess Klinik, la Zurich, si probabil voi ramine pe acolo pentru totdeauna, desi imi doresc din tot sufletul sa fac chirurgie de performanta la mine in tara, unde traiesc foarte bine, din punct de vedere strict financiar. in acesti 2 ani de cind nu-mi gasesc locul (si chestia asta ma roade!), singurele momente de normalitate au fost vizitele facute in spitalul care m-a format – un spital universitar de tipul celui descris de dumneavoastra, UZ Gent il cheama; in 6 luni de zile acest spital a facut dintr-un individ foarte slab pregatit (de sistemul universitar romanesc!) un chirurg independent, eficient si constient de limitele lui; credeti-ma, nu va exista niciodat in Romania un spital ca UZ Gent. daca dvs. credeti din tot sufletul in proiectul pe care il propuneti, convingeti-ma sa ramin in Romania, pe mine si pe altii ca mine. din pacate, senzatia mea e ca nu aveti cum sa fiti convingator.

  14. Vasile Astărăstoae (@Mos Bodranga) a scris:

    Scuze pentru intarzierea raspunsului (la mesajul din 10 mai). De acord intru totul cu ceea ce ati scris, cu o mica exceptie: nu am facut parte din nici o comisie de examinare in vederea ocuparii postului de manager si nici un alt reprezentant al CMR nu a fost solicitat intr-o asemenea comisie.

  15. Vasile Astărăstoae (@alexandru) a scris:

    Nu pot sa ma bucur cand un specialist care are background-ul dvs se gandeste sa plece definitiv din tara. A lucra intr-un mare centru spitalicesc din Europa este pentru dvs o realizare deosebita dar ar fi o realizare si pentru noi daca acesta ar fi un lucru temporar si daca ar exista conditiile in Romania astfel incat, dupa o perioada de timp sa va ganditi sa reveniti. Va urez mult succes si sper ca sa reusim sa schimbam ceva in tara in asa fel incat sa-mi scrieti ca doriti sa lucrati in Romania.

  16. Roxie Hart a scris:

    Alexandru: e clar, e un fel de drum bun. Tragic

  17. Popescu a scris:

    Toti cei de mai sus sunt impotriva pensionarilor, dar uita ca si ei vor ajunge acolo si atunci ce au sa mai spuna. Adevarul este ca daca ar fi parintii lor sau orice ruda altfel ar sta lucrurile si alta ar fi opinia lor. daca cei pensionabili sunt capabili inca si cei tineri au de la cine invata daca vor insa ei sunt atotstiutori incat nu mai au nevoie de experienta altora… dar asta este alta poveste. Fiecare pasare pe limba ei piere asa cum a patit-o Burlui… deci tineri nu va luptati cu cei pensionabili ca si voua va vine randul mai devreme sau mai tarziu.
    Alte probleme ar trebui sa va preocupe si anume:
    – Sunt multi copi ai cadrelor did. in UMF si chiar familii intregi (Gherghisan,…)
    – Sunt conf. fara doctorat si chiar prelungiti peste varsta de pensionare
    – Sunt multe persoane din personal TESA care cumuleaza functii si prelungiti fara nici-un merit (Scutaru sot si sotie)
    – Secretarul sef de la Medicina detine si functia de director administrativ adjunct desi sunt multi tineri someri
    – … si mai sunt multe de semnalat

  18. freud a scris:

    Fie nu stiti care este situatia, fie vreti sa manipulati, in ambele situatii este extrem de trist dle Astarastoaie pentru ca asa cum spunea cineva mai sus semanati din ce in ce mai mult cu Nicolaescu, pe care-l criticati puternic pana sa va vedeti cu sacii in caruta. Sunt convins ca Universitatea Harvard va e cunoscuta (ca nume si prestigiu macar); are de departe cea mai performanta facultate de medicina din lume – productia de cercatari bio-medicale depaseste tari intregi precum Franta sau Germania. Cu toate acestea nu are un spital propiu ci face contracte cu diferite institutii din Boston si imprejurimi. In ceea ce priveste Europa, acolo unde exista Universitati ce au spitale regula este ca au fost construite si dezvoltate de acestea si nu preluate din sistemul public. De altfel aberatia propunerii dvs. tine si de faptul ca UMF-urile care ar trebui sa creasca performanta spitalelor doar prin preluarea lor sunt printre cele mai neperformante institutii din Romania: nici-una nu este in primele 1000!! De fapt singura realizare ar fi preluarea bugetelor si a puterii de influenta, fara a mai trebui sa dea nimeni socoteala (macar la vot) asa cum se intampla si in UMFuri – ne votam noi intre noi si stabilim noi cine e bun sau rau in functie de gasca in care este si de mana care o pupa. Succes, pacat insa ca nu stie restul lumii cine e reformatorul de la Iasi.

  19. Vasile Astărăstoae (@freud) a scris:

    Harvard-ul este o universitate privata (cum sunt majoritatea universitatilor din SUA) care a luat decizia de a nu-si construi un centru spitalicesc. De ce nu vorbiti despre 80% din universitatile din SUA care au centru spitalicesc. De ce nu vorbiti despre centrul spitalicesc al Case University pe care-l cunoasteti foarte bine. Si de ce nu va raportati la recomandarile Conferintei decanilor Facultatilor de Medicina ale Consiliului Europei si ale Uniunii Europene. Toate aceste organisme recomanda, pentru cresterea atat a invatamantului medical cat si a calitatii actului medical (centre de excelenta), infiintarea centrelor spitalicesti universitare. Va apreciez grija pentru locurile pe care le ocupa UMF-urile in Top1000 si va propun sa mai discutam acest subiect peste 2 ani. S-ar putea sa aveti surpriza sa gasiti si universitati romanesti in Top500.

  20. Roxie Hart a scris:

    Draga Alexandru, tu poti sa pleci (drum bun) iar tu draga Freud degeaba stii asa de multe. of, of cred ca unii s-au nascut cu 100 de ani mai devreme sau in locul nepotrivit. Nu vedeti ca nu avem ce sa facem?

  21. gunoiul societatii a scris:

    n-o sa ajungem decat in topul familiilor cu cat mai multi membri in UMF.
    si in top cu cei mai multi preparatori fara rezidentiat, sau in cazul fericit transferati de pe vreun rezidentiat de la coada listei – gen igiena,radioterapie, chiar medicina de familie – veniti pe usa din spate si impinsi cu putere inainte de mama sau tata.si-i stiti bine care sunt.
    am inteles ca tine de carta universitatii. SCHIMBATI CARTA.
    CA NICI ASA NU-I ETIC.

Comentează acest articol