Boala Parkinson poate fi ținută sub control!

Catalogată ca fiind una dintre cele mai reprezentative afecţiuni neurologice degenerative înregistrate la nivel mondial, boala Parkinson poate fi ținută sub control, diagnosticul precoce și tratamentul corect asigurând o calitate bună a vieții. Aceasta a fost concluzia celui mai recent eveniment de informare medicală organizat de Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson pe 11 iulie la Râmnicu Vâlcea. Evenimentul a reunit persoane cu boala Parkinson din județul Vâlcea, membri ai familiilor acestora și cadre medicale implicate în diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea pacienților.

Cu sprijinul familiei și atunci când este implicată o echipă de specialiști formată din medic de familie, neurolog, kinetoterapeut, psihiatru și psiholog, calitatea vieții persoanei cu boala Parkinson poate crește considerabil, au explicat lectorii care au luat cuvântul pe parcursul evenimentului.

Boala netratată sau incorect tratată evoluează foarte repede, de aceea este necesar să diagnosticăm cât mai rapid și corect această afecțiune. Atenție, diagnosticarea se face întotdeauna clinic. Prin aplicarea unui tratament corect și întotdeauna individualizat, această afecțiune poate fi ținută sub control pe o perioadă lungă de timp”, a declarat în cadrul evenimentului dr. Badea Letiția, medic neurolog din Râmnicu Vâlcea.

Pentru cazurile avansate ale bolii există astăzi opțiuni diversificate de tratament ce oferă ameliorarea semnificativa a simptomelor. Toate acestea au fost explicate  în cadrul aceluiași eveniment de catre dr. Diana Stanca, medic neurolog din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova

Dr. Dumitrașcu Dan, medic de recuperare în cadrul Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie București le-a prezentat pacienților câteva mișcări utile ce pot fi făcute acasă pentru menținerea mobilității și a explicat importanța kinetoterapiei pentru ameliorarea simptomelor bolii Parkinson.

Boala Parkinson este o afecțiune cu un impact major asupa pacientului, stările de anxietate sau depresia fiind afecțiuni comune asociate.

Prof.univ.dr. Mirela Manea, medic psihiatru în cadrul  Spitalului de Psihiatrie „Prof.Dr. Alexandru Obregia” din București  a atras atenția celor prezenți la eveniment asupra provocărilor ce țin de menținerea sănătății din punct de vedere psihic. „Să nu vă speriați! După instalarea bolii Parkinson este posibil să aveti idei delirante de grandoare, somatice, religioase și cel mai frecvent de persecuție! Pot apărea halucinatiile auditive, vizuale, olfactive, gustative, tactile”, a explicat prof.univ.dr. Mirela Manea.

Chiar și cu această multitudine de simptome și stări diferite și deranjante, „cel mai important este să ne acceptăm boala și să învățăm să trăim cu ea. Primul pas în tratarea acestei afecțiuni trebuie să fie făcut în primul rând de pacient. El este cea mai importantă parte din echipa implicată în tratarea bolii Parkinson”, a declarat în încheierea evenimentului psiholog Cătălina Buzdugan.

La eveniment a fost prezentă și Dr. Nicoleta Constantin, președintele comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecșia Copilului Vâlcea, de la care pacienții au aflat informații utile privind întocmirea dosarului de handicap.

Dan Răican, președintele Asociației de Luptă împotriva Bolii Parkinson le-a vorbit pacienților cu Parkinson din Vâlcea referitor la activitatea Asociației pe care a înființat-o și i-a îndemnat pe aceștia să organizeze o filială și în județul Vâlcea - propunere primită cu mult entuziasm.

Management eveniment
Houston NPA

Manager proiect: Dana Dumitru
dana.dumitru@houston.ro I 0722.585.995

PR și comunicare: Aniela Zanfir
aniela.zanfir@houston.ro I 0722 519 239

Leave a Reply

Your email address will not be published.