Nintedanib în combinație cu chimioterapia duce la extinderea duratei de viață a pacienților cu cancer pulmonar cu histologie de tip adenocarciom

Rezultatele studiului LUME-Lung 1 reprezintă primele progrese după aproape un deceniu de cercetare în scopul de a îmbunătăți rata de supraviețuire în cazul pacienților pentru care tratamentul inițial cu un regim de chimioterapie nu a avut rezultate.

Ingelheim, Germania, iunie 2013 – Rezultatele studiului clinic de fază III LUME-Lung 1 au demonstrat că nintedanib*, un compus investigațional, triplu inhibitor oral al angiokinazei, extinde durata de viață a pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici (NSCLC) cu histologie de tip adenocarciom cu 2,3 luni, în combinație cu docetaxel, comparativ cu placebo în combinație cu docetaxel.[i] Aceste rezultate au fost prezentate în cadrul celei de-a 49-a Întâlniri Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO), din Chicago.

Studiul LUME-Lung 1 a demonstrat îmbunătățirea supraviețuirii generale, cu un tratament de linia a doua care se adaugă chimioterapiei, comparativ cu tratamentul exclusiv prin chimioterapie. Rata de supraviețuire pentru pacienții cu adenocarciom a fost extinsă semnificativ în cazul tratamentului cu nintedanib* în combinație cu docetaxel, comparativ cu  placebo alături de docetaxel (12,6 vs. 10,3 luni, respectiv).1

Obiectivul principal al studiului a fost creșterea perioadei până la progresia bolii în tratamentul de linia a doua pentru pacienții cu NSCLC.1 Combinația dintre nintedanib* şi docetaxel a demonstrat o perioadă semnificativ mai mare până la progresia bolii, comparativ cu placebo (3,4 luni vs. 2,7 luni, respectiv), independent de tipul histologic al tumorii.1

 

„Rezultatele studiului LUME-Lung 1 sunt deosebit de importante, deoarece de aproape zece ani nu au mai fost înregistrate rezultate în ceea ce privește progresia generală a bolii la pacienții cu NSCLC care au urmat un tratament de linia a doua. Mai mult, este pentru prima dată când un tratament anti-angiogenic a demonstrat un real beneficiu pentru pacienții cu NSCLC, după ce tratamentul inițial cu chimioterapie nu a avut rezultate”, a comentat

PD. Dr. Martin Reck, Șef al Departamentului de Oncologie Toracică, în cadrul Clinicii de afecțiuni pulmonare Grosshansdorf, Germania, și investigator principal al studiului LUME-Lung 1. „Este important de știut că pacienții cu NSCLC beneficiază de un pronostic rezervat, deoarece tumora va progresa inevitabil după prima linie de tratament. Nintedanib* ar putea, așadar, să constituie o nouă opțiune de tratament atât de necesară.”

 

Cele mai frecvente efecte adverse observate în cadrul studiului LUME-Lung 1 au fost de natură gastro intestinală, precum și creșteri ale enzimelor hepatice, ce au fost gestionate prin tratament de suport sau prin reduceri ale dozei (efecte adverse observate în cazul tratamentului cu placebo vs. nintedanib: greață 18% vs. 24%, stare de vomă 9% vs. 17%, diaree 22% vs. 42% și enzime hepatice 8% vs. 29%). Renunțarea la tratament datorită efectelor adverse a fost similară în ambele brațe, de asemenea și cazurile de hipertensiune de gradul trei, hemoragii sau tromboză.1

 

„Pentru Boehringer Ingelheim, cancerul nu reprezintă o simplă afecțiune, de aceea ne dorim ca pacienții să obțină cele mai bune rezultate”, spune Prof. Klaus Dugi, Senior Corporativ pentru Medicină la Boehringer Ingelheim. „De aceea suntem încântați că putem prezenta aceste rezultate în cadrul ASCO, pentru doi compuși diferiți, aflați în diferite stadii de analiză, și anume nintedanib* și afatinib*, fiecare adresându-se nevoilor specifice ale pacienților cu cancer pulmonar avansat.”

Pentru mai multe informații despre studiul LUME-Lung 1, accesați www.newshome.com.


Despre cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar este cea mai frecventă și mai mortală formă de cancer din lume: este responsabil de 1,6 milioane de noi cazuri de cancer anual. Datorită prognozei sale slabe, 1,38 milioane de decese pe an pot fi atribuite cancerului de plămâni.[i] În total, cancerul pulmonar este cauza a 18% din toate cazurile de deces survenite în urma cancerului.2 13% dintre toate noile cazuri de cancer sunt cancere pulmonare[ii], iar fumatul este considerat cauza principală.

 

Există mai multe tipuri de cancer pulmonar, și fiecare dintre acestea necesită un tratament special. Adenocarciomul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer pulmonar, ce reprezintă 48% dintre toate NSCLC (NSCLC reprezintă 85% dintre toate tipurile de cancer de plămân).[iii]


 






[i] Ferlay J, Shin HR, Bray F, et al. Estimates of worldwide burden of cancer in 2008: GLOBOCAN 2008. Int J Cancer 2010; 127 2893-917.




[ii] Cancer Research UK. UK lung cancer incidence. CancerStats – Key Facts 2009. [Online] Available at: http://info.cancerresearchuk.org/cancerstats/types/lung/incidence/ [Last Accessed May 2013].




[iii] Howlader N, Noone AM, Krapcho M, et al. SEER Cancer Statistics Review, 1975-2010, [Online] National Cancer Institute. Bethesda, MD, http://seer.cancer.gov/csr/1975_2010/, based on November 2012 SEER data submission, posted to the SEER web site, 2013. [Last Accessed May 2013].



 





Referințe:


[i] Reck M et al. Nintedanib (BIBF 1120) + docetaxel in NSCLC patients progressing after first line chemotherapy: LUME Lung 1, a randomized, double-blind phase 3 trial. Oral Presentation at the 49th Annual Meeting of the American Society of Clinical Oncology (ASCO), Chicago, IL, USA 31 May – 4 June 2013.


Leave a Reply

Your email address will not be published.