Sărbători sub semnul tragediei

Sfintele sărbători nu au fost un prilej de bucurie pentru toţi moldovenii. Unora, supărarea le-a intrat în casă, şi nu bucuria Învierii.

În loc să se bucure de bunătăţile de pe masă, o femeie din localitatea ieşeană Cotnari a fost nevoită să-şi plîngă copila înecată. Fetiţa Doiniţei B. (38 de ani) avea doar 7 ani şi se juca nesupravegheată pe malul iazului din spatele casei. La un moment dat, s-a dezechilibrat şi a căzut în apă... Şi Maria Z. (69 de ani, din Belceşti) şi-a găsit sfîrşitul ieri. Bătrîna a plecat cu vitele la islaz, a fost împinsă din spate de una dintre ele şi a căzut, nimerind sub copitele animalelor.

Unii au ales însă singuri să-şi umbrească sărbătorile. Ion M. (32 de ani, din comuna Ţibana) s-a ales cu o lovitură de secure de la Mihai O. (44 de ani), care l-a acuzat că i-a furat un miel. Mihai l-a urmărit pe hoţ împreună cu alţi doi săteni şi, cînd a ajuns aproape de el, i-a aruncat securea în spate. Ion a ajuns la spital. La rîndul său, un bărbat de 58 de ani din comuna Lungani s‑a stropit cu benzină şi şi‑a dat foc, pentru că fiica sa de 26 de ani a plecat de acasă. El s-a ales cu arsuri pe gît, o mînă şi piept, fiind transportat la Spitalul de Urgenţe. "Prognosticul este rezervat, pentru că arsurile întotdeauna au o evoluţie imprevizibilă", ne-a spus dr. Tudor Ciuhodaru. Tot la această unitate a ajuns şi un tînăr de 25 de ani din Leţcani care a încercat să se sinucidă şi care era extrem de agresiv. "Pacientul a fost supus unei intervenţii la Clinica de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă, fiindu-i suturate plăgile provocate pe tot corpul. Intervenţia a durat mai multe ore, prognosticul vital fiind favorabil. Tînărul şi-a motivat gestul prin conflictele frecvente cu mama şi că tatăl lui s-a spînzurat în urmă cu 3 săptămîni", ne-a mai spus dr. Ciuhodaru.

La intrarea în Tomeşti, a avut loc un accident. Au intrat în coliziun autoturismele conduse vasluianul Bogdan F. (21 de ani) şi T.S. (23 de ani, din Iaşi). Acesta din urmă era însoţit de prietenă, H.D (21 de ani), şi vroiau să petreacă prima zi de Paşte la mama fetei. Toţi trei au ajuns la Spitalul de Urgenţe, fiind diagnosticaţi cu traumatism cranio-cerebral şi multiple echimoze.

Nici nevestele nu au stat prea liniştite. La Şipote, Maria R. (54 de ani) şi soţul său, Gheorghiţă (58 de ani), au băut împreună, după care s-au luat la ceartă. La un moment dat, bărbatul şi-a împins consoarta care a căzut, lovindu‑se cu capul de pragul uşii. Femeia a ajuns la spital, cu traumatism cranio‑cerebral, iar soţul violent s-a ales cu o amendă contravenţională şi cu un dosar penal pentru lovire. De "atenţia" bărbatului s-a bucurat şi Liliana Ş. (28 de ani, din comuna Vlădeni). Concubinul său, Vasile C. (37 de ani), a stropit din belşug sărbătorile cu băuturi alcoolice după care şi-a luat jumătatea la bătaie. De frica lui, femeia s-a refugiat la vecini, fiind apoi dusă la spital. Bineînţeles, Vasile s-a ales cu un dosar penal. Şi-a luat în serios rolul de soţ violent şi Ristea C. (40 de ani, din Holboca), care nu s-a mulţumit să-şi folosească doar pumnii sau picioarele împotriva nevestei, ci a apelat la ajutorul unui cuţit. Oamenii legii au stabilit că Fraga (38 de ani) a reuşit să stîrnească în sufletul soţului o criză puternică de gelozie, acesta înjunghiind-o în torace. Din fericire, medicii au reuşit să o salveze de la moarte. Ristea însă este cercetat acum de procurori pentru tentativă de omor.

Şi un bărbat de 72 de ani din comuna vasluiană Dragomireşti a fost arestat, ieri, pentru tentativă de omor calificat. Bărbatul a încercat să‑şi omoare soţia, tăindu‑i gîtul cu un cuţit. Femeia a ajuns în stare gravă la spital, cu hemoragie puternică. "Femeia a fost supusă unei intervenţii chirurgicale şi se aşteaptă ca starea ei să se îmbunătăţească, astfel încît anchetatorii să o poata audia. Pînă atunci, soţul rămîne în arest", a arătat purtătorul de cuvînt al IJP Vaslui, Mihaela Ştraub. La SJA Vaslui, numărul solicitarilor aproape s-a dublat. "S-au primit multe telefoane prin care ni se solicita intervenţia fiindcă o rudă suferă de inimă, a căzut şi nu mai ştiu ce să-i facă. Constatam însă că omul era căzut, dar din cauza băuturii, nu a vreunei afecţiuni", ne-a declarat Dan Filibiu, directorul Serviciul Judeţean de Ambulanţă.

Şi zeci de botoşăneni beţi au solicitat ajutor medical în zilele de sărbătoare. "Am avut foarte mulţi pacienţi aproape de coma alcoolică. Apoi, au fost mulţi suferinzi de colici abdominale, biliare, din cauza exceselor culinare. Li s-a acordat primul ajutor la domiciliu, iar în 12 cazuri au fost internaţi, ne-a spus un angajat al SJA. Un bărbat şi-a pierdut viaţa în prima zi de Paşte, tot din cauza alcoolului. Echipele Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de urgenţă au fost solicitate în localitatea Dobîrceni, pe iazul Buhăceni, pentru a scoate din apă cadavrul unui bărbat de 50 de ani. Bine ameţit, acesta a hotărît să plece la pescuit chiar de Paşte. Nimic nu l-a putut împiedica pe Petru Butnaru să-şi ia barca şi să să avînte spre mijlocul iazului, pentru a prinde peştele cel mare. După o mişcare bruscă însă, barca s-a răsturnat...

Ca în fiecare an, numărul solicitărilor la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Neamţ a crescut considerabil. De sîmbătă şi pînă ieri după-amiază, peste 200 de nemţeni au apelat la serviciile SJA. Au fost numeroase cazuri de febră, suferinţe cardiace şi victime ale agresiunilor.

O cabană din Ilişeşti (Suceava) a fost mistuită de flăcări ieri. Cam 50 de turişti au trecut prin momente de groază. Patru dintre ei au fost răniţi uşor, iar din primele cercetări ale pompierilor reiese că vina ar fi a proprietarilor, care nu au curăţat coşul casei.

Sursa: Evenimentul.ro (ASIS)

Leave a Reply

Your email address will not be published.