Profesia medicală în România are viitor

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vDd0Y5nHqQI[/youtube]

TRANSCRIERE:

Am observat pe blog o dezbatere aprinsa, depasind uneori cadrul civilizat, intre medici specialisti si medici de familie. Gresit! Medicina de familie este tot o specialitate... Si atunci aceasta dezbatere nu este utila pentru profesia medicala.

Da, este adevarat, in anumite circumstante, in anumite conditii, un segment sau altul al medicinei s-a dezvoltat mai mult sau mai putin. Dar nu uitati: toti suntem colegi si trebuie sa ne respectam unii pe altii. De aceea admir postarea medicului rezident care v-a atras atentia ca in prefesie, corpul medical, atat de denigrat, atat de atacat din exterior, trebuie sa ramana unit! Acea postare mi-a indepartat scepticismul si am spus: da, daca un medic rezident da dovada de atata maturitate (de care n-au dat dovada alti medici cu mai mare experienta) inseamna ca viitorul profesiei medicale in Romania exista si corpul medical va functiona.

14 comentarii la “Profesia medicală în România are viitor”

  1. Vechea Maria a scris:

    O fi existand viitorul profesiei asteia in Romania, ca mi-e greu sa imi imaginez ca o profesie poate disparea asa, hodoronc-tronc, iar corpul medical va functiona bine sau prost, cum a functionat si pana acum – problema mea insa, domnule profesor, este urmatoarea: desi iubesc aceasta profesie ma voi opune din toate puterile si pe toate caile ca fiul meu sa se orienteze catre medicina. Iar daca totusi o va face, voi milita din toate puterile sa plece in alta tara ca s-o practice. In ultima vreme chiar ma gandesc intens daca eu insami as mai face medicina, pe care am ales-o, la vremea alegerilor, cu multa convingere si pasiune. Numai ca vedeti, pasiunea nu tine loc nici de foame, nici de prestigiu social. Si ni se cam uraste de aceleasi discursuri rupte de realitate, repetate la nesfarsit, cand este clar ca nu exista vointa la cel mai inalt nivel sa se schimbe ceva in statutul medicului roman. Vorbesc de schimbari radicale, nu de cosmetizari pe ici pe colo.
    P.S. Acum cateva saptamani a aparut in ziarul “Romania Libera” un amplu material despre castigurile medicilor. Se vehiculau sume enorme, de mii de euro, care cica ar figura pe statul de plata al unui medic specialist obisnuit, angajat la stat. Am fost foarte dezamagita sa constat ca si dvs ati participat la alcatuirea materialului si nu ati dezmintit aceste minciuni colosale prin care se urmareste instigarea permanenta la ura a populatiei impotriva corpului medical. (Pt. informarea dvs personala, salariul meu ca medic specialist este de aproximativ 1500 RON. Cu garzi si sporuri cu tot.)

  2. Casa dr. House a scris:

    Domnule profesor, va rugam sa ne explicati cum de permite Colegiul Medicilor publicarea acestor “salarii” in ziare fara acordul nostru? Inseamna ca cineva de la CAS transmite aceste informatii contra unei sume de bani, afacere care se face ma indoiesc ca pe cale legala din moment ce datele furnizate sunt false si cred ca totul e cu buna stiinta si cu acordul d-voastra. Cum de este permis ca toate numerele de telefon si adresele noastre de la serviciu si, dupa cate stiu si de acasa sa fie afisate in vazul tuturor, ca la piata, pe hol la CAS? Noi, daca vrem sa mentinem legatura cu cineva, dam noi aceste date, cu buna stiita a noastra! Am o colega care zi si noapte a fost deranjata de un obsedat necunoscut si a fost nevoita sa-si schimbe numarul de telefon! Romtelecomul, o companie cu care suntem in contract nu pe linie profesionala are serviciul de secretizare a numerelor. Oare de ce din partea forurilor noastre conducatoare nu avem nici un fel de protectie?

  3. medic rezident a scris:

    In preajma unor noi alegeri reprezentatii partidului aflat la guvernare incearca sa readuca in prin plan problema repartitiei locuintelor ANL pentru medicii rezidenti. Ultimul comunicat de presa al directorului ASP Iasi informeaza ca la sfarsitul lunii acesteia cei care am primit repartitie in blocurile ANL vom putea sa ne mutam efectiv in acele locuinte. Ma adresez Rectorului UMF Iasi din pozitia medicului rezident de an terminal care in aceasta perioada isi pregateste sustinerea examenul de specialist , fiind in acelasi timp “tolerat” in caminul rezidentilor din Alexandru ( in conditiile in care nu avem un contract semnat cu UMF pentru anul 2008).
    Ne-ati promis in mai multe randuri prin intermediu acestui blog ca cei din anii terminali vom avea posibilitatea sa optam pentru a ramane in acest camin pana la finalizarea rezidentiatului sau pentru a ne muta in blocurile ANL. Am inteles ca aceasta decizie a dumneavoastra a fost trimisa catre serviciul social-administrativ al UMF Iasi. Din pacate aceasta decizie nu este cunoscuta si ma intreb daca intr-adevar a fost luata… In conditiile in care unii dintre noi mai avem cateva luni pana la finalizarea rezidentiatului si examenul bate la usa , ne gandim daca nu cumva vom fi nevoiti sa ne mutam la ANL-uri pentru a nu risca sa ramanem fara locuinta. Am dori o pozitie clara a UMF-ului in aceasta problema tinand cont ca nu putem renunta la repartitia ANL-urilor ( in care de altfel nu prea are rost sa ne mai mutam) pana nu avem confirmarea universitatii ca putem sa ramanem in caminul din Alexandru pana la finele acestui an.
    Discutam aceasta problema inca de prin luna martie si sper ca macar acum in ultimul ceas sa existe o clarificare din partea UMF. Simpla promisune a dumneavoastra pe un blog nu ne este suficienta pentru a ne asigura linistea unui spatiu de cazare in care sa ne putem finaliza rezidentiatul. Asteptam o decizie a UMF care sa ne permita sa putem renunta la ANL-uri in favoarea altor colegi din anii mai mici de rezidentiat si in felul acesta sa se poata debloca intreg acest proces de repartitie.
    Viitorul profesiei medicale dle profesor cred trebuie modelat si de factorii de decizie , si pentru ca sunteti unul din acestia va rog sa actionati ca atare.

  4. Maria_2 a scris:

    Bla, bla, bla…..Atâta milogeală nu mai găseşti în altă breaslă. Atâtea plânsete, atâtea probleme care de fapt se rezumă la rezolvarea, până la urmă, a problemelor personale ale câtorva rezidenţi din anul terminal. De aceea sunteţi trataţi cu sictir, că vă milogiţi tot timpul. Unii rezidenţi aşteaptă de ani de zile să se aloce în sfârşit aceste apartamente şi voi vă plângeţi că nu vreţi să vă mutaţi. Pentru câteva zeci de rezidenţi se îngreunează accesul în locuinţele ANL a câtorva sute de oameni care stau în chirii de sute de euro plătite lunar. Ruşinos.
    Acum când se încercă ceva (chiar dacă este un gest pur electoral) lăsaţi-i să termine ce au început de ani de zile. Finalitatea acestui demers a fost cât se poate de nobil – rezolvarea problemei locative a medicilor rezidenţi care activează pe raza municipiului Iaşi – din păcate finalitatea demersului nu are loc, în parte şi din vina voastră.
    Succese!

  5. medic rezident a scris:

    O problema cum este aceasta a ANL-urilor trebuie abordata cu seriozitate si sa tina cont de TOATE situatiile care se ivesc pe parcurs.
    Consider ca nu m-am “milogit” in postarea respectiva si ca nu am facut decat apel la reprezentatul unei institutii (respectiv rectorul UMF Iasi ) pentru rezolvarea unor situatii particulare. Probabil ca dezinformarea este cea care va determina sa bateti altcuiva obrazul pentru lipsa de coerenta in repartitia acestor ANL-uri. Din mesajul dumnevoastra (respecitv Maria_2) razbate o lipsa de intelegere a problemelor cu caracter social si o abordare strict individualista. In Romania lucrurile trebuiesc eventual facute “la gramada”, sa repartizam “oricum” important este numai sa fie facuta acolo e repartitie. Daca priviti asa situatia nu faceti altceva decat sa dati dovada de superficialitate si individualism accentuat. Daca sunteti cumva medic ar trebui sa fiti cel putin aparent, mai intelegatoare cu oamenii din jur. “Vina noastra” este ca am intrat intr-un astfel de sistem corupt si delasator si nicidecum ca ne cerem drepturile. Nu cred ca ati participat la formele de protest organizate din 2004 pana in prezent de medicii rezidenti din caminul din Alexandru, nu cred ca v-ati implicat impreuna cu Camera Medicilor in solutionarea problemelor locative ale rezidentilor cazati in caminele UMF-urilor si nu cred ca ati fost umilita in audiente lipsite de substanta (in care ti se asigura un statut de tolerat acordat din “bunavointa” fostilor rectori, respectiv profesorii Burlui si Dragomir). Ideea unui blog este dialogul si daca ni se acorda aceasta sansa de a discuta on-line cu rectorul unei institutii nu inseamna ca “ne milogim”. In primul rand am ridicat problema cazarii in spatiul UMF-ului si colateral pe cea a cazarii la ANL-uri, lucru pe care nu cred ca l-ati sesizat.
    Daca va ganditi sa va postati “dreptul la replica” v-as ura “mintea romanului cea de pe urma”!

  6. Maria_2 a scris:

    Nu vreau să intrăm într-o polemică în care fiecare vrea să aibă ultimul cuvânt.
    ANL-urile nu au nici o problemă; adevărata problemă este lipsa de voinţă a acelor oameni care le gestionează şi care au putere de decizie. Dovada în acest sens este hăţişul legislativ lipsit de coerenţă care se aplică pentru administrarea acestor blocuri – construite special pentru medicii rezidenţi. Nu sunt medic dar cunosc îndeaproape situaţia şi povestea acestor blocuri ANL.
    E clar că mesajul meu te-a enervat, din vreme ce în câteva rânduri postate ai reuşit să mă jigneşti de cel puţin 3 ori. Nu cred că acesta e scopul blogului. Dacă nu vă respectaţi pe voi ce pretenţie aveţi să vă respecte cineva pe voi? Nu am auzit de nici un protest de anvergură al medicilor rezidenţi în legătură cu rezolvarea problemei legată de căminul din Alexandru, cu atât mai puţin de vreun protest în legătură cu finalizarea şi predarea locuinţelor ANL. Sistemul corupt şi delăsător de care vorbeşti şi în care aţi intrat de bunăvoie este întreţinut încă de pe băncile facultăţii. Am auzit medici rezidenţi care se plâng că nu primesc nici o şpagă!? Sau mi-am ales specialitatea X pentru că are spor la salariu de 100%?! Eu cred că în fiecare dintre noi există o doză mai mare sau mai mică de individualism (la care faci referire ca să mă caracterizezi).
    Eu îţi urez să ai baftă la examenul de specialist, iar predarea locuinţelor ANL să nu-ţi taie prea mult din timpul alocat pentru învăţat (pentru că ştiu că este enorm de mult de învăţat).
    Spor!

  7. medic rezident a scris:

    Constat ca in formularile dumneavoastra nu prea faceti apel la persoana a doua plural si asta probabil din cauza ca va ganditi ca vorbiti ” doar cu un medic rezident” . Atitudinea afisata mai sus este foarte elocventa despre modul in care suntem pozitionati in societate si felul in care suntem respectati in Romania tinerii medici. Prejudecatile de acest fel nu cred ca-si gasesc locul si aici… Daca nu “ati auzit” asta nu inseamna ca doar zvonurile sunt cele care fac lucrurile sa se miste…Si in Romania a vorbi “din auzite” a cam devenit din pacate un sport national. Corpul medical a fost marginalizat si datorita unei atitudini decente pe care a afisat-o in viata sociala si daca nu am tipat in strada asta nu inseamna ca nu ne-am aparat drepturile. Respectul nu este al celui de care “se aude ” mai mult in media…Ne aflam intr-o discutie care deraiaza deja si ma gandesc ca decenta mi-am incalcat-o in momentul in care v-am raspuns la prima postare… Daca intr-adevar cunoasteti atat de indeaproape situatia acestor ANL-uri nu ar fi trebuit sa dati dovada de atata superficialitate , pentru ca la randul ei ignoranta-i tot o lipsa de respect. Eu nu spun ca “m-ati enervat” dar am simtit nevoia sa apar o categorie pe care ati tratat-o cu dispret in randurile de mai sus , categorie din care fac si eu parte . Poate ca din afara lucrurile se vad altfel…Dar a-ti da cu parerea si a lovi intr-o categorie de medici si apoi a mai reprosa ca mai esti si jignita…
    As putea sa va ironizez si sa spun ca ne cerem scuze noi rezidentii din caminul Alexandru fata de cetatenii din Iasi care “cunosc îndeaproape situaţia şi povestea acestor blocuri ANL” care nu au “auzit” despre nici un “protest de anvergura” ( de parca anvergura ar conta si nu finalitatea lui…) al nostru in legatura rezolvarea acestei situatii… Prin cea de-a doua replica nu faceti decat sa va intariti superficialitatea de care ati dat dovada si in prima postare… Sugerez cautarea in arhivele de pe internet a ziarelor locale pentru o mai buna informare in aceasta problema ( si aici ma refer la medicii din caminul din Alenxandru) daca intr-adevar va preocupa intr-atat de “indeaproape” soarta medicilor rezidenti din Iasi.
    Ma simt nevoit sa nu mai postez pe acest blog in conditiile in care 90 la suta din din discutiile de aici sunt schimburi de replici lipsite de continut si care nu rezolva in fond nimic…
    Imi pare rau pentru ca am fost angrenat in aceasta discutie si IMI CER SCUZE

  8. Pentru Maria_2 a scris:

    In primul rand ca in ANL nu se va intra asa de repede. Se tot amana repartitia de ani buni de zile. In al doilea rand sa te muti tu intr-o casa si sa ti-o utilezi in timp ce-ti bate un examen la usa. Ca apoi peste 2 3 luni sa trebuiasca sa te muti de acolo..Hai ca aberezi draga mea! Si daca nu ai ce face nu veni pe acest site sa dai tu lectii medicilor rezidenti ! Sa-ti fie rusine!

  9. dexter a scris:

    Domnule Astarastoaie, aveti idee ca exista un site pe nume http://www.cmr.ro? Duceti-va acolo si mai cititi din mesajele si comentariile postate.
    As vrea sa discutam mai mult despre malpraxis, despre plecarea medicilor din Romania, despre slaraiile de cacao ale medicilor si despre solutia chineza.

  10. rezident a scris:

    A fost postat in caminul rezidentilor din Alexandru un anunt conform caruia medicii rezidenti de an terminal din scara B ( care va intra prima in procesul de renovare ) pot ramane cazati pana la data de 1.01.2009, semnat Serviciul Administrativ. Ma intreb daca nu cumva soarta celor de an terminal din scara A va fi mutarea la ANL-uri chiar in luna cu sustinerea examenului de specialitate , respectiv octombrie.
    Sper dle Rector, la o clarificare in totalitate a acestei situatii tinand cont de promisiunile lansate pe acest blog prin care celor din utimul an ni s-a promis ca vom ramane pe loc pana la finalizarea rezidentiatului. Sa inteleg ca aceasta promisiune este doar ptr o parte dintre rezidenti ? Asteptam o pozitie din partea conducerii UMF. Sa ne bazam pe promisiunea dumneavoastra sau sa ne gandim ca deja soarta noastra a fost decisa fara ca sa se tina cont de ea ? Cu cateva luni in urma ati afirmat ca ni se va oferi posibilitatea de a alege daca dorim sa pastram actualele camere sau sa ne mutam in blocurile ANL. Sper sa cititi aceste postari ale noastre si sa luati masurile care se cuvin.

  11. Dr.Monica I a scris:

    De ce nu protesteaza nimeni in momentul in care unele camere/apartamente ANL sint ocupate de medici necasatoriti,fara copii si cu DOMICILIUL (a se citi CASE si VILE+MASINA) in Iasi sau la 10 min.de Iasi?Mirajul ca mai sunt locuri neocupate ne face sa uitam ce e corect?Sper a se va gasi cineva sa mai verifice acele repartitii si sa schimbe ceva (eventual chiar si criteriile de acordare a punctajului).Chiar nu poate verifica nimeni,pe teren,situatia “dezastruoasa”a acestor rezidenti?Numai eu stiu 2-3 din acestia care se laudau de mai multa vreme ca vor obtine aceste locuinte cu ajutorul cuiva din ASP.CHIAR NU SE POATE FACE NIMIC?Multumesc.

  12. Maria_2 a scris:

    Fă o reclamaţie la DNA cu acele persoane pe care le ştii – cu nume.
    Important e că Ministerul şi-a bătut joc timp de 5 ani şi îşi bate joc în continuare de medicii rezidenţi din Iaşi. S-au încheiat contracte de închiriere imposibil de respectat în condiţiile în care ASP se obligă să predea locuinţele în stare bună de folosinţă. Cum poţi folosi aceste locuinţe fără gaz, apă şi lumină? Şi mai pretind şi chirie începând cu 31.10.2008. Este strigător la CER!!!!!!! Cred că va mai dura cel puţin 3 luni până se va rezolva problema racordării la utilităţi. Succes-uri!

  13. Sabau Ioana a scris:

    Medicii de familie ar trebui sa aiba si sali de radiografii si alte laboratoare pentru analize de baza si putin mai mult. Nu sa te trimita pe la cozi pentru orice problema minora!

  14. Daniel T. a scris:

    Ptr. Sabau Ioana:
    Intre dorinta si putirinta este un drum destul de lung. Desi multi medici de familie ar dori sa detina utilarea cu ce spuneti dar nu numai, trebuia vazuta si posibilitatea practica-de ex. ptr. radiografii sunt abilitati doar medicii radiologi, ptr. analize doar medicii de laborator, ptr. endoscopii doar gastroenterologii, etc. Si in plus trebuie vazuta finantarea ptr. aceste investigatii. De ex. in contractul ptr. 2009 se plateste de la CASS doar 7! echografii pe luna.Asa ca revin la prima propozitie.

Comentează acest articol