Dezbatere radiofonică: oferte în Franţa pentru studenţii la medicină

O dezbatere radiofonică cu Ioana Haşu şi Vasile Astărăstoae extrasă din emisiunea “Sănătatea FM” din 27/10/2010.

Ascultă AUDIO: [audio:Dezbatere-Sanatatea-FM-88.mp3]

Un studiu recent al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie arată că trei sferturi dintre pacienţii români sunt nemulţumiţi de calitatea serviciilor medicale. Ei spun însă, în acelaşi timp, că sunt mulţumiţi de comportamentul medicilor. Cum se poate traduce acest paradox şi de ce medicii români sunt, la rândul lor, tot mai nemulţumiţi de condiţiile de muncă?

Emisiunea poate fi ascultată în fiecare miercuri, de la ora 19.15, pe frecvenţele Radio France Internationale România din Bucureşti (93.5 FM), Iaşi (97.9 FM), Craiova (94.0 FM) şi Cluj (91.7 FM). Emisiunea se mai poate asculta, în reluare, sâmbăta, de la ora 16.00 şi online pe www.rfi.ro

6 comentarii la “Dezbatere radiofonică: oferte în Franţa pentru studenţii la medicină”

  1. simona ciobotea a scris:

    Buna ziua,am o rugaminte:sunt medic specialist in expertiza medicala din 2006 si nu am gasit post.Lucrez intr-un cabinet de medicina de familie ca generalist.As dori sa stiu cum pot obtine dreptul de libera practica in medicina de familie.Va multumesc!

  2. Anonymous a scris:

    Domnule Profesor,as vrea sa va informez cu privire la petitia realizata de cei care au participat la examenul de rezidentiat(21.11.2010) si care au pierdut puncte pentru ca au raspuns corect la intrebarile anulate de catre comisia care a elaborat intrebarile.Pentru acest motiv multi dintre noi si-au pierdut speranta pentru o anumita specialitate…In petitie puteti sa gasiti si celelalte aspecte care ne-au nemultumit.Va multumesc!

    “Escrocherie la Examenul National de Rezidentiat – pentru alegerea specializarilor in domeniul medical

    Domnule Secretar de Stat Streinu Cercel,

    Suntem un grup de medici care anul acesta au susținut Examenul Național de Rezidențiat.

    Pe această cale dorim să ne clarificați o serie de nelămuriri legate de evenimentele apărute ulterior Examenului Național de Rezidențiat 2010:

    – de ce rezultatele obținute la ieșirea din Săli, confirmate cu proces verbal și semnatura martorilor, pot fi modificate fără ca posesorii sau martorii să fie prezenți

    – de ce au existat grile anulate dat fiind faptul că subiectele au fost create de o Comisie pentru Rezidențiat care avea drept scop realizarea unui test de verificare a cunoștințelor pe baza tematicii afișate

    – de ce au existat grile din altă materie în afara celei din programă și de ce ulterior cei care au răspuns corect la ele au avut de suferit prin reducerea considerabilă a punctajelor inițiale (de la 1 la 23 de puncte)

    – de ce nu ne-au fost prezentate motivele pentru care s-au anulat aceste grile, precum și motivul pentru care a fost posibilă o astfel de eroare.

    Solicităm sa ne fie pus la dispoziție clasamentul inițial, precum și motivele pentru care medicii care au raspuns corect la aceste întrebări în ciuda faptului că au fost considerate controversate trebuie să sufere consecințele.

    Pe această cale vrem să vă aducem la cunoștință că suntem profund dezamagiți și indignați de faptul că sub coordonarea dumneavoastră examenul de rezidențiat a înregistrat cel mai mare număr de grile cu probleme din ultimii ani și pentru că prin acestea ați incălcat promisiunea pe care ne-ați facut-o la absolvire.

    Dorim de asemenea ca vinovații pentru aceasta situație să fie trași la raspundere și să se revină la clasamentul inițial.

    Nu vrem să ne mai simțim vinovați de alegerea de a rămâne în țară și de a practica medicina în România.”

  3. DR Ana Maria Alecsa-Lupu a scris:

    Domnule Rector, trebuie sa va povestesc despre cei mai frumosi medici din Iasi. Medicii din ATI. Tatal meu a fost lovit de una dintre cele mai grele boli- pancretita acuta. Datorita acestor medici, care efectiv lupta direct cu moartea, tatal meu a supravietuit. Ei sunt niste suflete aparte, de o noblete deosebita. In tara ta toti iti intind o mana, toti sunt mai calzi, acum nu regret faptul ca am ramas in tara. Poate in strainatate sunt conditii mai bune, poate sistemul sanitar este altfel, pote medicii au bani.
    Lucrurile cele mai pretioase nu se cumpara cu bani. Asta am invatat aici. Timp de patru luni cat a fost internat in Reanimare tatal meu, colegii mei s-au intristat si s-au bucurat alaturi de noi. Au facut tot ce a fost omeneste posibil pentru a-i salva viata. Chirurgii au avut meritul lor. Toti sunt o echipa.
    Daca as fi fost in alta tara nu mi-as fi putut ajuta deloc familia si nu as fi fost langa ei. Parintii nostri au nevoie de noi aici. Pana sa venim noi din Franta uneori ar putea fi tarziu.

  4. Alina a scris:

    Eu am patit-o in CT cu medici ciudati. Am avut o tumora pe creier, iar medicii din CT se uitau in ocii mei si-mi dadeau diagnosticul de Epilepsie. Pur si simplu fara un CT sau RMN. Am ajuns la B si acolo am dat de un medic adevarat care mi-a salvat viata. Asa meritam, ca examenele la noi merg pe spaga, iar in ritmul acesta o sa mergem la vraci.

  5. mihaela a scris:

    d-le profesor, as dori sa va adresez o intrebare si sper ca voi primi un raspuns afirmativ ca pana acum am primit doar raspunsuri negative din partea altor persoane… iar pt unii liceeni ramane inca o dilema… deci… elevii ce sunt la un profil uman ca cel de filologie pot alege continuarea studiilor la facultati ca cea de medicina? este asta vreo problema, profilul pe care l’am urmat in timpul liceului? desi constientizez faptul ca voi avea foarte mult de recuperat pentru a ajunge la nivelul de studiu al celorlalti care au urmat un profil real…

  6. Jocuri xxx a scris:

    As dori sa stiu cum pot obtine dreptul de libera practica in medicina de familie. Multumesc mult !

Comentează acest articol