Modelul chinez

Sunt unele lucruri care nu îmi plac despre China.
De exemplu nu îmi place faptul că salariul mediu acolo este de 3 pumni de orez pe zi la o normă de 100 tricouri Versace; cum am putea în context noi, creștinii acestor locuri, blagosloviți de natură cu stomace mult mai mari și mâini mult mai lente să competiționăm cu o astfel de productivitate ?
Un alt lucru care nu îmi place despre chinezi este și acela că oamenii ăia nu trimit niciodată ajutoare la noi. Nu dau împrumuturi nerambursabile, nu investesc în proiectele vreunui Hrebenciuc și nici nu s-au gândit să ne facă și nouă vreo autostradă sau două mai de doamne ajută.
Încep să cred chiar faptul că lor nu le pasă de noi.
Există însă și lucruri bune despre chinezi. Lucruri care ar trebui importate de urgență.
Astfel se pare că la galbenii noștri colegii de planetă corupția este o chestie privită un pic mai serios decât la noi. Astfel dacă ești prins că ai furat o sumă mai mare de 12700 de Euro te cam aștepți la pedeapsa capitală.
Și ne mai mirăm că la ei nu există pluripartitism.
Probabil că o astfel de măsură transplantată la noi ar rade principalele partide politice din țară până la nivelul de organizații de preșcolari.
Practic în țara noastră, după cum s-a văzut în cazul Oprescu, nici seara în foișor nu poți sta, cu aparatul de bruiaj lângă tine, fără să apară fel de fel de indivizi cu plicuri să te ducă la eșafod.
Oameni ca Hrebenciuc ar trebui executați în medie la fiecare 6 ore și numai din comisioanele legate de vreun transfer de fotbalist ar pune o pâine pe masă, timp de o lună, 5-6 călăi.
Aplicarea strictă a unei astfel de legi ar rezulta în aspectul apocaliptic și părăsit al unor cartiere gen Dorobanți, Primăverii sau Cotroceni și ne-ar târâ pe toții în instabilitatea politică pe care organizarea de anticipate la fiecare 3 luni, pentru umplerea golurilor în parlament, ar induce-o.
Cu toate acestea eu personal cred că aș suporta toate acestea și nu aș refuza o astfel de lege cu condiția ca, așa cum spun normele europene, execuția să se facă cu asomizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.