Rezidentiat 2008

astara-ghimpele-2Universitatile de medicina din Romania ar putea scolariza mai multi rezidenti fata de numarul anuntat, daca nu ar exista asertiunea Ministerului Sanatatii, declara presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru MondoNews. El a dat ca exemplu Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi, care in acest moment, are posibilitatea de a scolariza in conditii optime inca 150 de rezidenti. Presedintele CMR a declarat ca trebuie schimbata intreaga conceptie de organizare a lantului de invatamant universitar - rezidentiat - specialitate - activitate medicala, pentru a elimina neajunsurile din sistemul medical si din modalitatea de organizare a rezidentiatului.

Vasile Astarastoae trage un semnal de alarma si in privinta migrarii medicilor in strainatate. El atentioneaza ca sistemul medical romanesc va intra in colaps, in 5-7 ani, daca nu se vor creste veniturile medicilor. “Daca nu se vor lua aceste masuri, intr-un viitor nu prea indepartat va trebui sa acceptam sa fim tratati de vraci, mame omida, ori sa ne tratam singuri apeland la ceaiuri si buruieni”, a spus presedintele CRM.

Ministerul Sanatatii a anuntat, zilele trecute, ca a suplimentat locurile pentru rezidentiat cu aproximativ 100, insa chiar si in aceste conditii, absolventii de medicina sunt in continuare nemultumiti de numarul de locuri disponibil in acest an. Presedintele CRM, Vasile Astarastoae, declara insa ca numarul de locuri la examenul de rezidentiat in acest an este cel mai mare incepand cu 1996, daca se ia in considerare rezidentiatul pe post care s-a sustinut in luna iunie si rezidentiatul cu timp partial. Absolventii de medicina spun ca Ministerul Sanatatii nu a tinut cont de ofertele facute de principalele facultati de medicina din tara si au preferat sa transforme absolventii din acest an, intr-o generatie de sacrificiu, cu care sa umple locurile de la rezidentiatul pe post din locurile defavorizate.

Mai mult, medicii rezidenti si studentii Facultatii de Medicina din Cluj-Napoca au programat un miting de protest pentru miercuri, 15 octombrie, nemultumiti de diminuarea locurilor la rezidentiat si de salariile mici. Si rezidentii din Iasi fac demersuri pentru actiuni similare.

Despre situatia rezidentiatului din acest an, precum si despre nemultumirile absolventilor de medicina, am stat de vorba cu presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoaie. Urmariti interviul integral in cele ce urmeaza:

Reporter: Locurile la rezidentiat au fost suplimentate zilele trecute cu circa 100, insa absolventii de medicina sustin in continuare ca numarul acestora este insuficient. Care este opinia d-vs in acest sens?

Vasile Astarastae: Cu aceasta majorare, numarul de locuri se apropie de numarul de absolventi din 2008. Cu toate acestea numarul este insuficient comparativ cu numarul de candidati posibili (peste 4.000), deoarece an de an s-au pus la dispozitie locuri cu 30-40% mai putin decat numarul de absolventi. Justificarea Ministerul Sanatatii este, pe de o parte, ca specialistii care vor aparea in urma parcurgerii stagiului de rezidentiat nu vor gasi locuri de munca la sfarsitul stagiului, iar, pe de alta parte, din ratiuni bugetare, deoarece cheltuielile legate de un numar mare de rezidenti in pregatire sunt suportate de catre bugetul de stat. Astfel, ne aflam in fata a doua paradoxuri: Romania are deficit de medici, nu are locuri de munca pentru ei, insa este o tara atat de bogata incat isi permite cheltuieli de scolarizare pentru tineri in universitati (foarte mari de medicina), care la sfarsitul facultatii, intr-o proportie de 30-40%, vor trebui sa cheltuiasca alti bani pentru reconversie profesionala. Personal, aceste argumente ale Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei si Cercetarii nu ma conving. Cel putin atata timp cat in Romania nu exista o prognoza si o planificare a numarului de medici in functie de specialitati si de nevoile sistemului. De regula, numarul de locuri la rezidentiat se stabileste pe baza solicitarilor universitatilor si mai putin pe prognoza si planificare.

Rep: Odata cu anuntul de suplimentare a numarului de locuri la rezidentiat, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat: "Nu vom suplimenta cu mai mult, pentru ca nu exista suficiente cadre care sa pregateasca rezidentii ". Cum comentati aceasta declaratie si de ce credeti ca s-a ajuns la aceasta situatie?

V.A.: S-ar putea ca aceasta situatie sa fie reala, dar atunci responsabili pentru blocaj sunt Ministerul Sanatatii si universitatile de medicina. Blocajul poate fi depasit daca medicii primari din anumite specialitati devin cadre didactice asociate la universitati si, in consecinta, indrumatori de rezidentiat. Tot ca o parere personala, consider ca “descentralizarea” ar  fi benefica pentru calitatea pregatirii practice a rezidentilor. Pentru un indrumator de rezidenti este un avantaj sa aiba tineri in indrumare. In ceea ce priveste  Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi, in acest moment (octombrie 2008), are posibilitatea de a scolariza in conditii optime inca 150 de rezidenti, fata de cei anuntati de catre Ministerul Sanatatii Publice. Cred ca aceeasi situatie se regaseste si la celelalte universitati si atunci asertiunea Ministerului Sanatatii ramane fara substanta, deoarece la numarul de rezidenti anuntat, universitatile traditionale ar mai putea scolariza inca aproximativ 600 de tineri absolventi.

Rep: In baza caror criterii a fost stabilit numarul de locuri la examenul de rezidentiat pentru 2008?

V.A.: Daca adaugam rezidentiatul pe post care s-a sustinut in luna iunie si rezidentiatul cu timp partial, atunci am putea considera ca numarul de locuri in acest an a fost cel mai mare incepand cu 1996. Daca ne raportam strict la sesiunea din noiembrie, numarul de locuri este mai  mic, iar Ministerul Sanatatii Publice a stabilit acest numar strict in functie de numarul absolventilor facultatilor de medicina din 2008, dar fara a tine cont de generatiile anterioare.

Rep: Absolventii propun ca numarul de locuri pentru rezidentiat sa fie legiferat in functie de numarul de absolventi. Credeti ca asta va rezolva criza din sistem?

V.A.: O solutie ar fi o planificare coerenta, in asa fel incat sa eliminam pierderile prin scolarizarea unui numar mai mare de studenti decat numarul de locuri de rezidenti ce pot fi scoase la concurs. In tarile Uniunii Europene “numerus clausus”, care se stabileste in baza unei prognoze a nevoilor pe cel putin 25 de ani, este la inceputul facultatii (locuri la admitere), iar oferta pentru rezidenti este aproape egala cu numarul de absolventi din tara respectiva (plus minus 3%). Cred ca aceasta ar fi solutia acceptabila pentru toata lumea (administratie, universitati, absolventi).

Rep: Care este specialitatea cu cele mai multe posturi la rezidentiatul din 9 noiembrie?

V.A.: Specialitatea cu cele mai multe posturi scoase la concurs este medicina de familie, cu 500 de locuri.

Rep: Ministerul Sanatatii a dat asigurari ca rezidentii vor avea un loc de munca rezervat pe durata efectuarii rezidentiatului, pentru ca, la terminare, sa lucreze in spitalele respective. Cu toate acestea, nu putini sunt medicii care sustin ca, la terminarea rezidentiatului, nu au un loc de munca. Care este situatia de fapt, locurile scoase la rezidentiat sunt acoperite de posturi?

V.A.: In momentul scoaterii locurilor la rezidentiat, acele specialitati sunt cautate pe piata muncii. In ceea ce priveste posturile, imi este greu sa raspund in lipsa unei planficari. Un post fi disponibil intr-un anumit spital in momentul publicarii listei de rezidentiat, dar poate disparea la orice modificare a organigramei din diferite ratiuni subiective sau obiective. Cat timp nu exista o acreditare a unitatii medicale si in functie de schema de personal, nu exista nicio garantie ca postul va fi mentinut intr-un interval ce este cuprins intre 3 si 7 ani. Chiar si in situatia rezidentiatului pe post, se poate intampla ca organigrama sa se modifice si, din experienta mea, am constat ca uneori postul a disparut la solicitarea rezidentului. Prin obtinerea negatiei, el poate ocupa un alt post pe care si astfel nu mai plateste cheltuielile de studii.

Rep: Care sunt avantajele si dezavantajele rezidentului pe loc si a celui pe post?

V.A.: Pe perioada rezidentiatului nu exista nici o deosebire intre contractul de munca a rezindentilor pe post si a celor fara post. Singura deosebire este ca la intrarea in rezidentiat, rezidentii care au optat pentru un loc predefinit incheie un contract de fidelitate, prin care sa obliga sa lucreze un interval de timp intr-o anumita unitate medicala care a scos postul la concurs, si daca nu respecta aceasta clauza, se platesc cheltuielile de scolarizare.

Rep: Cu ce sunt sprijiniti rezidentii cand termina rezidentiatul?

V.A.: In ordonanta care reglemeteaza desfasurarea rezidentiatului, numai pentru rezidentiatul pe post se specifica ca acesti specialisti pot primi o prima de instalare si locuinta. Nu exista insa obligativitatea de a primi facilitati. De aceea, de la a putea, pana la a se realiza este o distanta destul de mare, cu atat mai mult cu cat, in acel articol, nu se specifica in mod expres obligatia unei institutii, ci sunt enumerate mai multe institutii: autoritatea de sanatate publica, autoritatile locale, unitatile medicale. Tot din experienta, stiu ca atunci cand exista un colhoz, fiecare se va grabi sa azvarle aceasta obligatie in sarcina celuilalt.

Rep: Medicii ne pleaca in strainatate pentru obtine salarii mai mari. Ce ar trebui sa faca autoritatile pentru a tine medicii acasa? Cum vedeti situatia peste 5 ani?

V.A.: In anii 2007 si 2008, peste 4% din medici au migrat spre tarile estice din UE, SUA, Canada, Australia, etc. Daca aceasta tendinta se va  mentine, in 5-7 ani sistemul va intra in colaps. Daca vrem sa nu ajungem la aceasta situatie ar trebui sa crestem veniturie medicilor, sa le asiguram mijloacele de a-si realiza o cariera profesionala, iar societatea sa renunte la a-i blama. Ei trebuie respectati! Daca nu se vor lua aceste masuri, intr-un viitor nu prea indepartat va trebui sa acceptam sa fim tratati de tot felul de vraci, mame omida, ori sa ne tratam singuri apeland la ceaiuri si buruieni.

Rep: Am sa inchei cu un comentariu postat de un rezident in paginile publicatiei noastre, pe marginea caruia dorim sa va exprimati punctul de vedere: “Sunt rezidenta in anul 3, invat de luni de zile, imi neglijez familia, viata, sa fac ceea ce-mi doresc, ca sa constat cu stupoare cu o luna inainte de examen ca nu sunt locuri pe specialitatea dorita. Cati ani trebuie sa invatam si sa neglijam tot ce este in jurul nostru ca sa putem face ceea ce ne dorim?”.

V.A.: Comentariul medicului rezident sustine cele expuse mai sus. Nu exista o politica coerenta de planificare a resurselor umane, locurile de munca pe specialitati se normeaza nu dupa nevoile populatiei, ci dupa criterii statististico-economice, birocratice, care n-au nicio legatura cu calitatea actului medical si cu aspiratia vocationala a rezidentilor si atunci ne asumam de la inceput riscul ca oamenii care isi sacrifica viata sa fie dezamagiti. Daca dorim sa eliminam aceste neajunsuri, trebuie sa schimbam intreaga conceptie de organizare a lantului de invatamant universitar-rezidentiat-specialitate-activitate medicala.

Sursa: mondonews.ro

5 comentarii la “Rezidentiat 2008”

  1. Alexandru Dan a scris:

    Cred se poate rezolva problema sanatatii din Romania ,dupa urmatorii pasi:
    -infintarea unui fond banesc din privatizarile facute pana acum si impozitarea cu 50% a marilor bogatasi din Romania si farmaciilor;
    -repartizarea medicilor in zonele unde nu sunt cadre medicale ;
    -fiecare medic repartizat va fi dotat cu un cabinet medical ,realizat din fonduri europene si de la guvernul Romaniei;
    -dupa terminarea facultatii fiecare absolvent va semna un contract de colaborare cu ministerul sanatatii ,unde va fi stipulat urmatorul text(nu va parasi tara pe o perioada de 15 ani,iar studiile care le-a facut vor fi platite gradual din venitul acumulat );
    -cu bani platiti de fiecare absolvent ,vor fi acumulati in fondul de care am amintit;
    -necesita personal calificat care sa lucreze la acest proiect.

    Sunt solutii pentru redresarea sistemului nostru de sanatate,numai trebuie sa le aplicam.
    Eu sunt dispus sa lucrez gratis la planul de redresare a sistemului de sanatate.
    Se poate realiza acest plan de redresare si cat mai repede posibil.
    Poate o sa va radeti de mine ,dar lucrurile in tara noastra nu prea sunt luate in serios ,pacat.Pentru tara noastra,ne trebuie oameni cinstiti si buni profesioniti.Trebuie infintat un grup de oameni intelepti cat mai repede,altfel va fi jale dupa cativa ani.

    Sa ma scuzati cu scrisul .Multumesc.

    Alexandru Dan.

  2. Medic rezident a scris:

    Domnule Rector va multumim ca sunteti alaturi de noi si ca ne sustineti si astfel prin dumneavoastra putem fi si noi, medicii rezidenti auziti. Sunt medic rezident la rezidentiatul pe post, sesiunea iunie 2008 si in urma repartitiei am fost nevoita sa aleg ca si centru de pregatire Cluj-Napoca, desi locuiesc si am familiei in Iasi si bineinteles as fi vrut sa fac rezidentiatul aici insa nu am avut cum sa aleg Iasul pentru ca nu era pe lista cu centrele de pregatire (motiv: capacitate depasita in specialitatea pneumologie). Nu pot sa fac rezidentiatul la Cluj si apoi dupa 5 ani sa fiu nevoita sa vin la post.Transfer nu am reusit sa obtinem…pentru ca e in continuare capacitatea depasita si ni s-a spus ca nici nu o sa avem sanse…cel putin in sesiunea de transferuri din ianuarie…Va rugam sa ne ajutati…sa cereti o suplimentare a locurilor pentru rezidenti in centrul universitar Iasi!

  3. Lucian a scris:

    Domnule Dan, sistemul de sanatate al romaniei poate fi pus la punct invatand si consultand pe cei care au un sistem de sanatate mai decent(SUA,Canada,Anglia,Franta) ,nimeni nu are un sistem perfect .
    Ideile dumneavoastre indeamna societatea la o involutie.
    Sunteti adeptul robin-hoodismului,ce spune-ti nu e constitutional posibil si nici sustenabil pe termen indelungat.
    Vreti ca dupa ce invata 6 ani de facultate si inca 5-7 ani de specializare, traind la limita existentei din mila guvernului ,un medic bine pregatit sa nu aiba posibilitatea si dreptul ca om sa poata opta pentru un loc de munca mai bun, un viitor mai bun!Si mai mult sa-i mai si taxam ca profeseaza , ca doar au invatat o profesie de aur , banoasa.
    Sistem de sanatate nu merge , fiidca nu sunt oameni cinstiti si inteligenti,(apropo la al doilea criteriu,nu cred ca va incadrati ) care sa aplice ideei optime,ci fiidca societatea noastra este aroganta.
    Domnule Dan , habar nu aveti cu ce se manca si ce mananca sistemul romanesc de sanatate.Nu stiu ce profesie aveti , dar lasa-ti-va de oferit consultanta in Sanatate.

  4. Vlase (@postarea13noiembrie) a scris:

    Putina limba romana nu ar strica,incepand cu exprimarea, folosirea verbului, a timpului, a articolului,a despartirii verbului de pronume, a.s.o. Pare ca postarea este facuta de o persoana care a termita numai 6 clase prin anii ‘992. Scuzati-ne dar grobianismul face casa buna(ma exprim asa cum este textul dv) cu educatia?Unele idei pe care le-a expus dl Dan,sub o anumita forma, apar in alte tari pe care dv le considerati DECENTE. Stiti unde lucreaza(foarte multi) doctori romani care au plecat din Romania si care-i motivul pentru care stau acolo(unde eu nu as sta pentru tot aurul din lume)? Banul si numai banul. Dar sunt doctori SUPER in Romania care au fost colegi cu acestia doctori(plecati), care profeseaza la spitalul Municipal, la Colentina, la Fundeni, etc. Au perseverat, au suferit 3-5-7 ani si acum sunt CINEVA. Astazi cati absolveti mai merg la tara? P.S. Daca as merge la un medic care se exprima asa ca dv i-as face o “publicitate” de nu ar mai avea pacienti.
    In rest. . . . .SA TRAITI BINE
    Revenind la textul (semi)grobian va rugam sa ne spueti:care-i motivul persiflarii? Un om MARE se cunoaste dupa modul cum trateaza un om(pe care el il considera) MIC.

  5. Ailene Andrea a scris:

    Cel mai mult imi place cum folosim timpul verbului…”poate” sau sa vedem, sa aduceti hartii, sa negociem, sa analizam…intrebarea mea este:”cine are dreptul la rezidentiat 2009, cine are dreptul la liceenta in 2009, cine mai are dreptul sa fie student la medicina?pot sa raspund tot eu:”BANUL”…urat, dezgustator si totodata realist….

Comentează acest articol