Salarizarea corpului medical

O dezbatere radiofonică cu Luminiţa Vâlcea şi Vasile Astărăstoae extrasă din emisiunea “Sănătatea FM” din 21/10/2008.

Ascultă AUDIO: [audio:Dezbatere-Sanatatea-FM-06.mp3]

14 comentarii la “Salarizarea corpului medical”

  1. medic rezident a scris:

    Pana a se ajunge la o greva generala ce instrumente de impunere a acestor deziderate firesti s-ar putea gasi? Oare dialogul cu autoritatile este unul “la pereti”? O pozitie ferma din partea CMR nu poate sensibiliza ministerul sanatatii ? Sau trebuie neaparat sa ne ajunga cutitul pana la os pentru a se declansa o greva spontana ? Din cate stiu medicii au totusi un sindicat , Camera Federativa a Medicilor , a carui lideri ar trebui sa ne reprezinte interesele. Niste liste cu semnaturi pentru marirea salariilor , o petitie initiata pe internet si pe care sa o poata semna cat mai multi medici sunt niste solutii ce ar putea fi luate in calcul. Trebuie totusi facut ceva , un demers mai energic prin care sa ne dovedim unitatea corpului medical. Sper ca vocea dlui profesor sa fie auzita si ascultata!

  2. medicde2bani a scris:

    Sunt medic specialist de aproximativ 5 ani si sunt profund nemultumita de salariul primit de mine cu 6 garzi pe luna (3000) comparativ cu colegii medici de familie( aprox. 10000 RON) si colegii de la medicina legala si anatomie patologica(aprox. la fel ca medicii de familie) in conditiile in care fiind singura pe sectie nu am avut nici macar o sambata si o duminica libera timp de o luna.
    Eu nu zic ca colegii mei castiga mult, eu spun ca specialistii din spitale si policlinici sunt f . prost platiti.
    Ar trebui regandita grila de salarizare si ar trebui ca toti cei nemultumiti sa poate semna o petitie on line care sa ajunga la MS.
    Sincer de fiecare data cand tb sa platesc rate si taxe la scoala si stau sa-mi socotesc banii sunt profund nemultumita.
    De fiecare data cand caut informatie medicala pe net si nu o pot citi ptr ca nu am bani sa o platesc sunt nemultumita.
    Sunt din ce in ce mai nemultumita si nu de putine ori caut pe net locuri de munca in strainatate desi rational gandind copiilor mei le e mult mai bine in tara lor. Aici sunt parintii, rudele , dar si asa intr-o zi cand nemultumirea mea va fi maxima vom pleca si asa cred ca o sa o faca toti mai multi colegi

  3. medic rezident a scris:

    Cred ca aceste discrepante in veniturile diferitelor categorii de medici, de care aminteste dna doctor mai sus, tin de o gestionare gresita a fondurilor alocate pentru sanatate si de lipsa unor politici de sanatate coerente la nivel national. Dincolo de interesele politicienilor o parte din vina revine desigur si corpului medical care nu a adoptat un punct de vedere unitar si concis ( a se vedea promptitudinea cu care liderii Sanitas-ului apara drepturile cadrelor medii ) . Se pleaca de la o premisa gresita , ca medicul trebuie sa-si pastreze demnitatea si sa nu-si ceara drepturile si desigur nici sa se nu se umileasca iesind in strada. O clasa profesionala care este tributara unor orgolii stupide si alimentate gresit din generatie in generatie are soarta pe care si-o merita. Ma intreb daca aceste orgolii pot avea vreo legatura cu demnitatea corpului medical…
    O elita profesionala , la care facea referire dl profesor, nu poate fi astfel caracterizata daca nu este capabila sa se impuna pe plan social. Doamnelor si domnilor colegi, poate ar fi mai bine sa lasam deoparte orgoliile si sa realizam ca realitatea pe care-o traim este si din vina noastra…

  4. medicde2bani a scris:

    Aveti idee cum putem initia o petitie /memoriu pe internet legata de salarizarea medicilor?
    sau
    Cum putem creea un SINDICAT UNIC AL MEDICILOR ( acum nu exista asa ceva desi pe fluturas se retine lunar o suma ptr. fantoma de sindicat care nu reuseste sa-si faca simtita prezenta) care sa aiba un cuvant de spus si sa apere interesele medicilor asa cum Sanitasul apara interesele cadrelor medii.

  5. extern (@medicdedoi bani) a scris:

    Doamna Doctor,

    Iarasi ne intoarcem la mitul nostru national privind moartea caprei vecinului. Pentru a pune oarecum lucrurile la punct, imi permit urmatoarele observati:
    1. nu toti medicii de familie cistiga 10000 ROn/luna net. Sint putini, sint din zone defavorizate, au o viata grea, tin sub control medical mii de oameni, fac sute de vaccinari/luna, au sugari, copii mici, batrani si o multime de cazuri medico-sociale de rezolvat. Chiar si medicii din urban nu o duc foarte pe roz. Oricum, banii nu-i fura ci sint castigati intr-un sistem oficializat.
    2. medicii anatomo-patologi/legisti sint supusi unui stress profesional cel putin la fel de mare precum clinicienii, in plus sint expusi unor riscuri particulare. Va re-amintesc cazuri celebre de medici care au murit datorita expunerii la astfel de riscuri.
    3. a va compara veniturile dvs., negociate de managerul spitalului dvs. cu CAS, cu cele castigate de MF sau anatomo-patologi denota o lipsa de informatii, sper, inocenta.
    Si pentru ca am ajuns la acest subiect, dumneavoastra trebuie sa fiti constienta ca veniturile dvs. sint negociate de managerul spitalului; lui trebuie sa-i aratati propriile doleante si sa-i demonstrati ca meritati mai mult: ca inregistrati DRG-uri de pondere mare, ca aveti multi pacienti internati, investigati, tratati, ca aveti titluri academice si stiintifice etc.
    Pina a va compara cu veniturile MF sau a medicilor anatomo-patologi, faceti-va propria evaluare si cereti contravaloarea reala a muncii dvs. celor care au banul (adica CAS). Nu mai acceptati sa operati pentru citeva zeci de lei, nu mai faceti ecografii pentru cativa leuti sau nu mai oferiti consultatii pe ochi frumosi, neinregistrate si eventual incheiate prin ”retete” scrise fara parafa, nume pacient sau un minim de indicatii. Respectati legislatia si cereti-va drepturile pe care le considerati juste.

  6. medicde2bani a scris:

    Sincer nu cred ca salariul medicilor din spitale poate fi negociat cu managerul spitalului. Stiu ca exista o grila cu o limita minima-maxima………poate incadrarea intre aceste limite poate fii negociata.
    Si nu m-am facut de loc inteleasa nu tin deloc sa moara capra vecinului am atras doar atentia ca nu mi se pare deloc corect sa se stabileasca limite ale grilei diferite ptr personalul care lucreaza la anatomie patologica, medicina legala. Sa primesca cat merita, dar diferenta sa fie din sporuri . Din partea mea sa le faca 500%, dar sa nune jigneasca cu salariide incadrare mai mici decat salariul de incadrare al asistentei de la medicina legala (aici vorbesc de salariile fara sporuri)

  7. medicde2bani a scris:

    Se pare ca nu mai pot sa-mi spun parearea referitor la salarizarea ……….”mesaj duplicat” ………..ciudat incercam doar sa lamuresc ce am vrut sa spun………..sunt curioasa daca acest mesaj va fi trimis

  8. medic hulit @medicde2bani a scris:

    Sunt sigur ca-ti meriti porecla! Ti-ai transformat-o in renume! Sunt convins ca nici nu meriti mai mult Ai devenit medic pentru salariu? Trezirea ai o meserie liberala Poti cistiga mai mult decit pe cei ce-i invidiezi Banuiesc ca esti singur[a] sau esti alaturi de un ratat[a]

  9. Doctorand a scris:

    Domnule Rector, nu stiu daca postez unde trebuie aceasta intrebare si nici daca blogul dumneavoastra este locul potrivit pentru nelamurirea pe care o am. Am fost admis la doctorat fara frecventa cu taxa si am semnat un contract de studii doctorale. In acel contract era stipulata una din obligatiile UMF privind facilitatile legate de accesul doctorandului la Serviciul Social al Universitatii.
    In conditiile in care sunt cazat in caminul de medici rezidenti din Alexandru in calitate de medic rezident pana la sfarsitul anului si tinand cont ca de la 1 ianuarie voi deveni medic specialist cu post in alt oras, m-am adresat serviciului social al UMF cu intrebarea daca imi pot pastra acest loc de cazare din camin . Precizez ca desi sunt la doctorat fara frecventa si am post in retea in alt judet sunt nevoit saptamanal sa vin in Iasi pentru a ma putea ocupa de studiile doctorale. Deocamdata mai am drept de cazare in camin pana la sfarsitul anului in calitate de rezident insa ma intreb unde voi putea locui in Iasi de anul viitor ? Din cate stiu cazarea doctoranzilor intra in atributiile UMF si desi sunt la fara frecventa cu taxa contractul de studii doctorale prevede asigurarea acestor facilitati sociale. Intrucat sefa serviciului social nu a fost in masura sa-mi dea un raspuns daca mai am drept de cazare in caminul UMF din Alexandru , care din cate stiu cazeaza si doctoranzi , ma adresez pe aceasta cale incercand sa aflu in raspuns. Imi pot pastra acest loc de cazare in virtutea statutului de doctorand lucru prevazut in contractul de studii doctorale? Sau odata pierdut statutul de rezident nu mai beneficiez de acest drept? Desi doctoratul este cu taxa din cate stiu eu si studentii cu taxa beneficiaza de cazare in camine si de asemenea tipul de formular de contract special prevazut pentru doctoranzii fara frecventa cu taxa precizeaza totusi accesul la serviciul social al UMF al doctorandului.
    Tinand cont de aceste precizari imi pot pastra actualul loc de cazare?
    Va multumesc daca ati avut rabdarea sa cititi aceasta nelamurire si doresc a se avea in vedere faptul ca este destul de dificil sa faci un doctorat fiind domiciliat in alt judet tinand cont ca o parte din activitatea stiintifica nu se poate desfasura decat in Clinica de Iasi si ma gandesc ca nu-mi voi putea permite sa-mi inchiriez o locuinta pe piata libera dupa ce voi pierde calitatea de rezident si implicit dreptul de cazare in caminul UMF-ului din Alexandru. Stipularea din contractul de studii doctorale este acoperitoare in acest sens?
    Cu respect si consideratie.

  10. gunoiul societatii a scris:

    foarte de acord cu medicde2bani si contrar parerii lui extern (vreun frustat de medic de familie sau anatomo-patolog ce a luat o nota prea mica la repartitie pt a-si alege altceva).altfel ncum poti vorbi asa cu un coleg?????sunt clinician, dar am facut si partial rezidentiat pe AP, apoi am decis ca nu mi se potriveste si am dat iar rezidentiatul. deci vorbesc in cunostinta de cauza.intre un cadavru spalat si un pacient viu nespalat de anul trecut, mirosind de la o posta, cu jeg pe el, care a facut pe el si nu s-a spalat, cu ulceratii la picioare cu VIERMI, care crezi ca supune la un stres profesional mai mare? sa stai zile in sir cu pacienti tuberculosi in salon, sa-i consulti si sa reusesti un transfer la pneumo doar cand se dovedeste BK pozitiv in sputa? deci? ce salar sa negociezi? eu zic ca riscuri sunt peste tot, doar ca fiind diferite, e imposibil sa spui ca ala are risc mai mare. dar e mai usor sa blamezi decat sa gandesti logic.asa ca treci de instinctul de a face scandal si gandeste. stres profesional la AP?
    tu stii ce vorbesti? stii ce inseamna sa ai contact cu zeci de pacienti isterici si grabiti, care vor doar bilete, hartii pt comisii si dupa ce ii cauti din cap pana in picioare ,le citesti ecg, iti bati capul ce o fi avand, cum sa-i tratez mai bine sa ti se raspunda: da’ pt hartia asta am stat atat, ca eu pierd cursa? mai reevalueaza definitia stresului mai extern.

  11. extern (@gunoiul..) a scris:

    Domnule rezident, confundati adrisantul injuriilor dvs. Eu m-am exprimat civilizat fata de doamna căreia îi împărtășiți opiniile, n-am blamat dar am încercat să-i explic incorectitudinea logicii dumneaei. Cît privește mesajul dvs., denotă 2 lucruri: aveți un dispreț fățiș față de necăjiții care au ghinionul să ajungă la mâna dvs., ceea ce vă este descalificant pentru ”carieră” (dacă o veți avea..) și doi – aveți o inconsistență în gîndire și o joacă de idei care ar trebui să vă dea de gîndit. Dacă aș fi medic de familie, patolog sau altceva, n-as avea nici un fel de frustrare față de modelul de rezident/viitor specialist în ceva.. pe care-l clamați cu atâta suficiență și agresivitate. De altfel, limbajul dvs. este în ton cu pseudonimul alienant pe care vi l-ați ales. Din respect pentru gazda noastră, mă opresc aici.

  12. MEDIC MULTUMIT a scris:

    Incalci a 10 a porunca,codul deontologic, legile nescrise ale bunului simt….Incearca in politica!

  13. NistorMircea a scris:

    Stau si ma intreb de unde atata invidie fata de medicii de familie cand vorba aceea, banii ii castigam dupa niste tarife stabilite de comun acord cu Casa de Asigurari, ii primim pe baza de facturi cu suma trecuta clar si la vedere… Si apoi, chiar daca o fi vreun medic de familie care ridica 10000 Ron pe luna, acela nu este venitul lui net, domnilor colegi. Sunt medic primar MF de 4 ani, am o lista de 1400 pacienti pentru cere muncesc de-mi ies ochii din cap (A propos nu pot sa inteleg de ce casa permite unor colegi sa tina pe lista mai mult de 2000 asigurati, dupa parerea mea numai servicii de calitate nu se pot chema acelea cand dai mai mult de 30 consultatii pe zi). De Ajun am plecat la servici la 08:30 si m-am intors la 18:30 si era sa-mi fac si masina praf din cauza zapezii necuratate prin satele pe unde am”colindat” pe la copii bolnavi. Casa de asigurari de sanatate te obliga sa angajezi 1 asistent la 1000 asigurati cu norma intreaga si altul cu fractiune de norma pt ce depaseste mia dar nu ajunge la 2000. La fiecare 100 ron venit net dat asistentului, platesti 65 lei statului sub forma de taxe si asigurari, astea pe langa ce platesti omului de servici,contabilului si altor furnizori de servicii de care depinzi. Iar cu ceeea ce ramai in mana dai statului impozit 16 procente si-ti platesti si asigurarea de pensie si cea de sanatate in calitate de liber profesionist (persoana fizica autorizata). Daca ai masina pe cabinet (mi-am luat si eu o trocutza de 67 CP in pragul a 40 ani, prima mea masina, mare realizare), toate taxele si asigurarile le platesti majorate ca persoana juridica. Abia de 2 ani, dupa 6 ani de facultate, 4 ani de rezidentiat si 10 ani de activitate profesionala am ajuns la un venit brut lunar echivalent al salariului mediu pe economie (multumescu-ti-tie, Doamne)!, dar din care repet, platesc impozitul pe venit si asigurarea de pensie si de sanatate. De 1 an si jumatate, petrec zilnic cca 2 ore in fata calculatorului, pana ma apuca carceii la antebrat, caci asistentii sunt oameni simpli de la tara si nu ma pot ajuta sa-mi introduc situatiile si raportarile pe calculator. Si last, but not the least, toate impolitetzurile si marlaniile pe care trebuie sa le mai inghitzi caci ne confruntam cu totii zilnic cu cele… Daca as fi mai tanar si nu as avea parintii batrani si bolnavi in tara, de mult m-as fi roit la frati-meu in Canada, unde as fi acceptat orice slujba la inceput. Si paramedic pe ambulanta la ei si tot esti mai bine vazut in societate decat esti vazut ca medic la noi. Si toata mancatoria asta uriasa, fariseismul asta de doi bani cu care ne tratam intre noi… Mi-e teama ca nenea Iancu a avut dreptate: “suntem o rasa proasta”. De aia a si sters-o la Berlin, si nu a mai revenit de acolo decat in pardesiu de scanduri… Stimati colegi mai tineri, un sfat sincer, din inima si din partea unuia care a trecut prin suficiente in prima jumatate a vietii: Parasiti tara asta de rahat! Chiar daca o sa va fie mai greu sa va adaptati la inceput, cel putin nu va veti da cu pumnii in cap la batranete!

  14. Presedintele CMR La Radio a scris:

    […] Vasile Astarastoae, Presedintele Colegiului Medicilor din Romania […]

Comentează acest articol