Preventoriul TBC de copii Buşteni închis cu lacrimi în ochi

Zilele trecute am fost solicitat de o doamnă asistentă medicală să îi eliberez o adeverinţă de sănătate ca să se poată reangaja într-o unitate medicală din Ploieşti. Am întrebat-o unde mai lucrase. Cu lacrimi în ochi mi-a povestit că timp de peste 18 ani a lucrat la Preventoriul TBC pentru copii din Buşteni.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0-xL4iLtpLw[/youtube]

De 2 luni acesta a fost închis prin ordin al MS, cu acordul Primăriei din Buşteni. Tot de două luni împreună cu alţi peste 20 de salariaţi ai aceleiaşi unităţi, doamnă asistentă nu a mai primit salariul. În disperare de cauză, doamna s-a adresat primarului localităţii, întrebând ce se întâmplă cu înfiinţarea în locul preventoriului a acelui promis cămin de bătrâni şi de ce nu primeşte nici salariu, nici redistribuire, nici ajutor de şomaj. Domnul primar a rezolvat problema asistenţei medicale rămase fără statut dând un telefon. Acolo unde unde se fac şi se desfac organigramele şi destinele umane. La celebrele Direcţii Sanitare Judeţene. Instituţii provenite din comunism, care continuă să taie şi să spânzure chiar şi după promisa acţiune de descentralizare.

Am aflat cu această ocazie că peste 50 de copii cu vârste între 4 şi 12 ani proveniţi din familii paupere, intens contaminate, BK pozitive, au fost dispersaţi în locuri necunoscute. Unii dintre părinţii acestor copii erau la acea dată decedaţi datorită tuberculozei. Şi mai grav este faptul că aproximativ 40 dintre copii erau înscrişi la şcoala generală din Buşteni. Transferul lor intempestiv în alte sedii, a determinat nu numai ruperea de colectivitatea la care aceştia aderaseră, dar şi întreruperea anului şcolar. Nimeni nu raportează dacă s-a efectuat şi transferul lor la alte unităţi şcolare.

Despre repercursiunile medicale, psihologice şi pedagogice a acestor măsuri de "eficientizare" a costurilor din sistemul sanitar românesc asupra "beneficiarilor" nici un decident nu vrea să facă vorbire. Ca orice cetăţean plătitor de taxe şi impozite îmi pun legitima întrebare: dar cu aceşti copii nefericiţi, proveniţi din focare TBC şi cu devotaţii lor îngrijitori ce aţi avut? Sărăceau ei ţara?

PS. Am aflat de la asistenta povestitoare faptul că acest preventoriu funcţiona într-un imobil intitulat "Vila Roth". Demult, un oarecare domn Roth, om cu stare, a avut o fetiţă ce a decedat de TBC. Om bun şi nefericit, domnul Roth a decis să îşi doneze vilă în scopul găzduirii copiilor bolnavi de TBC. Dacă informaţia este corectă, înseamnă că acea clauză de donaţie a fost încălcată cu bună ştiinţă de către autorităţi. Pe cale de consecinţă, donaţia trebuie retrasă şi vila nu mai poate avea o altă destinaţie. Cea de azil de bătrâni. Păcat că domnia sa "Ministrul Sănătăţii" fiind la bază notar public, neglijează prevederile Codului Civil Român cu privire la donaţii.

6 comentarii la “Preventoriul TBC de copii Buşteni închis cu lacrimi în ochi”

  1. mihaela radulescu a scris:

    Emotionant dar nu si realist!
    In Franta nu exista spitale pentru tuberculosi. O data inceput tratamentul, statutul pacientului in mijlocul societatii este acelasi, nu esti “pestiferat”. Chiar daca unii sunt “pozitivi”este normal, bacilul circula si continua sa-i infesteze pe cei slabi imunizati.
    Personalul mediu din Romania, in proportie de 70% nu-si justifica salariile prin ceeace face. O societate in care concurenta, spiritul de autodepasire sunt de baza nu-si poate permite sa nu treaca la masuri radicale.
    Comunismul a adapostit un somaj mascat de salarii aproape egale. Vrem societate sociala?… atunci va trebui sa gasim niste miliardari care sa decida impartirea afacerilor zilnice cu amaratii planetei ….atunci nu ne mai plangem de salarizari proaste

  2. just of east a scris:

    Pai tocmai numele aferent ii da dreptul de a exista, Preventoriu adica era pt prevenirea imbolnavirii copiilor celor deja bolnavi, eu asa parca auzisem. In fine, am fost si eu pe acolo parca prin anii 71 daca mi-amintesc bine. Era frumos acolo, mancare buna, niste educatoare unguroaice, vedeam de la geam crucea Caraiman, deh, alte vremuri, ne scotea prin oras, era la un cinematograf postat pe un afis filmul Vagabondul, parca ieri a fost. Ba ne scotea prin cate o poiana langa un rau tot prin zona, ce trairi, ce frumusete… trist totusi acum cand ma gandesc, parca mi-e mila de mine, eram speriat pe atunci, nu prea vroiam sa ma trimita acolo, stateam cate 3 luni, ce sa mai zic? Apoi am fost la altele, Manesti Prahova, Zabala Covasna, Gornesti Mures.

  3. adriana popescu a scris:

    Am fost si eu prin preventoriile de copii, cand eram mica. Am avut o copilarie minunata datorita educatorilor ,profesorilor,asistentelor si tuturor celor ce lucrau acolo. Transmit pe aceasta cale multa sanatate si numai bine celor ce ne/au facut viata frumoasa ,noua,copiilor din acea perioada. Eu am fost in preventorii in anii 1970-1978. Am fost in Zabala-Covasna , Gornesti-Mures, Busteni-Prahova, Bradet-Brasov, Saftica-Ilfov . Cine vrea sa discutam despre asta ma poate contacta pe mail adrianapopescu35@yahoo.com . Va imbratisez cu drag !

  4. Anonymous a scris:

    Cunosc orasul cunosc vila da se numea vila Roth pacat si_au batut joc de vietile copiilor de acolo pt bani,acum vro 10 ani pe pe cand eram acolo se auzea ca vrea sa faca vila pt tineret,erau copi abandonati de parinti erau mici bonlavi iau dus la orfelinat in bucuresti pacat de ei ajunsese sa le zica la asistentele de acolo mama sa le fie rusine pt bani au calcat in picioare copilaria copiilor rusine

  5. caramalac a scris:

    cunosc orasul foarte bine acum 10 ani am fost si eu acolo am stat 7 ani de zile cu sora mea bolnava nu este asa bine cum asi anchipuie lumea erau copi mici abandonati care se purta foarte urat cu ei nici eu nu am duso prea bine acolo

  6. mihai elena a scris:

    In Franta cred ca este alta mancare de peste…A facut primarul din Busteni cumva public prin T VR ca solicita ajutor pentru acest preventoriu? Daca domnul Roth a cedat aceasta vila pentru copii, comunismul a respectat conventia, iar in democratie nu se mai respecta? Romania pe plan mondial are cel mai mare numar de cazuri cu maladia TBC si la ora actula. Asa spun si eu in America nu exista TBC. Suporta comparatie. Nu cred. Pacat. Unii am dus-o bine acolo, altii nu aflu din comentarii. Dorul de parinti si viata in colectivitate. Ar fi trebuit corectat ce nu era bun. Vad ca au trecut multi ani de la inchidere. Acum este camin de batrani? Bine ar fi…aer curat cu restaurante si vile in depresiunea care era teren de fotbal si avea si un drum candva. Voi incerca sa vad cum se poate urca pana acolo probabil pe alta parte ..i drumul nu mai era anul trecut. Vila era semeata insa fiind cu masina si neavand o harta nu am putut ajunge nu aveam unde parca pentru a intreba…Cand isi revendica cladirile vechii proprietari ne alarmam ca le schimba destinatia …normal in tursim ca sa aiba si beneficii insa cand este destinata de proprietar schimba destinatia un primar. Unde-i corectitudinea? In America comunitatea se lupta prin cheta pentru a pastra donatiile in terenuri si cladiri daca nu mai sunt bani de impozite…In Franta ce se intampla pentru a salava cladirile donate in scop benefic? Pacat ca nu sunt o urmasa a domnului Roth ci doar un om ce a fost copil in acest frumoasa locatie de unde vedeam Crucea Caraiman si in doua ore eram langa ea si ma infruptam cu fructele de padure in timpul urcusului si coborasului. Chiar maream pasul ca stiam ca vin tufele cu coacaze sau porumbe. A fost odata ca-n povesti ca daca nu ar fi fost eu nu scriam acest comentariu care nu schimba nimic nici macar constiinta unui primar sa isi dea seama ca nu-i Dumnezeu si ca va raspunde si el ca si noi toti candva. Ma rog pentru sanatatea Terrei!.

Comentează acest articol