A fost finalizată terapia în cazul copilului român diagnosticat cu tulburări de spectru autist, tratat cu celule stem provenite de la fratele său

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA anunță finalizarea terapiei cu celule stem în cazul unui copil din România diagnosticat cu tulburări de spectru autist. Acesta, împreună cu părinții săi, a revenit în țară, după ce a beneficiat de terapie cu celule stem, de aceată dată recoltate din sângele cordonului ombilical al fratelui său. Tratamentul a avut loc la Duke University Medical Center (SUA), centru cu o experiență deosebită în transplant și în medicina regenerativă.



Terapia a fost posibilă mulțumită unei decizii luate de către părinți: stocarea de celule stem din sângele cordonului ombilical al fratelui cel mic. La un an de la nașterea mezinului, fratele cel mare a fost diagnosticat cu autism și a început terapia ABA într-un centru specializat din Brașov.  Stocarea celulelor le-a permis accesul la terapie în contextul unui studiu clinic aprobat de către FDA (Food and Drug Administration, autoritate competentă în SUA), dedicat copiilor cu afecțiuni neurologice, intitulat „Expanded Access Protocol - Umbilical Cord Blood Infusions for Children With Brain Injuries”, NCT03327467.



Părinții băiețelului diagnosticat cu autism au aflat despre tratamentele și rezultatele obținute în cadrul studiilor clinice în derulare la Duke University Medical Center (SUA), exprimându-și dorința de a beneficia de acest tratament inovativ. Cu susținerea reprezentanților Băncii Centrale de Celule Stem, au înscris copilul în prestigiosul program. Au urmat testele de histocompatibilitate HLA, realizate celor doi frați, care au stabilit compatibilitatea acestora și au confirmat eligibilitatea pentru terapie.

„Deși ne pregăteam de mult timp, călătoria prorpiu-zisă spre tratament a început acum 10 zile, când, cu un amalgam de emoții și speranțe, am urcat în avionul care urma să ne ducă în state. Nu am fost singuri, personalul Băncii Centrale de Celule Stem și cei de la Duke University Medical Center ne-au oferit încurajări și tot suportul necesar. Atât testele, cât și terapia au decurs foarte bine, iar asta ne bucură foarte mult. Tot ce ne rămâne de făcut este să așteptăm primele rezultate.”, au declarat părinții copilului la întoarcerea în țară.

Terapia cu celule stem din sângele cordonului ombilical a decurs în condiții optime în cazul pacientului de 6 ani. Tratamentul constă într-o procedură similară unei transfuzii de sânge și durează aproximativ o oră. A fost precedată de o evaluare medicală complexă a copilului și de o evaluare specifică a probei de celule stem.

„Împreună cu echipa de la Duke University Medical Center am realizat toate demersurile necesare, astfel încât procedura în mod particular, dar și întreaga călătorie să decurgă foarte bine. Suntem foarte bucuroși că am putut fi parte din povestea unui copil minunat și că aceste terapii devin din ce în ce mai populare, în cazul pacienților diagnosticați cu tulburări din spectrul autist. Monitorizăm îndeaproape acest caz și așteptăm cu entuziasm, atât noi, cât și familia, apariția primelor rezultate. Faptul că au fost înregistrate rezultate favorabile pentru peste două treimi din copiii tratați la Duke este un argument în plus al acestei așteptări. În majoritatea cazurilor, copiii au progresat într-un interval de doar șase luni de la terapie.”, a declarat Tudor Panu, Directorul Băncii Centrale ce Celule Stem Regina Maria.

Transplantul de celule stem este o procedură urmată de un amplu proces de monitorizare a stării de sănătate a copilului și de evaluare a progreselor pe care acesta le înregistrează.

Despre Rețeaua de sănătate REGINA MARIA

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA reunește peste 5.200 de angajați și colaboratori în cele 63 de locații proprii din Bucureşti şi din țară. REGINA MARIA și-a câștigat poziția de lider pe piața medicală românească datorită calității serviciilor oferite și a numărului de unități medicale prin intermediul cărora deservește peste 3 milioane de pacienți. Totodată, REGINA MARIA are un portofoliu de peste 500.000 de abonamente medicale. În cifre, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA înseamnă: 63 de locații proprii, 6 spitale, 4 centre cu spitalizare de zi, 3 maternități, 8 campusuri medicale, 26 centre de imagistică, 33 de laboratoare de analize, bancă proprie de celule stem și peste 290 de policlinici partenere în țară.

Leave a Reply

Your email address will not be published.