Dezbatere radiofonică: reacţia medicilor la măsurile de austeritate ale guvernului

O dezbatere radiofonică cu Ioana Haşu şi Vasile Astărăstoae extrasă din emisiunea “Sănătatea FM” din 29/05/2010.

Ascultă AUDIO: [audio:Dezbatere-Sanatatea-FM-79.mp3]

Emisiunea "Sănătatea FM" poate fi ascultată în fiecare sâmbătă, la ora 13.10 PM, pe frecvenţele Radio France Internationale România din Bucureşti (93.5 FM), Iaşi (97.9 FM), Craiova (94.0 FM) şi Cluj (91.7 FM). Emisiunea se poate asculta online pe www.rfi.ro

10 comentarii la “Dezbatere radiofonică: reacţia medicilor la măsurile de austeritate ale guvernului”

  1. Peter Manu a scris:

    Despre comentariul profesorului Astarastoae in legatura cu limita de varsta pentru practica medicinii in Germania

    Published 12 January 2009, doi:10.1136/bmj.b97
    Cite this as: BMJ 2009;338:b97

    News
    Germany abolishes its compulsory retirement age for doctors
    Annette Tuffs

    1 Heidelberg

    A new law abolishing the compulsory retirement age of 68 for GPs and specialists in primary care in Germany came into effect at the beginning of this month. The new law has been introduced because of a shortage of doctors in rural areas and small towns, especially in east Germany.

    The German Medical Association (Bundesärztekammer), which has long advocated an end to the age limit, which was brought in in 1993, welcomed the law. “The age restriction was out of date. It does not make sense to stop doctors treating their patients if their patients want them to continue to do so,” a spokesperson said.

  2. dr.ana a scris:

    Aceasta masura luata in Germania nu va rezolva problema deficitului de medici din aceasta tara in anumite zone si domenii medicale…..Germania va recruta in continuare medici din alte tari in urmatorii ani pentru o acoperire cat de cat suficienta a specialitatilor , barajul lingvistic permitand o selectie externa relativ modesta .

  3. Bibliotecaru a scris:

    @ Vasile Astărăstoae
    Stimate domn,
    Spuneţi în titlu…

    Căci, atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiţii mişună pretutindeni (Psalm 11, 8)

    http bibliotecarul.blogspot.com/2010/07/oameni-buni-ce-se-intampla-cu-voi.html

    Eu înţeleg capacitatea domniei voastre de a aprecia o acţiune politică funcţie de un mai bine sau un mai rău pentru medicii şi medicina României, cu toate acestea diferenţa dintre dreptate şi abuz este cântărită de lege. Legea este măsura funcţionării unei societăţi, la un moment dat. Nelegiuit este cel care nu respectă legea. Repet, emoţional pot fi (şi sunt) alături de medicii României, pe de altă parte Constituţia spune foarte clar:

    ARTICOLUL 72 – Imunitatea parlamentara
    (1) Deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului.

    Colegiul Medicilor a decis excluderea a şase medici parlamentari care au votat împotriva moţiunii de cenzură, absolut în afara oricărui principiu care conduce această ţară. Ce se întâmplă în această ţară domnule Vasile Astărăstoae.

    Nu aveţi o problemă cu asta?

  4. Bibliotecaru a scris:

    De regulă, comentariile nu primesc răspuns?

  5. Peter Manu a scris:

    Back to ethics and law. .

    Here’s an interesting phrasing in the Washington State’s Death with Dignity Act, regarding prescription of lethal doses of medication to terminally iil patients. The application of the law “is not suicide, assisted suicide, mercy killing, or homicide”. It is only “obtaining and self-adminstering life-ending medication”.

  6. Mircea Dragan a scris:

    @Mr.Peter Manu
    In english;why ?
    De ce nu in dulcele grai,romanesc? Si asa suntem excedati de ,,romgleza” aiuritoare in viata noastra de zi cu zi.
    La o conferinta medicala de studiu al personalitatii unul dintre cei mai seama profesori ai psihiatriei romanesti, afima, pe un ton de umor sarcastic: cel mai folosit cuvant in limba romana este ,,OK”.

  7. Anonymous a scris:

    Pentru Dr. Mircea Dragan

    Din fuga “condeiului”. Cele bune, PM.

  8. dr.ana a scris:

    “Is not suicide, assisted suicide, mercy killing “, BUT homicide.It depends on who interprets … How can you obtain the “self-adminstering life-ending medication”? With the help of another person … Therefore , it is not self-administered anymore.

  9. Ioana a scris:

    Buna seara.
    Am si eu o intrebare pentru dumneavoastra, domnule rector.
    Pana cand acei oamenii de nimic sus-pusi vor mai limpezi sau nu apele, vor lua sau nu decizii mai bune sau mai proaste, de ce nu veniti in sprijinul, cel putin al medicilor agajati ai UMF care lucreaza in spitale asa-numite “universitare”, dupa modelul altor institutii similare, cu o majorare a salariilor cu acelasi procent cu care guvernul a anuntat ca se vor reduce? Cel putin nu se va simti aceasta reducere, care oricum scade un procent din aproape nimic si poate nu se vor inmulti situatiile in care un medic angajat al UMF sa spuna in timpul serviciului de garda unui pacient ca de ce altii sa stea degeaba si sa ia bani, iar el sa munceasca?!
    Multumesc.

  10. DRZ (despre transferurile rezidentilor) a scris:

    Domnule Profesor,
    Stiu ca nu scriu intr-un loc potrivit cu subiectl dezbatut, dar nu am gasit in alta parte unde sa va scriu.
    Va scriu din nou cu o dezamagire si un gust amar pe care mi l-a lasat dialogul pe care l-am avut cu domnul profesor, Rector al UMF Timisoara in urma cu aproape o luna, dezgust care s-a adancit in urma publicarii pe site-ul MS a listelor de transferuri.
    Incerc sa gasesc o cale legala prin care sa mi se aprobe transferul de la Timisoara la Craiova si de fiecare data raspunsul este ca nu se aproba transfer niciunui rezident, hotarare luata in Senatul UMF in urma cu 3 ani si care este inca in vigoare. Dar de fiecare data, in fiecare sesiune de trasferuri apar rezidenti si culmea, de anul I (de exemplu anul acesta in sesiunea din iunie – iulie 2011 la pozitia 84 apare Balasz Stefana Andreea rezident anul I pediatrie – transfer Timisoara – Iasi cu motivul domiciul stabil in Iasi), iar eu de trei ani incerc sa obtin acest transfer cu urmatoarele motive: unic intretinator de familie, sotia studenta anul V la UMF Craiova, copil de 4 luni aflat in intretinere, bunica aflata in intretinere prin act notarial. Cu toate acestea, nu s-au uitat macar o data pe hartiile anexate dosarului de transfer, n-au pus nicio rezolutie pe cerereile de transfer care au si fost inregistrate la UMF Timisoara si mi-au raspuns ca toti tinerii au probleme, nu sunt singurul. Ba mai mult domnul Rector mi-a spus ca nu face compromisuri si ca daca imi aproba mie ar insemna sa creeze un precedent, dar din cate reiese din lista de transferuri nu a facut un compromis, ci doua si amandoua din Timisoara catre Iasi.
    Va scriu acestea si v-as ruga sa-mi sugerati care ar fi calea legala prin care as putea obtine totusi acest transfer, avand in vedere ca de 3 ani bat drumurile intre Bucuresti, craiova si Timisoara pentru detasari.
    Va multumesc si astept o sugestie din partea dumneavoastra.

Comentează acest articol