Îndulcitorii hipocalorici pot face parte dintr-un stil de viaţă echilibrat

Îndulcitorii hipocalorici pot ajuta atât în prevenirea, cât şi în managementul eficient al obezității, susțin specialiștii din cadrul Asociației Internaționale a Îndulcitorilor (International Sweetners Association – ISA). Potrivit acestora, îndulcitorii hipocalorici ajută persoanele supraponderale să reducă aportul de calorii. În opinia reprezentanţilor ISA, includerea băuturilor cu îndulcitori hipocalorici în dietă poate ajuta la menţinerea greutăţii, atunci când se respectă cantitatea de calorii din alimentele solide. … Continue reading Îndulcitorii hipocalorici pot face parte dintr-un stil de viaţă echilibrat

Îndulcitorii hipocalorici în managementul greutății și al obezităţii

Prevelența alarmantă a obezității, atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor și adolescenților, reprezintă o provocare la nivel mondial, iar importanța combaterii acesteia devine o prioritate. Strategiile pentru combaterea obezității vizează pe de o parte reducerea aportului energetic, iar pe de altă parte creșterea consumului de energie, prin activitate fizică regulată. În ceea ce privește diminuarea aportului de calorii, o modalitate este consumarea … Continue reading Îndulcitorii hipocalorici în managementul greutății și al obezităţii

Efectele deshidratării asupra organismului

Deshidratarea denumește prezența unui deficit de apă din corp, când aportul de fluide și apă (inclusiv din mâncare) este insuficient pentru ca organismul să fie hidratat corespunzător. Această condiție poate avea efecte negative asupra performanțelor cognitive și fizice, dar și asupra statusului de sănătate. Corpul uman este compus dintr-un anumit procent de apă – aproximativ 70% când suntem bebeluși, cu o scădere către circa 55% … Continue reading Efectele deshidratării asupra organismului

De ce ne place gustul dulce?

De ce ne ademenește gustul dulce mai mult decât alte gusturi? De ce copiii sunt atrași de dulciuri? Preferința oamenilor pentru gustul dulce are în spate câteva explicații care țin de structura simțului gustativ și de sistemul nervos. Conform literaturii de specialitate, există cinci gusturi de bază: gustul dulce, prin care identificăm nutrienții bogați în energie, gustul sărat, care asigură echilibrul adecvat al electroliților în … Continue reading De ce ne place gustul dulce?

Sedentarismul – factor de risc pentru bolile cronice netransmisibile

Sedentarismul este, de multe ori, o caracteristică definitorie a comportamentului uman al adultului, având în vedere că mai mult de jumătate din timpul în care nu doarme îl petrece în activități sedentare – privitul la televizor, statul în mașină, utilizarea computerului etc. Specialiștii atrag atenția că timpul petrecut în activități sedentare este strâns legat de riscul de apariție a obezității, diabetului zaharat şi bolilor de … Continue reading Sedentarismul – factor de risc pentru bolile cronice netransmisibile

Sfaturi pentru o mâncare sănătoasă și gustoasă

Pentru o alimentație sănătoasă, modul de preparare a alimentelor este esențial. Astfel, ar trebui evitate obiceiuri precum prăjirea alimentelor în ulei, preparararea hranei pe grătarul cu cărbuni sau prepararea mâncărurilor cu sos. În schimb, nutriționiștii ne învață o serie de trucuri prin care gustul preparatelor sănătoase poate fi substanțial ameliorat. Marinarea cărnii în amestecuri de condimente și ierburi aromate înainte de a o coace este … Continue reading Sfaturi pentru o mâncare sănătoasă și gustoasă

Consumaţi iaurt: ajută la echilibrarea dietei, după răsfăţurile culinare de Sărbători

Produsele lactate reprezintă o componentă importantă în alimentaţia zilnică, având un conţinut bogat în nutrienţi esenţiali, necesari pentru creşterea şi menţinerea muşchilor si oaselor, la orice vârstă. Pe lângă faptul că iaurtul este o sursă naturală de proteine şi calciu, acesta echilibrează flora intestinală datorită bacteriilor vii pe care le conţine, bacterii care au realizat fermentarea laptelui pentru transformarea acestuia în iaurt. „Iaurtul este un … Continue reading Consumaţi iaurt: ajută la echilibrarea dietei, după răsfăţurile culinare de Sărbători

Specialiştii recomandă consumul de lichide constant, nu doar când apare senzaţia de sete

Setea apare în momentul în care organismul resimte un deficit de apă, ceea ce corespunde cu o pierdere în greutatea corporală de 3% sau poate chiar mai mult. Corpul uman este compus în proporţie de peste 60% din lichide. Cantitatea de apă din organism este reglată constant pentru a asigura necesarul de lichide, care poate varia de la o zi la alta, în funcție de … Continue reading Specialiştii recomandă consumul de lichide constant, nu doar când apare senzaţia de sete

Medicii de familie – promotori ai unei alimentații echilibrate

Alimentația echilibrată poate fi considerată o adevărată provocare în zilele noastre, în contextul în care excesele pot influența negativ starea de sănătate a publicului larg, atrag atenția specialiștii. Aici intervin medicii de familie, care au un rol deosebit de important în promovarea stilului de viaţă sănătos, bazat de o alimentaţie echilibrată şi exerciţii fizice regulate, pentru prevenirea şi tratarea numeroaselor probleme de greutate. „Rolul medicilor … Continue reading Medicii de familie – promotori ai unei alimentații echilibrate

Iaurtul – un prieten de nădejde în lupta cu obezitatea şi supraponderea

Prevalenţa obezităţii în România este de 31%, ceea ce înseamnă că aproape 5 milioane de români cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate, arată rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anunţate în 2014. Studiul naţional mai raportează că alţi peste 5,5 milioane de români sunt supraponderali, adică 34% din populaţia adultă. Potrivit reprezentanţilor Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, atât … Continue reading Iaurtul – un prieten de nădejde în lupta cu obezitatea şi supraponderea