Invalidarea cazurilor și economiile în sistemul medical

Statisticiana institutului mă lămurește privind modalitatea extrem de ingenioasă, totuși simplă, prin care Casa de Asigurări realizează economii, de când cu introducerea cardului de sănătate.

Practic munca doctorilor a rămas cam aceeași, adică aceleași internări, externări, consulturi, operații, și decese, ceea ce diferă acum fiind doar numărul celor care sunt validate de casă și cele pe care casa, în omnipotența ei necontestată, nu le ia în considerare.

Pentru că, la fel ca în jocurile copilăriei, și din punct de vedere al relației dintre medic și asigurator, unele cazuri tratate se pun și altele nu se pun.

Motivul principal al invalidării cazurilor este desigur cel că, în serverul casei, nu ajung semnăturile, validările și internările pacienților, în principiu pentru că serverul are o capacitate limitată de a prelua, raportată la numărul de solicitări, dar și pentru că serverul mai cade sau funcționează deficitar.

Bineînțeles că eu bănuiesc și că uneori mai este pur și simplu scos din priză.

Exista însă o problemă.

Unii medici mai cu răbdare, cum aș fi și eu, reușesc prin repetarea minuțioasă, înjurarea de mamă și proferarea de injurii la adresa dirijuitorilor sistemului să valideze totuși toate internările, toate serviciile și toate externările pe o lună, introducând deci cu nesimțire mâinile în baierele pungii Casei și silind-o la nebunii financiare, gen plata integrală a serviciilor.

Acest eveniment a luat în mod evident sistemul informatic pe neprevăzute și sunt convins că a fost nevoie de un braimstorming de calitatea cunoscută până s-a găsit soluția de remediere.

Astfel procedura de validare, revalidare, rerevalidare, de sunat la Hippocrate, la Casa, de restartat computerul, de repornit aplicația, de plesnire a cardului și celelalte gesturi necesare prin care în maximum o oră se poate valida un serviciu medical în perioada lui Băncioiu, sunt prin natura lor consumatoare de timp, rezultând un oarecare decalaj dintre momentul în care serviciul este validat de casă și cel la care a fost efectuat și, în consecință, reținut în sistemul electronic local.

De exemplu o externare operată la ora 12 poate foarte bine să fie validată pe la 12:05 sau 14:30, interval suficient, se pare, pentru invalidarea cazului.

Pe bună dreptateaș zice. Cât mai putea CNAS să permită fraudarea endemică a sistemului cu aceste minuțele de desfrâu fiscal pe banii contribuabilului?

Ca atare pe ultimele luni la noi, dar se pare peste tot, numărul cazurilor refuzate la plată a sporit la câteva sute.

Probabil că persistente, termitele în halate vor depăși și acest obstacol.

La urma urmei este numai firesc că dacă tot validezi, validezi, validezi poți și să schimbi ora, schimbi ora, schimbi ora. Ce altceva ai de făcut?

Dar sunt convins că vor apare alte soluții.

Că doar nu or sta cogeamitea funcționarii să se gândească la sănătate publică, soluții de creștere a salariilor sau alte tâmpenii când pot să mai adauge un nivel la serverul și sistemul informatic al cardurilor de sănătate?

Bineînțeles că tot acest scurtcircuit va rezulta în scăderea banilor primiți de spitale și va rezulta în rezolvarea, altfel anticipabilă, a creșterilor salariale din lunile viitoare.

Am spus și eu statisticenei o tâmpenie.

Am întrebat-o de ce nu își angajează institutul, în fapt orice spital, un avocat sau mai mulți. Că avocații sunt persoane pizdoase care sunt capabile să te scape și cu carnetul nedat după ce ai intrat beat în mașina poliției dacă ocupanții acesteia nu aveau chipiul regulamentar, darămite să împiedice fraudarea organizată a spitalelor.

Dar mi-am adus aminte înainte să – apuce dânsa de răspuns.

Pe manageri cine îi pune, fraților acolo? Și mai ales cine îi dă afară ?

Mi-ar plăcea să am și eu în relația mea cu instalatorii, mecanicii, utilitățile un card de servicii. Care să înregistreze manopera lor pe serverul meu de acasă, cu condiția să le validez eu serviciile. Că și eu aș ști să mai scot serverul din priză în lunile în care m-aș simți chitros.

Dar din păcate iaca, eu nu sunt lăsat.

One thought on “Invalidarea cazurilor și economiile în sistemul medical”

Leave a Reply

Your email address will not be published.