În căutarea medicilor viitorului

astara-ghimpele-3.jpgÎn toate dezbaterile privind sistemul de sănătate din România se uită un lucru: fără medici (indiferent ce măsuri s-ar lua), un sistem de sănătate nu poate fi funcţional. De aceea, preocuparea faţă de soarta acestora şi de modul în care ei se implică în organizarea sistemului ar trebui să constituie un element esenţial al politicilor publice în sănătate. Din nefericire, atât politicienii, cât şi opinia publică sunt preocupaţi mai mult de finanţarea şi dotarea unităţilor sanitare decât de soarta şi aspiraţiile medicilor.

Un recent articol din Ieşeanul (din păcate izolat în peisajul presei româneşti) a prezentat cu profesionalism gradul de insatisfacţie al rezidenţilor privind condiţiile pe care le asigură statul român pentru viitorii specialişti. Acest grad de insatisfacţie există, însă, şi la celelalte paliere profesionale (medici specialişti, medici primari), care se manifestă prin diferite modalităţi. Cea mai recentă modalitate de protest o constituie migraţia medicilor. Tratată cu uşurinţă de către decidenţi şi opinia publică, aceasta ar putea conduce, în câţiva ani, la un colaps al sistemului sanitar. Aceasta cu atât mai mult cu cât ea este însoţită şi de migraţia celorlalte cadre medicale.

Statistici

În statistica din 2007 a Biroului European al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la capitolul număr de medici la 1.000 de locuitori, România se află pe locul 46 din 48 de ţări monitorizate (înaintea Kirghistanului şi Albaniei). În evidenţele Colegiului Medicilor din România se constată că 60% din medicii specialişti sunt concentraţi în şase oraşe mari care reprezintă 28% din populaţia României. Cu alte cuvinte, la 68% din populaţia României avem mai puţini medici la 1.000 de locuitori decât Kirghistanul şi Albania. Avem oraşe în care există spitale, dar nu există niciun medic anestezist şi câte un medic chirurg sau obstetrician, oraşe la care gărzile de chirurgie sau obstetrică sunt efectuate de medici internişti sau infecţionişti, avem comune în care nu există niciun medic. Şi în aceste condiţii, în anul 2007, 4.300 de medici specialişti (din totalul de 36.000) au plecat să profeseze în alte ţări din Uniunea Europeană.

Motivaţie

La o privire superficială, s-ar spune că au plecat doar pentru că salariul pe care-l primesc acolo este de minim zece ori mai mare decât cel de aici. La o privire superficială, deoarece sondajele de opinie dezvăluie o cu totul altă motivaţie. Medicii pleacă pentru că în acele ţări au la îndemâna mijloacele cu ajutorul cărora pot să-şi exprime cunoştinţele profesionale, şi mai ales pentru că se bucură de un respect din partea autorităţilor şi a populaţiei, inexistent în momentul de faţă în România. Campanii furibunde de culpabilizare a medicilor, generalizarea cazurilor particulare sau verdicte emise înainte ca un caz sa fie judecat nu se întâlnesc în niciuna din ţările civilizate membre în UE (excepţie, dar sporadic în Bulgaria şi Ungaria). Medicii se simt protejaţi şi acest sentiment de siguranţă este uneori determinant în luarea deciziei de a părăsi o ţară în care valoarea nu le este recunoscută.

Ce medici pleacă?

Pleacă cei mai buni, pregătiţi profesional să facă faţă competiţiei, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 48 de ani (în plenitudinea forţelor), cunoscători ai unei limbi străine de circulaţie şi, deci, capabili să acceseze literatura de specialitate. Pleacă rezidenţii cei mai buni, care găsesc în acele ţări alte oportunităţi de formare profesională. Şi din cei care au plecat, puţini s-au întors pentru că nu şi-au găsit un loc potrivit aspiraţiilor lor. Este o situaţie îngrijorătoare şi dacă lucrurile continuă în acelaşi sens voi ajunge, atunci când voi fi la pensie (şi voi avea nevoie de asistenţă medicală), să fiu tratat de Mama Omida.

Dreptul la replică...

Ca pentru a-mi confirma afirmaţiile, Televiziunea Română (nu ştim cât de liberă), post public, plătit inclusiv din contribuţiile medicilor, a realizat o emisiune în care, încălcându-se toate regulile deontologice, profesia medicală a fost denigrată. În emisiunea “Între bine şi rău” realizată de Liviu Mihaiu (marţi, 5 februarie 2008), medicii au fost puşi la zid, organizaţia lor profesională (Colegiul Medicilor) desfiinţată şi aceasta în absenţa unor reprezentanţi autorizaţi să susţină şi punctul de vedere al doctorilor. Mai mult, populaţia a fost incitată la delaţiune şi violenţe împotriva celor care, în mare parte cu eforturi şi sacrificii menţin în viaţă un sistem sanitar aflat în criză.

Autor: prof. dr. Vasile Astărăstoae
Sursa: Ieseanul

7 comentarii la “În căutarea medicilor viitorului”

  1. dr. Alex a scris:

    Domnule profesor aveti tot respectul meu. Sunteti printre putinii care prevad, corect, viitorul sumbru al practicarii medicinii in acesta tara. Din pacate migratia este un proces ireversibil ce eventual se poate diminua, dar cu acest salt agresiv asupra noastra ca si categorie profesionala nu vad nici o solutie. Eventual cum a sugerat cineva pe site o greva generala, eventual o demisie in bloc ca in Finlanda. Sa vedem cum se descurga ei fara medicii spagari, chirurgii criminali, etc. Devin din ce in ce mai pesimist cu viitorul medical al Romaniei si ma gandesc si eu sa plec. Daca tot suntem scuipati in fata macar sa avem salariu mare.

  2. salai a scris:

    sincer sa fiu mi se face sila cand vad atitudinile potrivinice medicilor? oare cati din cei care ne pun la zid stiu ce sacrificii trebuie sa faci ca sa ajungi medic,sa termini facultatea de medicina si sa o iei pas cu pas de la simplul rezident pana la medicul primar,cate carti si articole trebuie sa citesti cate garzi si multe altele…
    pentru toti cei care ne tavalesc prin noroi am un sfat: faceti medicina si dupa aceea apucati-va sa ne judecati,intrati rezidenti si subzistati cu salariul de rezident si mai presus de toate incercati rusinea pe care o simtim noi cand spunem suma cu care ne plateste statul dupa atata efort incercati sa va simtiti mai prejos fata de un barancardier care primeste aproape dublu sau fata de o asistenta care are de trei ori mai putina scoala si infinit mai putina pregatire medicala ar trebui sa fiti tratati de cei pe care ii platiti mai bine si nu de medicii pe care oricum ii desconsiderati!
    mai am cateva luni de facultate si ma gandesc cu groaza ca voi incepe serviciul si voi continua sa cer bani si pachet de acasa…rusine sa va fie voua celor care ne judecati! eu nu voi refuza nici o atentie de la nici un pacient pe care-l voi avea,dar nici nu voi conditiona actul medical,veti intelege valoarea medicilor cand vor ramane in tara asta mizerabila doar incompetentii si cadrele medicale auxiliare poate atunci cand veti fi tratati cu aspirina pt durerea ulceroasa o sa ne duceti dorul…daca suntem atat de rai de ce ne primesc statele care sunt mult desupra noastra ca civilizatie? asa-i romanul nimic nu-l multumeste totul este gresit iar propria persoana este perfecta si ireprosabila!

  3. Odette a scris:

    Stimate d-le profesor, acesta este un apel disperat al unui medic din Romania care vrea sa ramana unul din cei care vor practica in continuare medicina in Romania. Va rog sa cititi mesajul pe care vi l-am trimis la adresa dvs. de la colegiul medicilor din Iasi. Cu speranta ca veti putea face acest lucru in timp util pentru mine si ca veti intelege adevarul in cazul prezentat, va multumesc pentru bunavointa dvs. si totodata pentru ideile exprimate public de dvs. pana acum, care m-au incurajat in demersul pe care indraznesc sa il fac contactandu-va.
    Cu deosebit respect si consideratie,
    Dr. Pana Odette Violeta

  4. Maria a scris:

    Stimate domnule profesor, daca imi permiteti o mica observatie, nu cred ca e corect sa spunem ca pleaca “cei mai buni rezidenti”, ci mai degraba ca cei care pleaca sunt “printre” cei mai buni. Nu de alta dar am remarcat prin paginile electronice ale ziarelor care au sustinut campania de denigrare a medicilor idea ca cei care raman in tara raman pentru ca nu fac fata in strainatate. Cred ca stim cu totii ca decizia de a trai temporar sau definitiv in alta tara nu atarna numai de competenta profesionala, deci, faptul ca trebuie sa fii bun ca sa fii aceptat acolo nu inseamna in mod necesar ca daca ramai in tara (sau daca te intorci, ca mai suntem si “ciudati” din astia) esti slab pregatit.
    Ceea ce doream insa sa va supun atentiei in principal este faptul ca in Romania nu sunt recunoscute nici un fel de eforturi de a te perfectiona in medicina in strainatate. Daca doresti sa sustii un concurs pentru un post de medic nu ti se coteaza in nici un fel manifestari stiintifice la care ai participat in strainatate, cursuri de perfectionare, articole publicate in jurnale de prestigiu, absolut nimic in afara punctelor EMC acordate de CMR manifestarilor din Romania. Nu mai pomenesc faptul ca la un astfel de concurs nu ti se cere nici macar un CV, cu alte cuvinte, nu prea conteaza cu ce te-ai ocupat sau ce realizari ai avut pana in momentul concursului.
    Asa stand lucrurile, nu e de mirare ca nu numai ca medicii pleaca, dar nici nu sunt apreciati in nici un fel putinii colegi care se intorc de la stagii de perfectionare in strainatate si doresc sa contribuie la modificarea orizontului si a manierei in care se practica medicina la noi.
    In speranta ca, in calitatea dvs de presedinte al CMP, veti reflecta la acest aspect, va multumesc pentru atentia acordata postarii mele.

  5. Isabela a scris:

    Stimatii mei concetateni, domni si doamne. Sunt o crestina care creste in gradina Domnului numita Romania. Am 51 de ani si nenumarate probleme de sanatate. Am ajuns la disperare tot cautand un medic asa ca am ajuns si pe blogul dvs. Va rog mult sa imi raspundeti si mie la intrebarea: exista in Romania anilor 2008 un medic chirurg-ginecolog atent, responsabil, expert in manuirea cutitului, competent din punct de vedere profesional, astfel incat sa pot avea curajul sa ma dau pe mana dansului astfel incat nu numai sa traiesc dupa operatie, dar nici macar sa nu fac vreo complicatie? Sa fie totul perfect si nici vreo problema sa nu mai am apoi, niciodata.
    Va intreb aceste lucruri deoarece atatea lucruri rele am auzit ca se intampla prin spitale in ultimii ani, incat nu ma mai incumet nici sa calc pe la vreunul ca sa ma documentez si astept clipa finala cu strangere de stomac si de inima. La 51 de ani e foarte dificil sa poti accepta ca nu mai e nimic de facut pentru ca toti doctorii exceptionali au plecat in strainatate sau au decedat.
    isabela.isbashi@alice.it
    Va multumesc anticipat si astept cu sufletul la gura sa am macar o speranta vie, reala, din partea dumneavoastra.
    Cu deosebita consideratie
    Isabela

  6. Vasile Astărăstoae (@Isabela) a scris:

    Va inteleg. Daca ati crede tot ce scrie presa romaneasca atunci intr-adevar puteti fi ingrijorata ca nu veti gasi un medic competent in Romania. Daca ma credeti pe mine atunci va comunic ca puteti gasi in Romania cel putin 100 de medici ginecologi mai performanti decat majoritatea celor din Italia. Va pot aduce ca argumente rezultatele obiective ale medicilor romani ca nu cumva sa considerati ca dau dovada de patriotism excesiv si absurd.

  7. Silviu Marin a scris:

    Cam vechi materialul, dar sper ca suficient de edificator.

Comentează acest articol