Sunt medicii cobaii sistemului media din România?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aFyAKCsIPs8[/youtube]

TRANSCRIERE:

În peste 30 de ani de zile de când practic medicina, nu am întâlnit o asemenea campanie mediatică împotriva medicilor ca cea din ultimul an. Poate doar în anii 50 când KGB-ul avea o strategie foarte clară de a distruge intelectualitatea.

Şi m-am întrebat de ce... de unde tot felul de domnişoare şi domnişori, slujbaşi - nu slugi am spus - a tot felul de moguli din presă cum ar fi Vântu, Voiculescu, Sârbu, etc. - nu trebuie să-l uităm nici pe Patriciu - ne dau lecţii de moralitate, ne dau lecţii despre cum trebuie să funcţioneze un sistem, şi fac apel, dacă nu cumva chiar incită opinia publică, împotrivă medicilor.

Şi m-am gândit dacă nu cumva medicii constituie cobaiul pe care experimentează mass-media. Cobai - pentru a se vedea cum se poate manipula, cobai - pentru a se vedea cum se pot face presiuni, cobai - pentru a se vedea dacă nu se pot utiliza aceste mijloace ca şantaj împotriva unora care decid soarta acestei ţări sau a altor ţări. Rămâne această întrebare: sunt medicii cobaii sistemului media?

7 comentarii la “Sunt medicii cobaii sistemului media din România?”

  1. O.Pascu a scris:

    Atitudinea mass-media este regretabila. O situatie a numarului de servicii medicale care se presteaza, zilnic,lunar sau anual, (anual se interneaza in spitale aproape 25% din populatia Romaniei!!) comparata cu numarul cazurilor nerezolvate sau regretabile ar arata ca acestea reprezinta o proportie insignifianta. Si totusi atitudinea ziaristilor si modul de generalizare inseamna un prejudiciu serios adus profesiei medicale. Nu stiu care ar putea fi atitudinea de adoptat. As propune un boicot: medicii din intreaga tara sa nu mai raspunda ziaristilor. In nici o problema. Pentru o perioada de timp dinainte stabilita si anuntata public. Sau poate boicotul sa se adreseze doar posturilor TV si ziarelor rau-voitoare? Oricum ceva trebuie facut, si nu numai prin reprezentanti ci cu participarea cat mai larga a corpului medical.

  2. rezidentul a scris:

    Este usor sa se realizeze materiale negative despre medici in Romania, atata timp cat orice persoana care are nevoie de un medic trebuie sa il intalneasca in majoritatea cazurilor intr-un sistem de stat putred. De ce niciodata nu se aud stiri negative despre stomatologii din privat? Pentru ca daca unul nu isi face treaba cum trebuie, sau nu e macar de treaba, pacientul isi alege altul si isi rezolva problema. Problema in sistemul medical este ca majoritatii medicilor din sistemul de stat nu li se poate face concurenta. Sistemul de angajare sau de promovare al medicilor in spitalele de stat si in universitatile de medicina este un sistem profund corupt, cu care nimeni nu se poate lupta, dar de care foarte multi pot fugi…

  3. Vasile Astărăstoae (@O.Pascu) a scris:

    Stimate domnule profesor, ma bucur ca ati postat pe blog. Intr-adevar trebuie sa reactionam, si in acelasi timp sa refacem unitatea corpului medical. Din pacate avem foarte mult de lucru. Am admirat directia pe care ati dat-o la UMF Cluj, care se continua si in prezent, si cred ca promovarea exemplului dvs. ar putea face parte dintr-un plan de reactie. Ma retrag 2 saptamani in concediu, si in acest interval de timp am sa ma gandesc la o strategie pe care as dori sa v-o supun atentiei.

  4. Ioana a scris:

    Nu sunt medic, dar din totdeauna am avut o admiratie uriasa pentru medici si medicina, mai ales pt chirurgia mare si pentru infaptuitorii ei. Pentru ca in afara de psiholog sunt si om de presa, permiteti-mi un mic comentariu. Sunt toal de acord ca de foarte multe ori presa trateaza subiectele legate de medici intr-un mod cel putin dubios, multi dintre cei care scriu nominal despre unul sau despre altul, mai ales atunci cand scriu de rau, fiind, de fapt, in slujba altora, din umbra lor. Dar trebuie sa stiti – si cu siguranta stiti – ca exista destule cazuri in care presa aduce informatii cat se poate de corecte, care apoi, in urma unor asa zise anchete, sunt demontate de Colegiul medicilor si de comisia de disciplina si etica. Nu voi da decat un singur exemplu, si anume valtoarea produsa in media la moartea patriarhului. Incriminarile la care au fost supusi parte din medicii care au “jucat” in acel scenariu au fost cat se poate de exacte, existand dovezi ale culpei medicale care nu mai necesitau nici un fel de ancheta. Cu toate astea, toata lumea a iesit basma curata, doar nu avem voie sa aratam cu degetul personalitatile medicinei contemporane romanesti care, fiind oameni, gresesc si ei, uneori de-a dreptul impardonabil. Sa declari ca patriarhul se simte bine la doua ore dupa decesul sau si declaratia asta sa vina tocmai de la medicul chirurg care l-a operat… asta este un lucru care nu poate fi inteles si mai ales trecut cu vederea in nici o tara civilizata. Dar cine spune ca traim intr-o astfel de tara?

  5. Peter Manu a scris:

    Pentru Ioana
    “Cu toate astea, toata lumea a iesit basma curata, doar nu avem voie sa aratam cu degetul personalitatile medicinei contemporane romanesti care, fiind oameni, gresesc si ei, uneori de-a dreptul impardonabil”
    Nu stiu ce va surprinde, de vreme ce Dr. Astarastoae ne-a indrumat cu staruinta sa aplicam principiul “nu blamati medicul, indemnizati pacientul”. Greu de spus cum indemnizezi o mare de credinciosi care si-au pierdut parintele spiritual.

  6. doctor a scris:

    Domnule Rector. Media scrie pentru ca are ce scrie> Pe de alta parte se cunosc operatori media pendinte de diverse grupuri de presiune politico-economico-mafiote locale care scriu la comanda. Personal nu inteleg de ce dumneavoastra care cunoasteti fenomenul din interior nu luati pozitie atat pro cat si contra, cand este cazul. Am vazut recent mai multe emisiuni pe TELEM unele prezentau ilegalitati flagrante *TINICA, CRISTOGEL, situatia mafiota de la Elena Doamna* si impuneau, din punctul meu de vedere o pozitie publica din partea Dumneavoastra. Domnule Rector, daca nu stiati, EXISTA o serie de ASTEPTARI de la Dumneavoastra

  7. Casa Dr. House a scris:

    Rog medicii de familie, parintii care au in noul an scolar fetite in clasa a IV-a, invatatorii ce preiau aceste clase sa intre pe http://sorinpaveliu.ro/ si sa citeasca cu atentie articolul. Eventualele reactii adverse sau chiar decese [semnalate deja in Germania] va conduce automat la incriminarea noastra, personalul medical care administreaza vaccinul sau responsabilitatea va fi preluata de initiatorii de program? Cum ne vom proteja noi, medicii de familie? Ce sfaturi ne da CMR? Obligatoriu trebuie sa cerem consimtamantul scris al parintilor dupa informarea corecta a acestora privind protectia, eficienta si reactiile adverse ale vaccinului?

Comentează acest articol