Dezbatere radiofonică: spitalele, în moarte clinică

O dezbatere radiofonică cu Andreea Orosz şi Vasile Astărăstoae extrasă din emisiunea “Sănătatea FM” din 14/11/2009.

Ascultă AUDIO: [audio:Dezbatere-Sanatatea-FM-53.mp3]

Emisiunea "Sănătatea FM" poate fi ascultată în fiecare sâmbătă, la ora 13.10 PM, pe frecvenţele Radio France Internationale România din Bucureşti (93.5 FM), Iaşi (97.9 FM), Craiova (94.0 FM) şi Cluj (91.7 FM). Emisiunea se poate asculta online pe www.rfi.ro

3 comentarii la “Dezbatere radiofonică: spitalele, în moarte clinică”

  1. Andrei a scris:

    Apel al medicilor promovati la rezidenţiat 2009 dar fara loc

    Buna ziua!

    Va rog sa ne acordati cateva minute noua medicilor care la rezidentiat 2009 am obtinut punctaj de promovare, dar care nu prindem un loc sau un post din cauza ca MINISTERUL SANATATII a scos mai putine locuri decat numarul de PROMOVATI. Si totusi am promovat examenul.
    Frustrarile noastre sunt multe, asa cum stie toata lumea dar salarizarea, conditiile sau unii “baieti destepti” din sistem palesc zilele astea si trec pe un loc second in situatia in care ne confruntam cu hotararea ministrului de a lasa studenti care au promovat examenul in afara sistemului din cauza locurilor insuficiente.Noi am promovat examenul ei de ce nu gasesc o solutie si pentru noi.In 2005 si 2007 cei care au sustinut examenul si au promovat (ca si in cazul nostru) s-a gasit o solutie- medicina de familie.
    Este discriminatoriu ca pentru noi sa nu se gaseasca o solutie, pentru cei care am promovat examenul.
    As dori sa stiu ce sa va intampla cu, candidatii care au dat examenul de rezidentiat din 15 noiembrie 2009 si au obtinut 50% din nota maxima(punctaj de promovabilitate comform legii de organizare a rezidentiatului), dar care nu prind un loc sau un post. Numarul de promovati anul acesta dar care nu vor prinde un loc sau un post este de 1726. Foarte multi doresc un raspuns la aceasta intrebare.

    Ce facem noi acum este un drept ce va fi legalizat incepand cu 2010. < incepand cu 2010.
    De ce nu de azi?
    Ne-am saturat de astfel de vorbe aruncate in vant. Fiecare ministru care vine la putere mai schimba ceva dar nimeni nu reia munca precedentului ca sa ridice sanatatea din noroiul in care a ajuns.

    Suntem bataie de joc pentru minister si nu numai, suntem dezorganizati si debusolati!
    Cerem o mana de ajutor pentru a afla raspunsul la intrebarea noastra!

    Va multumim pentru rabdarea de a fi citit apelul nostru!

  2. Cleo a scris:

    Buna ziua !
    Domnule Prof. Dr. Vasile Astarastoae apelam la dumneavoastra pentru ca dumneavoastra sunteti un reprezentant si aparator ale drepturilor medicilor, mai ales ale tinerilor medici.
    Ca si in cazul colegului meu de mai sus Andrei sunt si eu si inca 2000 de colegi care am promovat rezidentiatul dar nu vom prinde nici un loc sau post la repartitia din 28-29 noiembrie 2009. In fiecare an ni se promit locuri mai multe, incadrarea medicilor in spitale,ni se aduce la cunostinta dorinta “mai marilor” de a nu lasa medicii in afara sistemului,dar acum CA IN FIECARE AN,constatam cu mahnire (chiar scarba) ca nu se face nimic,din pacate tinerii medici sunt lasati sa stea acasa. 2000 de absolventi va roaga sa ne sustineti si sa luptati alaturi de noi pentru suplimentarea locurilor la rezidentiat. Va rugam sa intelegeti ca nu avem nici o sansa singuri in fata sistemului si in fata Ministerului Sanatatii daca nu avem sustinerea dumneavoastra. 2ooo de absolventi ai rezidentiatului vor sta acasa cu o diploma de medic si mai nou cu o adeverinta ca am promovat rezidentiatul, toate acestea nu ne vor ajuta la nimic,nu ne vor ajuta sa supravetiuim…
    Suntem acei medici care vom muri de foame cu diploma in buzunar…
    VREM SA MUNCIM!!!!
    E un strigat disperat a 2000 de absolventi al examenului de rezidentiat.
    CU SPERANTA IN SUFLET VA MULTUMESC CA ATI AVUT RABDAREA SA CITITI ACESTE RANDURI.

  3. Andrei a scris:

    MEMORIU

    To: Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii

    Formatul actual al Legii Organizarii si Finantarii Rezidentiatului incalca principiul egalitatii de sanse si dreptul nediscriminativ la educatie si formare profesionala (avand ca exemple generatiile 2005 si 2007 care in urma punctajului de promovare au obtinut dreptul de a profesa ca medici rezidenti in Medicina de Familie ).Sunt incalcate articolele 16 (1) si 41(1) din Constitutia Romaniei, si art. 2, 6 si 7 din Conventia internationala privind drepturile economice si sociale, la care Romania este parte.Aducem in sprijinul afirmatiei noastre urmatoarele argumente:

    1. Posibilitatile EXTREM de limitate in exercitarea profesiei de medic pentru medicii generalisti (fara specializare) cu/ si fara drept de libera practica,prin prisma publicarii unui numar limitat de locuri si posturi acestia nu pot efectua rezidentiatul, DESI AU PROMOVAT examenul de rezidentiat 2009, in coditiile in care tara noastra are un REAL DEFICIT DE MEDICI.

    2. Prin contrast, absolventii din 2005 si din 2007 ai acelorasi facultati (avand efectiv aceleasi studii) care au promovat examenul de rezidentiat ,au fost incadrati intr-un sistem de specializare(rezidentiat)in medicina de familie.

    Cerem respectarea drepturilor absolventiilor de medicina generala care au candidat la examenul de rezidentiat din data de 15 noiembrie 2009 si au promovat conform metodologiei publicate din 15/09/2009 pentru desfasurarea concursului de rezidentiat in domeniul medicina sa fie incorporati la cerere intr-un sistem de specializare (rezidentiat) in medicina de familie, obtinand la sfarsitul celor 3 ani aferenti, odata cu dreptul de libera practica si titlul de medic specialist.

    In concluzie, cerem o modificare prin OUG, in sensul intrarii sub incidenta ei a tuturor promovatilor din acest an, NEDISCRIMINATIV,in comparatie cu generatiile anterioare .

    Va multumim,

    Ne zbatem singuri si nu ne baga nimeni in seama.

Comentează acest articol