Dezbatere radiofonică: concediul forţat impus medicilor

O dezbatere radiofonică cu Andreea Orosz şi Vasile Astărăstoae extrasă din emisiunea “Sănătatea FM” din 21/11/2009.

Ascultă AUDIO: [audio:Dezbatere-Sanatatea-FM-54.mp3]

Emisiunea "Sănătatea FM" poate fi ascultată în fiecare sâmbătă, la ora 13.10 PM, pe frecvenţele Radio France Internationale România din Bucureşti (93.5 FM), Iaşi (97.9 FM), Craiova (94.0 FM) şi Cluj (91.7 FM). Emisiunea se poate asculta online pe www.rfi.ro

3 comentarii la “Dezbatere radiofonică: concediul forţat impus medicilor”

  1. Dan a scris:

    MEMORIU
    To: Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii
    Formatul actual al Legii Organizarii si Finantarii Rezidentiatului incalca principiul egalitatii de sanse si dreptul nediscriminativ la educatie si formare profesionala (avand ca exemple generatiile 2005 si 2007 care in urma punctajului de promovare au obtinut dreptul de a profesa ca medici rezidenti in Medicina de Familie). Sunt incalcate articolele 16(1) si 41(1) din Constitutia Romaniei, si art. 2, 6 si 7 din Conventia internationala privind drepturile economice si sociale, la care Romania este parte. Aducem in sprijinul afirmatiei noastre urmatoarele argumente:
    1. Posibilitatile EXTREM de limitate in exercitarea profesiei de medic pentru medicii generalisti (fara specializare) cu/ si fara drept de libera practica,prin prisma publicarii unui numar limitat de locuri si posturi acestia nu pot efectua rezidentiatul, DESI AU PROMOVAT examenul de rezidentiat 2009, in coditiile in care tara noastra are un REAL DEFICIT DE MEDICI.
    2. Prin contrast, absolventii din 2005 si din 2007 ai acelorasi facultati (avand efectiv aceleasi studii) care au promovat examenul de rezidentiat, au fost incadrati intr-un sistem de specializare (rezidentiat) in medicina de familie.
    Cerem respectarea drepturilor absolventiilor de medicina generala care au candidat la examenul de rezidentiat din data de 15 noiembrie 2009 si au promovat conform metodologiei publicate din 15/09/2009 pentru desfasurarea concursului de rezidentiat in domeniul medicina sa fie incorporati la cerere intr-un sistem de specializare (rezidentiat) in medicina de familie, obtinand la sfarsitul celor 3 ani aferenti, odata cu dreptul de libera practica si titlul de medic specialist.
    In concluzie, cerem o mdificare prin OUG, in sensul intrarii sub incidenta ei a tuturor promovatilor din acest an, NEDISCRIMINATIV, in comparatie cu generatiile anterioare.
    Va multumim.

  2. Andrei a scris:

    Buna dimineata, am fost delegat de cei 1726 de medici promovati la concursul de rezidentiat din 15 noiembrie 2009 si care nu vor ocupa un loc sau post . Specific ca sunt 2625 de locuri si posturi, pentru domeniu medicina si ca au obtinut punctaj de promovare un numar de 4351 candidati
    Am inaintat o petitie pe adresa Ministerului Sanatatii si mass-mediei, in speranta ca ecoul nostru va avea un rezultat. Peste 700 de persoane au semnat petiţia online făcută de absolvenţii facultăţilor de medicină. In prezent website-ul cu petita nu mai functioneaza. Am fost sabotati.
    Aceasta petitie vine in intampinarea candidatiilor care au participat la examenul de rezidentiat si au promovat. Conform Metodologie din 15/09/2009 pentru desfasurarea concursului de rezidentiat in domeniul medicina:
    CAPITOLUL I
    Art. 4.-(2) Punctajul minim de promovare reprezinta 50% din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari
    Vrem sa avem dreptul de a putea profesa, avand in vedere ca exista zone in tara cu un real deficit de medici.
    Exista o problema a discriminarii intre generatii, exemple: rezidentiatul 2005 si 2007. In 2007 cei cu punctaj de promovare in nr de 800 au luat Medicina de Familie la cerere.
    De ce in 2007 toti cei cu punctaj de promovare au luat Medicina de Familie iar noi nu avem acest drept? A fost aceeasi materie. De ce in 2005 s-a scazut punctajul de promovare la 50% si astfel toti au intrat pe Medicina de Familie. Cerem sa ni se respecte statutul de promovat.
    Surprinzator Presedintele Comisiei de Rezidentiat 2009 , Doctorul Profesor Florian Popa (Rectorul universitatii de medicina si farmacie Carol Davila) a declarat: “Stati linistiti si nu va faceti probleme in ceea ce priveste examenul de rezidentiat din acest an, se vor face eforturi ca nimeni sa nu ramana pe dinafara”.
    si totusi anul acesta vor ramane daca nu se face ceva
    Avem surpriza sa fim anuntati de catre CNPDS (Centrul national de perfectionare in domeniul sanatatii) sa fim chemati la teleconferinta (28-29 nov), iar cei care raman fara loc vor primi o adeverinta de promovare a carei valoare, nu o stie nimeni. Probabil ca o vom pune in rama. Asa cum se specifica si intr-o sursa mediatizata: Medicinistii promovati au acelasi statut cu cei respinsi.
    Va rugam din tot sufletul sa ne ajutati. Nimeni nu ne baga in seama. Sunteti singura persoana in care avem incredere
    Va multumim ca ne acordati sprijin in demersul nostru.

  3. BOT VIORICA a scris:

    ajutati acesti tineri. Faceti un apel ministrului sanatatii pentru ai ajuta si Romania are un real deficit de medici. peste 10 ani cine o sa ne trateze? DE CE SE FACE DISCRIMINARE INTRE GENERATIILE 2005, 2007 SI 2009? Domnule rector Popa ati promis ca nu o sa ramana nimeni pe dinafara sistemului si acuma va bateti joc de 1726 de medici? DATILE DREPTUL SA PUNA IN PRACTICA CE AU INVATAT AICI IN ROMANIA, NU-I ALUNGATI DIN TARA. CINE O SANE TRATEZE PESTE 10 ANI? OARE NU EI?

Comentează acest articol