Frica şi autoritatea

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=V1LZEzTp5Wk[/youtube]

TRANSCRIERE:

Mai demult am postat pe blog un comentariu legat de frica. Evenimente recente mi-au confirmat faptul ca acolo unde nu exista autoritate reala, acolo unde administratorul vrea sa-si acopere incompetenta se introduce frica.

Modalitatea in care un medic, director al Serviciului de Ambulanta Bucuresti este destituit in public, este executat in piata publica dupa unele modele din anumite tari fara ca sa i se prezinte inainte acuzele, fara ca sa i se respecte dreptul la aparare nu este altceva decat o modalitate electorala de a arata ca "in acest moment noi avem autoritate", "noi dorim sa respectam drepturile pacientilor", "noi suntem eficienti".

Poate ca nu as fi postat acest comentariu daca in acea sedinta, cu un limbaj pe care nu doresc sa-l mai comentez dl. Ministru (n.r.: al sanatatii) s-a referit si la unele aspecte legate de activitatea Colegiului Medicilor si a mea. De ce a facut acest lucru? Acest lucru l-a facut tocmai pentru a introduce frica in sistem. Pentru ca, in general, cei care au ascultat pot sa spuna: "daca Ministrul asa il trateaza pe Astarastoae va inchipuiti cum ne va trata pe noi; deci noi trebuie sa fim ascultatori, sa nu comentam absolut nimic si sa executam prostiile pe care le spun deseori cei care organizeaza sanatatea in Romania".

Ma mir ca dl. Ministru si Raed Arafat, subsecretarul de stat, care ma cunosc de atata timp, isi pot inchipui ca printr-un asemenea mesaj ma vor impiedica sa iau in continuare apararea celor care sunt nedreptatiti de decizii administrative. Le comunic pe aceasta cale ca ma voi implica pentru a apara drepturile unui medic, pentru a apara drepturile directorului demis de la Statia de Ambulanta fara respectarea formelor legale, ca ma voi implica de o asemenea maniera incat frica sa nu mai existe.

Da! Sunt de acord cu dictatura legii! Da! Sunt de acord cu competenta, eficienta, dar in continuare ma voi opune abuzurilor. Domnul director al Statiei de Ambulanta Bucuresti, fiind medic, se va bucura de sustinerea mea.

20 comentarii la “Frica şi autoritatea”

  1. medic neindreptatit, neaparat a scris:

    Va faceti campanie electorala in continuare cu declaratii pe care nu le mai crede nimeni. In UMF procedati mai rau decat ministrul, frica este legea! La Colegiul Medicilor din Iasi si Bucuresti nu ati ajutat niciodata niciun strain, ci doar acolitii dvs. Pentru o adeverinta de libera practica a trebuit sa ma umilesc la n persoane. Luati apararea numai prietenilor, dati in cap oricui are o alta parere decat a dvs. Au fost zeci de directori demisi dar nu v-am auzit sa fi luat apararea altcuiva. Nu aveati interes, nu era campanie electorala. Nu permiteti votul liber al Senatului si al Biroului Senat. Etc. As putea continua oricat cu nemultumirile la adresa Dvs. Imi pare rau pentru ca v-am votat de fiecare data. Nu ar fi trebuit. Aveti mandat pe viata la Colegiu?

  2. Mirela a scris:

    FELICITARI PENTRU ATITUDINE SI SUSTINERE!APA TRECE PIETRELE RAMIN.PESTE PUTIN TIMP VOR PUTEA FI COLEGI CU HAJDU GABOR .A-TI UITAT DE JOACA CU MASINUTELE PE SUB BIROU?

  3. un simplu medic a scris:

    Domnule Profesor,vă mulţumim pentru susţinerea dumneavoastră şi pentru modul în care aţi luat atitudine faţă de impertinenţa,demagogia şi superficialitatea de care au dat dovadă actorii principali ai videoconferinţei din 30.11.2008!Iar pentru “medicul neîndrepţit “care şi-a exprimat părerea în primul comentariu vreau atât să-i spun:Păcat că unii colegi ai noştrii(medici şi salariaţi din administraţie) nu înţeleg că “cifozei de cauză electorală” nu i se poate atribui un cod real de listă boli într-o democraţie sănătoasă!Şi ,de asemenea ,păcat că unii uită proverbul (sau poate nu l-au citit încă):nu mor caii când vor câinii!

  4. arahat a scris:

    Raed si Nicolaescu distrug tot in jur pe ultima suta de metrii. Rusine ! Mai bine s-ar uita la afacerile si gunoiul din curtea SMURD si a ministerului.

  5. un parinte indurerat a scris:

    “Da! Sunt de acord cu dictatura legii! Da! Sunt de acord cu competenta, eficienta, dar in continuare ma voi opune abuzurilor. ”
    Aceste afirmatii trebuie sustinute.
    Dar daca un medic greseste, pacientul decedeaza, ce se poate face? Daca inca nu este clara cauza decesului chiar daca exista expertize medicale ce masuri se pot lua? In tara asta doar mortul e vinovat? Asa cum eu trebuie sa platesc pentru greselile mele si medicul ar trebui sa plateasca nu credeti? Revenind la afirmatia dumneavoastra sustin si eu cu tarie:
    Da! Sunt de acord cu dictatura legii! Da! Sunt de acord cu competenta, eficienta, dar in continuare ma voi opune abuzurilor.

  6. RX a scris:

    Stimate Dl. Prof.,

    Va multumesc pentru atitudinea fata de ministru. Parerea mea este ca acest ministru (si unii dintre asa-zisii manageri de spital) au reusit sa faca in 2 ani ce nu au reusit sa faca comunistii in 50: au reusit sa aduca medicul pe ultima treapta a societatii – spagar, hot, las etc.

    Va multumesc de asemenea, pentru pozitia dvs. fata de manageri (vezi hotararea Biroului Senat). Pentru prima data am simtit ca nu mai sunt singur si ca ne apara cineva.

    Cu toate acestea circul continua. Probabil ati aflat deja de declaratiile belicoase ale Dl. (cred ca este mai bine spus tovarasului) manager Barliba al Spitalului Sf. Spiridon Iasi, despre medicii care nu-si fac planul (articolul de astazi din Buna Ziua Iasi). Va rog ca in calitate de Rector al UMF sa clarificati statutul de MEDIC UNIVERSITAR fata de tovarasii care nu pot intelege activitatea medicala decat prin prisma abacului.

    Cu deosebita stima,
    medic, asistent universitar

    PS
    Imi cer scuze dar nu semnez articolul de … FRICA!

  7. Dragos Pieptu a scris:

    @RX
    Scrieti “Imi cer scuze dar nu semnez articolul de … FRICA!” Foarte serios – Ce vi se poate intimpla ?

  8. Ciprian Rezus a scris:

    Stimate Domnule Profesor,
    Pozitia exprimata de dumneavoastra ce a fost asumata de Biroul Senat privitoare la drepturile noastre de munca in interiorul celebrei notiuni “integrare clinica” este echilibrata, corecta, fiind practic PRIMA POZITIE OFICIALA A CONDUCERII UNIVERSITATII in aceasta spinoasa problema.
    Din pacate, aplicarea ei va fi obstructionata de toti managerii spitalelor cu sprijinul direct sau indirect (prin asumare tacita, cedare la presiuni psihice etc,) a unor colegi universitari ce exercita functii administrative in cadrul Spitalelor.
    Problema “integrarii clinice” va fi rezolvata numai atunci cand Spitalul dintr-un centru universitar va avea rang de Spital Universitar fiind subordonat Universitatii.
    O alta cale de atac ar fi refuzul in masa a cadrelor didactice de a presta integrare clinica (si atunci sa vedem….) pina la rezolvare acestei situatii ce ne arunca practic in Sclavagism. Nu trebuie sa se uite ca tocmai prezenta cadrelor didactice in structura unei sectii clinice confera acelei sectii statutul de Clinica Universitara cu toate repercusiunile materiale favorabile asupra INTREGULUI PERSONAL.
    Sper ca aceste demersuri vor fi pina la urma finalizate cu succes (eventual mentionate intr-un paragraf a unei legi revazuta a Spitalelor).
    Cu deosebit respect,
    dr. Ciprian Rezus
    PS Dragos are dreptate! Ce ni se poate intampla daca spunem adevarul?

  9. Cristina a scris:

    Stimate d-nule profesor
    Felicitari pentru pozitia in continuare darza impotriva neregulilor din acest sistem. Este greu si din pacate va fi din ce in ce mai greu pana vom ajunge la un nivel de normalitate in ceea ce privesc serviciile oferite, respectarea drepturilor dar si indeplinirea corecta a responsabilitatilor ambelor parti: atat cadre medicale, cat si pacienti…
    In acelasi context as vrea sa va solicit un punct de vedere asupra din ce in ce mai mult mediatizatei Asociatii Nationale pentru Protectia Pacientilor.
    Cu deosebit respect,
    Cristina

  10. hades a scris:

    Se observa cum aplicati legea in UMF. Emiteti decizii dupa bunul plac al Dvs si camarilei ce va inconjoara. E normal sa veniti cu precizari despre un concurs atunci cand s-au terminat inscrierile, ati analizat dosarele si apoi creati noi conditii pentru a elimina din competitie oamenii care nu va convin? Halal corectitudine si respectare a legii! Ar fi o dovada de bun simt sa nu va mai erijati in aparator al legii. De fapt nu aparati decat legile Dvs.

  11. gunoiul societatii a scris:

    nu-si are rosrul aici, dar apropo de dl dir barliba. ce face cu banii dati de minister pt salariile de mizerie ale rezidentilor???????????
    e 17 decembrie ora 21 si nu avem bani pe card. dar el spoieste cu portocaliu spitalul si da cadouri infirmierelor. in primul rand sa dea salariile obligatorii si apoi sa se tina de cadouri. noi nu avem ce manca si cu ce plati ratele. cine se poate gandi la cadouri?????????? doar el

  12. pop marcel a scris:

    …exista foarte multe spitale din tara unde directorii si menagerii de spitale pentru as i ascunde incompetenta utilizeaza teroarea prin spitale ,vezi nord vestul tarii ,acolo unde se agata harta in cui…..NICIODATA PERSONALUL MEDICAL NU A FOST SUPUS LA ASTFEL DE TEROARE SI UMILINTA CA AICI ;E JALE SI SCRISNIREA DINTILOR

  13. RASFATATA SISTEMULUI a scris:

    CEI DIN URMA VOR FI CEI DINTAI!PENTRU GUNOIUL SOCIETATII:UMBLA VORBA PRIN TARG CA CEI CA TINE VETI PRIMI UN FERARI CA MASINA DE SERVICIU .PACIENTII VA VOR FI ATENT SELECTIONATI PENTRU A CORESPUNDE EXIGENTELOR VOASTRE IAR CEI CARE VOR CORESPUNDE PRETENTIILOR VOASTRE ISI VOR STRECURA TIMID MANA , PRINTR-O FERASTRUICA .PENTRU A FI DIAGNOSTICATI [CRED CA LA PRETENTIILE TALE ESTI IN STARE SA PUI UN DIAGNOSTIC DUPA TIPUL DE PULS SI NICI NU SUNT MAI MULT DE 1500]ASTA DACA N-AI ASCULTAT SFATUL UNUI MEDIC MULTUMIT.

  14. c.neagoe a scris:

    medicii bcare se pling ca sunt terorizati de manageri ,ori sunt incompetenti, ori sunt determinati genetic slugi ! ce poate face un manager unui medic care este corect si bine pregatit ? NIMIC .

    CINE ESTE STAPIN PE SITUATIE ,LUPTA . DOAR INCOMPETENTII SI CEI LASI SE PLING.

  15. c.neagoe a scris:

    P. S. OAMENI BUNI DE CE VA ASCUNDETI IDENTITATEA ? SEMNATI CU NUMELE VOSTRU ORICE AFIRMATI ! SI ACUM VA ESTE FRICA ? SAU LASITATEA A DEVENIT VIRTUTE.

  16. o opinie a scris:

    Stimate domnule profesor,
    Nu sunt cadru medical si nici nu lucrez in sistemul sanitar, dar am o ruda cu o boala cronica si din aceasta cauza frecventez unele spitale si ma intereseaza problemele sistemului.
    Am intrat intamplator pe aceasta pagina, mi-a placut foarte mult, inclusiv inregistrarile video, iar de acum inainte o sa va urmaresc cu multa atentie.
    Am apreciat atitudinea Dvs. de sustinere a cadrelor medicale corecte din punct de vedere etic si profesional.
    Totodata as vrea sa va spun ca mi-ar placea foarte mult sa puteti convinge si pe alte personalitati medicale sa-si creeze bloguri cu forum.
    Cu deosebit respect,

  17. Dr. AMAL a scris:

    Domnule Rector, tot respectul pentru modul in care vă desfăşuraţi activitatea. Se vede că sunteţi alături de cei mici şi mulţi, şi că vă preocupă soarta lor. Eu am dorit sa se faca dreptate in ceea ce priveste repartiţia ANL pentru medici rezidenţi, să se calculeze corect punctajele, să ajungă acolo cei care merită într-adevăr şi se pare că va fi aşa datorită Dumneavoastră. Nu mă interesează aspectele politice, nu mă interesează cine e la conducerea DSP, vreau doar ca procedurile să se desfăşoare corect . Eu vă felicit pentru modul în care aţi reuşit să faceţi repartizarea locurilor de cazare pentru studenţi, corect, aşa cum vă este stilul, fără să favorizaţi pe cei leneşi, am urmărit şi acest aspect şi vă pot spune că există copii care se roagă pentru sănătatea Dumneavoastră, pentru că le-aţi dat o şansă să poată urma cursurile Universităţii beneficiind de drepturile care li se cuvin.De asemenea vă felicit pentru modul în care aţi reuşit să organizaţi examenele de doctorat şi examenele pentru posturile didactice, facând publică metodologia acestora, dovedind transparenţă . Eu personal, vă mulţumesc !

  18. Andrei Mirela a scris:

    D-lor si eu am o problema cu o anumita persoana si nu pot clarifica situatia deoarece mi-e frica de repercusiuni si de razbunare cu atat mai mult cu cat as avea castig de cauza.Tocmai datorita razbunarii lui sunt intr-o situatie cat se poate de delicata cu un stres posttraumatic sever,dar asta nu ma va impiedica sa merg mai departe.

  19. Pacient a scris:

    Esti un escroc ordinar, carierist si oportunist care apara incompetentii din sistemul medical.
    Universitatea ce o conduci este un focar de coruptie si nepotism.
    Sa-ti fie rusine pentru modul in care sustii derbedeii din sistemul sanitar.
    Toata stima si recunostinta pentru medicii “OAMENI”!
    Personal, am un copil care este medic dar, in alta tara europeana fiindca aici, in Iasi sau Romania nu a avut loc de impostori si javre ca tine.
    Rusine sa-ti fie pentru toata pledoaria ta in favoarea nulitatilor medicale.
    Eu sunt din Slatina si-l cunosc personal pe acel derbedeu numit Fulga.
    Tu nu stii nimic, doar sa-ti aperi tagma de hoti si incompetenti.

  20. Bogdan a scris:

    Stimate Pacient, dincolo de nemultumirile Dvs. pe care le exprimati cu argumente si vituperatii din zona sordidului, trebuie sa va ganditi la un lucru: in cazul medicului de la Slatina, Colegiul Medicilor nu apara (numai!) un medic, ci incearca sa contracareze o stare de fapt! Fiecare om, prin insusi statutul sau, are dreptul la un proces, la aparare, la martori, la prezumtia de nevinovatie. D-l Ministru Ba(L)zac taie si spanzura (atitudine des intalnita pentru nou-veniti), sub presiunea mijloacelor media. E foarte grav ca nimeni, in afara de Colegiul Medicilor, nu a sesizat o asemenea ilegalitate. O situatie care, odata creata, naste un precedent periculos…
    In alta ordine de idei, propun sa ne pastram in limitele unei discutii care se pretinde a fi docta. Cu drag, Bogdan.

Comentează acest articol