Diabetul zaharat de tip 2: din ce in ce mai frecvent in randul copiilor si al adolescentilor

Alimentația deficitară sau incorectă, tulburările psihologice de comportament alimentar, stresul, sedentarismul și, nu în ultimul rând, factorii genetici se regăsesc printre principalele cauze ale apariției diabetului * Diabetul – o boală tăcută cu riscuri majore * Piața de produse speciale pentru diabetici, o nișă încă slab exploatată pe piața din România.

maria martac

De Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului, AlimenteSpeciale.ro, unul dintre cele mai mari magazine online de pe piața locală specializat în produse dietetice și terapeutice, și Asociația Copiilor Bolnavi de Diabet Sf. Iustin avertizează asupra principalelor probleme de alimentație care pot duce la apariția diabetului zaharat și propun soluții pentru prevenirea și controlul acestei boli cronice din ce în ce mai răspândite.

În ultimii ani, numărul românilor care suferă de diabet s-a dublat, iar apariția acestei boli este din ce în ce mai des asociată cu o alimentație incorectă, obezitate sau supraponderalitate. Astfel, în România peste 4.000 de copii suferă de diabet, în timp ce numărul adulților s-a dublat în ultimii ani, ajungând la aproximativ 2 milioane de cazuri, iar prevalența acestei boli este în creștere de la un an la altul. Mai mult, deși diabetul zaharat de tip 2 (insulino-independent) este caracteristic persoanelor adulte, de peste 30 de ani, în ultimii ani, din cauza alimentaţiei nesănătoase, bazată în special pe mâncarea de tip fast-food, sucuri acidulate, dulciuri în exces şi a lipsei de mişcare fizică, numărul copiilor diagnosticaţi cu obezitate şi, respectiv, cu diabet insulino-independent a crescut, de asemenea.

Cauzele apariției diabetului sunt multiple și elucidate doar parțial. Astfel, în timp ce apariția ambelor tipuri de diabet (de tip 1 și 2) este legată într-o oarecare măsură de factorii genetici și implicit ereditari, factorii de mediu, factori psihologici însoțiți de tulburări precum depresia, atacurile de panică, fobia, anxietatea și tulburările de comportament alimentar (anorexia nervoasă, bulimia) se regăsesc printre principalele cauze ale apariței diabetului în România. În plus, ultimele studii pe această temă asociază din ce în ce mai des consumul de lapte de vacă și de produse lactate la sugari cu predispoziția de diabet autoimun de tip 1”, a declarat Iuliana Corhan, Președintele Asociației Copiilor Bolnavi de Diabet Sf. Iustin.

Potrivit acesteia, lipsa de informație și de educație medicală și alimentară încă din timpul copilăriei reprezintă o problemă de urgență națională, aceste situații ducând, de cele mai multe ori, la greșeli fundamentale ce favorizează apariția diabetului, la depistarea tardivă a bolii sau, mai grav, la incapacitatea de a putea monitoriza și ține sub control această afecțiune.

Dulciurile procesate, grăsimile animale și pâinea în exces pot favoriza apariția diabetului

În ceea ce privește alimentația, potrivit Mariei Martac, biolog și director general al magazinului AlimenteSpeciale.ro, consumul în exces de grăsimi animale și de dulciuri procesate sunt unii dintre cei mai mari factori de risc din punct de vedere alimentar, crescând predispoziția la diabet, mai ales în cazul în care sunt corelate cu deficiențe metabolice.

“Din păcate, interesul pentru o alimentație sănătoasă în România la ora actuală nu este o prioritate, românii având tendința de a acorda o atenție mai mare nutriției doar în momentul în care se îmbolnăvesc sau atunci când afecțiunea pe care o au este deja într-un stadiu foarte avansat. De aici și numărul tot mai crescut de probleme de sănătate, a cazurilor de obezitate, de supraponderabilitate și, implicit, de diabet ”, a declarat Maria Martac, director general al AlimenteSpeciale.ro.

Potrivit acesteia, surplusul de calorii, consumul de alimente care nu aduc niciun aport nutritiv, sau a celor care nu oferă un echilibru nutrițional specific vârstei, greutății și activității fizice, sunt cele mai mari greșeli pe care le fac românii la ora actuală.

O alimentație bazată pe fructe și legume proaspete, pește, cereale integrale cu indice glicemic scăzut, mișcarea și efortul fizic moderat, nu doar că previn apariția problemelor de greutate și a bolilor asociate acestora, dar pot ține și sub control astfel de boli cronice, iar prin intermediul unei educații bine sedimentate acest stil de viață poate fi privit ca o normalitate și nu ca o constrângere”, a mai adăugat Iuliana Corhan.

Diabetul – o boală tăcută cu riscuri majore

Una dintre cele mai mari pericole cu privire la apariția diabetului este asimptomatia, sau simptomele atipice, nespecifice, precum sunt oboseala, astenia, stările de nervozitate, sau senzația gurii uscate. Astfel, diabetul poate fi prezent chiar cu 5-10 ani înainte de a fi descoperit, nedepistarea la timp a bolii putând duce la complicații mai grave precum problemele cardiovasculare, renale, oftalmologice, complicațiile cornice micro și macrovasculare, complicații acute hipoglicemiile si hiperglicemiile, sau chiar la deces, în cazul dezechilibrelor metabolice severe.

“Atenția sporită la semnalele organismului și la simptomatologia tipică (senzație de sete exagerată, întârzieri în vindecarea rănilor, tulburări de vedere, înțepături sau furnicături la nivelul membrelor etc.), controalele medicale periodice și măsurarea constantă a nivelului glicemiei din sânge sunt esențiale pentru depistarea precoce a acestei boli și oferă celor afectați posibilitatea de a avea control asupra ei”, a subliniat Președintele Asociației Copiilor Bolnavi de Diabet Sf. Iustin.

De asemenea, odată diagnosticul stabilit, persoana în cauză nu trebuie să fie atentă doar la administrarea tratamentului medicamentos prescris de medic (insulină sau medicamentele hipoglicemiante orale), ci și de respectarea cu strictețe a dietei recomandate de medicul diabetolog și nutriționist, monitorizând constant valoarea carbohidraților pe care îi ingeră.

Românii care suferă de diabet cheltuiesc până la 400 de lei pe lună pentru produsele speciale de alimentație

Când vine vorba de piața de alimente speciale pentru diabetici din România, aceasta este, potrivit Mariei Martac, una destul de deficitară, peste 90% dintre produsele recomandate în această boală fiind importate de pe alte piețe.

“Dacă în alte țări europene produsele pentru diabet reprezintă deja o nișă foarte bine conturată în sortimentația retailerilor, la noi situația este încă la început de drum atât pentru producători, cât și pentru retail. Dificultățile legistative existente la nivel de piață și în segmentul medical, lipsa susținerii financiare a noilor producători, cât și inexistența bugetelor sociale și de sănătate pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni reprezintă unele dintre principalele motive pentru care România încă importă peste 90% din produsele de acest tip”, a mai adăugat reprezentanta companiei.

Mai mult, un alt motiv pentru care acest segment evolueză încă foarte lent în România se datorează și cererii scăzute de pe piața de consum și a lipsei de educație alimentară.

Pâinea fără zahăr, îndulcitorii naturali, făina, dulciurile, gemurile și sucurile fără zahăr sau laptele vegetal neîndulcit sunt unele dintre cele mai comandate produse pentru diabet, valoarea medie a coșului de cumpărături pentru persoanele care suferă de această afecțiune variind între 200 și 400 de lei lunar.

“Segmentul produselor pentru diabet este unul destul de scăzut, reprezentând 5-10% din volumul comenzilor înregistrate lunar în magazin. Raportând la numărul persoanelor care suferă de această afecțiune în România, cererea este încă mică, iar acest lucru se datorează, în primul rând, nivelului slăzut de educație și informare. Cu toate acestea, de la un an la altul am putut observa o creștere ușoară, având din ce în ce mai mulți clienți noi pe acest segment”, a încheiat Maria Martac.

Despre AlimenteSpeciale.ro

AlimenteSpeciale.ro este un magazin online specializat care comercializează o gamă variată de alimente și suplimente nutritive destinate copiilor sau adulților cu programe speciale de nutriție (alimente fără gluten, hiperproteice, dietetice, suplimenți energetici, produse bio, organice,  vegane, alimente fără lactoză sau iod etc.) sau interesați de un stil de viață cât mai sănătos.

Lansat în 2012, magazinul pune la dispoziția clienților o gamă de peste 3.000 de produse, printre acestea numărându-se atât alimente și aparate  cu indicație clară pentru diverse afecțiuni medicale (diabet, boala celiacă, intoleranța la lactoză, malnutriție, fenilcetonurie etc.), cât și paste, amestecuri de făină, semințe, batoane, uleiuri, ceaiuri, condimente, suplimente energetice și nutritive adresate publicului larg.

Printre cele mai cunoscute mărci comercializate în cadrul magazinului se numără  și Nestle, Aptamil, Isostar, Plasmon, Nutricia, Dr. Schar, Biaglut, Cereal Bio, Isola Bio, Fresenius Kabi, B. Braun, Gerble, Hurom, Montignac, MVSG, LPF, Milupa.

AlimenteSpeciale.ro face parte din portofoliul companiei locale FLAMA INVEST S.R.L., alături de magazinul online cu produse destinate copiilor, Bebikut.ro.

Despre Asociația Copiilor Bolnavi de Diabet Sf. Iustin

Înființată în 2012, Asociația Copiilor Bolnavi de Diabet Sfântul Iustin este o organizație nonguvernamentală, menită să vină în ajutorul copiilor care suferă de diferite forme de diabet, tratați atât la domiciliu, cât și în spitale.

Asociația desfășoară activități de binefacere ce vizează educația, monitorizarea, consilierea psihologică, suportul material prin susținerea asistenței medicale, alocarea de fonduri pentru medicamente și distribuție medicamente, aparate de uz medical, reintegrare sau acordarea de bunuri medicale: alimente, îmbrăcăminte, medicamente, jucării sau donații financiare.

În prezent, în cadrul asociației sunt înscriși peste 200 de copii și adolescenți care se confruntă cu această afecțiune, cu vârste cuprinse între 5 luni și 20 de ani.

Mai multe detalii despre asociație, cât și despre modalitățile în care pot fi ajutați acești copii se pot găsi pe website-ul diabetstop.net63.net.

Leave a Reply

Your email address will not be published.