Premieră în România: operație de reimplantare a ureterului în vezica urinară prin abord minim-invaziv

Dr. Marcel Oancea, medic primar în Chirurgie pediatrică, a efectuat ieri prima operație din România de reimplantare a ureterului în vezica urinară prin abord minim invaziv. Intervenția a avut loc în cadrul spitalului Delta Hospital la un pacient în vârstă de 3 ani care a prezentat o malformație de căi urinare - duplicație de ureter cu reflux vezico-ureteral (ureter dublu).

Intervenția efectuată tratează chirurgical malformațiile reno-ureterale numite ureterohidronefroze, întâlnite foarte frecvent la copii cu vârste între 0 -3 ani. Abordul chirurgical minim-invaziv presupune abandonarea inciziei pe peretele abdominal și a secționării vezicii urinare, acestea fiind înlocuite cu puncționarea vezicii urinare cu trocare de 3-5mm.

Dacă până în prezent astfel de operații erau efectuate numai pe cale clasică, astăzi putem oferi pacienților noștri posibilitatea de a interveni minim-invaziv, adică fără tăieturi. Tratamentul chirurgical propus astăzi aduce pacienților noștri o serie de beneficii: recuperare mult mai rapidă, dureri post-operatorii reduse, și reducerea semnificativă a  tulburărilor post-operatorii colaterale intervenției.”, menționează Dr. Marcel Oancea, medic primar Chirurgie Pediatrică, la Delta Hospital.

Aceste malformații reno-ureterale pot fi depistate la copii începand cu vârste mici printr-o serie  de investigații amănunțite. Examenul de urină, examenul sânge, ecografia, uro CT și cistografia sunt câteva dintre investigațiile necesare pentru diagnosticarea unei astfel de afecțiuni.

În prezent, operațiile de reimplantare a ureterului în vezică pe cale minim-invazivă se pot efectua numai la Delta Hospital, datorită dotării spitalului cu apartură medicală performantă în chirurgia minim-invazivă și a personalului medical supra-specializat în tehnici minim-invazive.

Leave a Reply

Your email address will not be published.