Un metru și ceva

Există întrebări simple a căror răspunsuri sunt extrem de lămuritoare.

De exemplu o întrebare pe care o pun adesea pacienților mei este ”Ce înălțime aveți, doamnă?”

Nu este o întrebare malițioasă, pe care aș pune-o doar girafelor sau pipernicitelor ca să le bat obrazul și o găsesc necesară numai și numai datorită indolenței de a nu avea la mine aproape niciodată vreun șubler, riglă, metru de croitorie sau ruletă, mai ales în situațiile delicate în care raportarea greutății corporale la înălțime m-ar putea ajuta să adaug o dovadă științifică la ipoteza, aparent controversată, că vreo doamnă de peste 100 kg este în fapt obeză.

Trebuie să admit că marea majoritate a pacientelor știu la ce mă refer și îmi spun cu destul de multă acuratețe ce înălțime au, deși o parte a lor iau în considerare și posibilitatea de a fi pierdut în ultima vreme din statură, după cum formularea ”aveam” 1.xx metri pare a o sugera.

Mă interesez activ asupra motivelor care ar putea determina o femeie să creadă că a pierdut în înălțime, de la rochii care acoperă de ceva vreme mult prea mult, pantaloni a căror tiv este permanent expus călcării sau colțuri de masă lovite cu fruntea.

Răspunsul meu favorit la această întrebare, pe undeva indiscretă, a clinicianului rămâne însă ” 1 metru și ceva”.

Nu neg că, dacă ar fi menit a fi umoristic, un astfel de răspuns nu ar fi unul savuros, nici faptul că dincolo de aspectul grosier al evaluării, mărturisirea nu ar avea mereu un grad de realitate. Cu toate acestea una din mândriile mele de clinician este și aceea de a putea discerne cu ușurință persoanele de sub un metru înălțime de toate celelalte, motiv pentru care de obicei nu sunt mai încântat de această precizare, aparent necesară, a pacientei mai mult decât aș fi de vreo formulare (este drept mult mai rară) de tipul ”ceva sub doi metri”.

Au trecut sute de mi de ani de când omenirea în integralitatea ei (dacă excludem pigmeii) are un metru și ceva și în context, chiar dacă apreciez faptul că sunt folosite unități de măsură convenabile (cu i-ar plăcea să i se explice că subiectul are un metru și ceva în inch și picioare?), nu simt cu adevărat că în acel moment de mărturisire și clarificare osteneala corzilor vocale a ambilor participanți la schimbul de informații a folosit cu adevărat la ceva.

Pe de altă parte nu pot nega că suspomenita formulare nu stabilește o legătură fizică trainică între pacientă și clinician, el însuși având un metru și ceva înălțime.

Leave a Reply

Your email address will not be published.