Vaslui Story

În așteptarea profesioniștilor din Siria, să ne concentrăm pe propriile noastre povești de viol, de aproape viol, de nu se știe dacă a fost sau nu viol sau, știu eu, poate de fapt de dragoste.
Pentru că în lumea județului Vaslui toate acestea se contopesc.
Astfel în localitatea Pogonești o tânără de 15 ani a fost adusă de părinți la poliție, reclamându-se un viol în grup. Un viol moldovenesc, adevărat, cu japcă, ars cu țigara, rupt de haine, palme și flăcăi așteptând, cu petul în mână, rândul.
Faptele nu sunt extrem de clare deoarece, pe de o parte, oamenii acelor locuri vorbesc uneori un dialect greu inteligibil atunci când se depășește ritmul de două cuvinte pe secundă, pe de altă parte relatările nu sunt mai consecvente decât o dare de seamă socialdemocrată asupra unui buget proaspăt golit.
Pare că fata a avut în ultima perioadă două tipuri de activități sexuale.
Pe de o parte unele consimțite cu domnul Dan Crăciun de 24 de ani, numit de către intimi Dârlău, pe de altă parte altele a căror consimțământ a necesitat totuși câteva perechi de palme, tras de păr, o arsură de țigară și o sfâșiere a hainelor cu domnul Vasile Omida, de 21 de ani, fapte petrecute cu două săptămâni înaintea declanșării scandalului.
În context mama fetei a intervenit cu fermitate, acuzând într-o primă fază faptul că odrasla a fost luată de pe uliță cu japca, dusă în comuna gălățeană vecină Ghidigeni, la domnul Dărlău, și violată cu sălbăticie, un grup de 10-13 dârlăi așteptându-și rândul.
A fost nevoie de trecerea câtorva zile până ce femeia s-a dumirit că totuși fi-sa nu fusese de fapt violată de Dârlău, că venise la acesta de bunăvoie, dormea liniștită cu capul pe umărul omului și că cei 10-13 erau în altă parte, făceau altceva și cel puțin în seara aia nu au violat.
Poliția locală a făcut tot ce a ținut de ea ca să nu se implice dar, la insistențele familiei, care a depus la un moment dat și plângere, a inițiat măsurile operative de aflare a adevărului, atât în ce privește ziua acuzației cât și cele petrecute în boscheți cu jumătate de lună înainte.
Concluzia efortului organului local a fost iubire, cei doi bărbați fiind exonerați de orice acuzație și numai fata bănuită de toată lumea că ar fi de fapt cam curviștină..
Un păgubit în toată afacerea pare a fi domnul Dan Crăciun, un sentimental, care, în partea inteligibilă a declarației de presă pe care a dat-o, și-a manifestat dezamăgirea și puternica lovitură pe care au primit-o sentimentele ce începuseră să se înfiripe în inima lui privind tânăra atunci când a aflat că aceasta a fost violată de însuși prietenul, comeseanul și colegul de dârlănie, Omida.
Este greu de tras o concluzie educată privind ce s-a întâmplat și probabil că de fapt nici nu merită.
Mai ușor este să medităm la câteva lucruri, aparent posibile în România noastră europeană.
Astfel când românilor noștri li se întâmplă lucruri, adesea nu au capacitatea de a înțelege ce și cum. Interpretările iau locul faptelor, judecățile sunt apriorice și dreptatea mai mult sau mai puțin aleatoare.
Conform justiției române, a poliției oricum, este OK să te culci cu o copilă de 15 ani câtă vreme aceasta a fost de acord. Singura mea întrebare rămâne, totuși, de ce strict la 15 ani? de ce totuși nu 14, 13, 12 sau oricât ?
Violul, conform declarațiilor Dârlăului (sigur, omul nu este deloc mândria poporului nostru, dar pare reprezentativ pentru o anume mentalitate masculină) descalifică femeia, nu violatorul și crează dezamăgire față de violată, nu agresivitate față de violator.
În fine, dramele personale par a fi mai atenuate dacă și alții sunt făcuți să sufere. Cât mai mulți, indiferent de vinovăție.

Leave a Reply

Your email address will not be published.