Translatarea lui Jérôme Bosch

Jerome-Bosch

Eveniment cultural şi artistic. Joi 28 februarie 2013, orele 17,30. Clinica Jérôme Bosch. Lille.

De mai mult de 30 de ani, serviciul de psihiatrie ale oraşului Lille şi suburbiilor sale (Franţa), a inițiat o acţiune ambițioasă ; de a integra în oraș îngrijirile în sănătătatea mintală. Acest lucru a dus la trecerea de la singurul mod de îngrijire, spitalizarea într-un azil închis de 300 de paturi, la o serie de acțiuni, de prevenire, de sprijin pentru îngrijirea persoanelor cu handicap în ambulatoriu și la domiciliu, spitalizarea reprezentând doar o mică parte.

În fapt, astăzi spitalizarea reprezintă o alternativă la îngrijirile în comunitate ce se acordă pentru o perioadă scurtă de timp şi doar unor pacienti. Serviciul funcționează cu 10 paturi active, 7 fiind media lor de ocupare, pentru un sejur mediu de mai puțin de 7 zile. El primeşte pentru îngrijiri persoane care solicită spitalizarea, precum şi spitalizări fără consimţământ, (nevoluntare), serviciul fiind o unitate deschisă fară cameră de izolare.

În coordonare cu medicii, asistentele medicale, farmaciştii, serviciile sociale și municipale, în fiecare an, mai mult de 3000 de persoane sunt preluate în îngrijire (la o populație de 84 193 locuitori), datorită echipelor mobile ce intervin la domiciliul pacienţilor, garantându-se în spaţiile de consultaţie ale sectorului un acces la îngrijiri de 24 de ore din 24.

Cu toate acestea, în prezent paturile de spital sunt încă situate la Armentieres, la 25 km distanţă, la vest de Lille. Datorită dinamismului EPSM ( Centrul Public de Sănătate Mintală) Lille Métropole-, care gestionează acest sector, paturile de spital vor fi mutate la începutul lunii martie în incinta Spitalului Universitar din Lille, în apropierea populației deservite.

Această nouă amplasare este o etapă simbolic esenţială în istoria acestui serviciu: îngrijirile psihiatrice vor fi din acest moment pe deplin integrate în oraș.

Acest lung travaliu de dezvoltare al îngrijirilor psihiatrice de proximitate a putut fi făcut posibil datorită unei implicari puternice și constante a aleşilor locali din comunele din sector, ceea ce a facilitat accesul la locuințe (150 unități locative alocate a lungul anilor persoanelor care părăsesc spitalul), acţiuni de utilizarea timpului liber şi agrement şi de integrare profesională (în structurile municipale). Acest parteneriat dinamic este acum coordonat de Consiliul Intercomunal de Sănătate, Sănătate Mintală şi Acţiuni Cetăţeneşti, care include utilizatorii serviciilor de sanătate, aleșii celor 6 municipalități în zonă, populația, serviciile de sănătate și sociale, ca şi toți ceilalţi implicați în acest proces de psihiatrie integrativă.

Această schimbare în practica psihiatrică a fost susținută în paralel de acţiuni împotriva stigmatizării și a excluderii, realizate timp de peste 30 de ani de către adevăraţi profesionişti. Acestia, vor juca şi pe mai departe un rol important în sprijinirea aceastei tranziții finale.

De-a lungul istoriei, "nebunia" a fost alungată în afara zidurilor Cetăţii (oraşului). Astăzi, sănătatea mintală este o problemă a tuturor. Această experiență inovatoare de integrare completă în Cetate a serviciilor de sănătate mintală a fost recunoscută în 1998, de către Organizația Mondială a Sănătății ca "centru pilot pentru sănătate mintală". Ea a servit ca bază pentru crearea Centrului de Colaborare al OMS pentru Cercetare și Formare în Sănătate Mintală, sprijinit de EPSM (Centrul Public de Sănătate Mintală) Lille Métropole.*

SERVICIUL DE SANATATE MINTALA AL LOCALITATILOR FACHES-THUMESNIL, HELLEMMES, LESQUIN, LEZENNES, MONS-EN-BAROEUL SI RONCHIN
CENTRU COLABORATOR AL ORGANIZATIEI MONDIALE A SANATATII PENTRU CERCETARE SI FORMARE IN SANATATEA MINTALA EPSM LILLE METROPOLE

45, Rue du Maréchal Lyautey – Résidence Europe - F- 59370 Mons en Baroeul
Tél: +33 (0)3.20.43.71.00
Fax: +33 (0)3.20.43.71.15
E-mail: ccoms@epsm-lille-metropole.fr
Site Web: http://www.epsm-lille-metropole.fr

* Material publicat cu acordul Dr.Jean-Luc ROELANDT, psihiatru, Director al Centrului CCOMS Mons en Baroeul.

Comentează acest articol