Mars de Ziua Europeana Impotriva Obezitatii

Sambata, 18 mai, a avut loc marsul impotriva obezitatii, ce a marcat Ziua Europeana Impotriva Obezitatii (ZEIO). Acest mars a fost organizat de echipa Ponderas in colaborare cu Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Obezitate (A.S.P.O). Alaturi de echipa medicala coordonata de dr. Catalin Copaescu, la actiune au fost prezenti peste 200 de oameni care au spus “NU” obezitatii.

In urma cu 3 ani, a treia sambata a lunii mai a fost declarata Ziua Europeana Impotriva Obezitatii. Initiativa ZEIO a rezultat in urma dezbaterilor organizate in Parlamentul European de la Strasbourg. De atunci, aceasta zi este dedicata constientizarii problemei obezitatii si a afectiunilor care o insotesc pentru a trage un semnal de alarma privind  gradul ridicat de raspandire  a acestei boli.

Obezitatea este o boala tot mai intalnita in randul romanilor, peste jumatate din populatia tarii noastre fiind supraponderala si obeza. Din nefericire, aceasta boala conduce si la dezvoltarea altor afectiuni metabolice grave precum diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si boli cardio-vasculare. Noi, medicii, avem rolul de a informa pacientii asupra pericolelor obezitatii, dar si asupra prevenirii si tratarii eficiente a acestor afectiuni.”, a declarat Dr. Catalin Copaescu, Medic Primar Chirurgie Generala, cu competenta in Chirurgie Laparoscopica si Chirurgie Bariatrica, Director General Ponderas.

Marsul desfasurat in Parcul Tineretului din Bucuresti a reunit medici specializati in chirurgia obezitatii si pacienti care au apelat la o solutie chirurgicala pentru tratarea acestei boli. Acestora li s-au alaturat oameni care sunt sensibili la acest subiect care au cunoscuti cu probleme de obezitate sau diabet zaharat. Particpantii au discutat cu oamenii prezenti in parc despre problema obezitatii, au impartasit din experientele lor si au dus mai departe mesajul ca obezitatea este o boala metabolica si se poate trata. Tot aici, au fost prezenti peste 80 de elevi ai scolilor 189, 190  si 120 Martisor din Sectorul 4 al capitalei. Alaturi de cadrele didactice, acestia au participat la competitii sportive organizate in aer liber pentru a incuraja prevenirea obezitatii in randul copiilor.

Cred ca este foarte important ca oamenii sa inteleaga ca obezitatea este o boala complexa, iar in lupta impotriva ei ai nevoie de sustinerea celor din jur, de curaj si multa vointa. In urma cu 3 ani, cantaream 135 kg, dar cu ajutor din partea acestor medici am reusit sa slabesc peste 40 de kg. Acum ma pot bucura de o viata sanatoasa.”, a declarat Adriana Marin, participant la mars.

Evenimentul a fost sustinut de Primaria Sectorului 4, Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Obezitate (A.S.P.O) si Camelia Sucu, care a oferit tuturor participantilor fructe si sucuri naturale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.