Dezbatere radiofonică: medicii refuză contractul-cadru

O dezbatere radiofonică cu Ioana Haşu şi Vasile Astărăstoaie extrasă din emisiunea “Sănătatea FM” din 23/02/2011.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mCCTw0tzqSg[/youtube]

Care sunt nemulţumirile medicilor şi ce s-ar putea întâmpla cu pacienţii? Care e poziţia Colegiului Medicilor faţă de controversata desfiinţare a peste 180 de spitale?

La emisiunea Sănătatea FM, invitatul Ioanei Haşu a fost prof. Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Emisiunea poate fi ascultată în fiecare miercuri, de la ora 19.10, pe frecvenţele Radio France Internationale România din Bucureşti (93.5 FM), Iaşi (97.9 FM), Craiova (94.0 FM) şi Cluj (91.7 FM). Emisiunea se mai poate asculta, în reluare, sâmbăta, de la ora 16.00 şi online pe www.rfi.ro

5 comentarii la “Dezbatere radiofonică: medicii refuză contractul-cadru”

  1. dr.Bostina Petre a scris:

    Foarte interesant, de cand este domnul Profesor este preocupat de medicina romaneasca si de corectitudinea din sistem? Domnia sa ocroteste si prin asta incurajeaza mallpraxisul.Doar suntem medici! Si….gresesc ei si profesorii unioversitari.Nu!

  2. Mihaela a scris:

    Felicitari domnului profesor Astarastoae pentru interventie.

    Este foarte adevarat ca , nu criteriul economic trebuie sa primeze in sanatate.
    Dar eu constat ca, in prezent, unul din criteriile mult folosite in evaluarea activitatii medicului din ambulator,este chiar criteriul economic ; mai precis, numarul de cosnultatii/ servicii/zi. S-a stabilit un numar foarte mare (maxim ) de consultatii/zi (28).
    Nu se mentioneaza, ca alt criteriu de evaluare a activitatii medicale, ar trebui sa fie CALITATEA serviciilor medicale (timpii de asteptare, discutia cu pacientul, aspectele etice,de comunicare,etc ).
    In conditiile birocratiei actuale, medicul dedica cea mai mare parte a timpului de consultatie pe completarea rubricilor care sunt cerute de casa de asigurari .Sa analizam :in 20 minute, timp alocat unei consultatii,cam 7-8 minute trebuie sa scrii; o examinare a bolnavului mai dureaza cel putin 5-6 minute;in 6 minute ramase nu poti discuta prea mult cu pacientul. Iar ast este cazul ideal. Dar , intr-o zi de activitate mai intervin alte zeci de probleme:urgente, probleme administrative, evaluarile pacientilor mai vechi… Iar medicii nu sunt roboti.
    Ceea ce am vrut sa subliniez este faptul ca se recurge in continuare la evaluarea cantitativa. Iar “analizei ” morbiditatii si mortalitatii i se acorda mai mult o importanta de ordin statistic, studiile sociologice,comportamentale, aspectele bioetice fiind complet neglijate.

  3. fotograf nunta a scris:

    Mai dca e sa o luam logic la Ututeni de munde de unde pana mea am eu net…..unde toti oamenii traiesc din munc campului?:)…..sunt obligat sa am net….sa cumpar …cititor etc….nu mi se pare ok!

  4. Termopan a scris:

    Fiecare are dreptul sa-si apere drepturile, dar ceea ce se intampla azi este de neimaginat.

  5. petrica a scris:

    Domnule profesor, o sa faceti emisiuni si de dupa gratii?

Comentează acest articol