Dezbatere despre medicii pensionari

O dezbatere radiofonică cu Ilinca Nazarie şi Vasile Astărăstoae extrasă din emisiunea “Sănătatea FM” din 12/01/2009 despre noile schimbari legislative ce vizeaza medicii pensionari.

Ascultă AUDIO: [audio:Dezbatere-Sanatatea-FM-18.mp3]

28 comentarii la “Dezbatere despre medicii pensionari”

  1. P. Manu a scris:

    Excelent comentariu. Sper ca si Curtea Constitutionala sa vada la fel de clar “gaurile” din acesta OG. A protestat public CMR?

  2. BUDAU P.GHEORGHE a scris:

    O decizie aberanta. Sunt medic primar medicina de familie in varsta de 56 ani, medic cu renta militara.Sunt PFA cu cabinet in privat. Am sperat pana de curand, ca voi putea functiona ca medic de familie in rural. Oronanta ma pune in impas. Sper ca maine sa fie declarata neconsutitionala. Ramin increzator in deviza mea: “credinta, speranta, iubire”.
    Dr. Gheorghe P. Budau Deva

  3. Dr Mircea Dragan-specialist psihiatru a scris:

    Exista ca in orice situatie litigioasa de acest tip partea goala si partea plina a paharului;dupa o metafora chineza.Partea goala este ca sistemul sanitar romanesc se goleste si mai mult de profesionisti; medici, asistenti medicali. Partea plina este (dupa opinia mea) ca si guvernul are dreptate. Nu doresc sa supar pe nimeni dintre confrati. Este evident insa faptul ca in sistemul nostru medical public fuctioneaza peste varsta pensionarii legale, primind in acelasi timp si salariu si pensie, foarte multi medici. Indiferent cat de pregatiti, de titrati ar fi ei, ei ar trebui conform unei etici sociale generale sa se retraga si sa faca loc tineretului. Cunosc cazuri multiple in care medici de retea, practica peste varsta de 70 de ani fara a avea doctorate. Sunt ei oare indispensabili? Mai mult decat atat. Nescoaterea acestor posturi la concurs, care devin astfel ori blocate, ori nemotivante prin politici locale sau nationale, nu constituie cumva sursa principala de emigrare a tinerilor care au imbratisat cariera din domeniul sanitar?
    @ D-ul prof Peter Manu
    Cu tot respectul fata de opinia dvs. A fi matusalemici nu este o virtute. Va rog sa accesati prevederile Ordinului Medicilor din Franta. Acolo veti constata ca nu se mai poate lucra nici macar in privat daca se depasesc varstele limita. Fac exceptie unele conditii ff stricte si pe termene ff determinate. In acelasi timp sa nu uitam ca Ordinul (Colegiul) medicilor nu tine loc de sindicat. Ori la noi in Romania nu avem un autentic sindicat al medicilor. Nu mai vorbesc de faptul ca nu avem sindicate ale medicilor de specialitate. Numai Sanitas se manifasta. El nu ne reprezinta pe noi medicii. Printre consecintele nedorite ale acestei lipse de reprezentare in partea societatii civile este faptul ca un asistent medical poate castiga daca lucreaza intr-un spital, cu ture, zile libere platite dublu si alte sporuri… mai mult decat un medic de specialitate care functioneaza numai in ambuatoriul de specialitate. Anomalii romanesti pe care numai sindicatele corect si legal organizate le pot indrepta la nogocieri cu guvernele.
    Cu stima
    Dr Mircea Dragan

  4. P. Manu a scris:

    Dlui Dr Mircea Dragan

    Va multumesc pentru comentariul dvs. E primaa data (si sper si ultima) cand ma gasesc in dezacord cu dvs. Am 62 de ani si primesc de la 55 de ani pensie si beneficii de la o universitate de stat. Acum lucrez intr-un spital universitar privat si sper sa pot, cu ajutorul lui D-zeu, ramane activ atata vreme cat voi fii sanatos. De la 59 de ani am inceput sa am acces si la pensia creata in cadrul spitalului in care lucrez acum. La 66 de ani voi incepe sa primesc pensia federala (Social Security) pentru care am contribuit de cand am sosit in SUA in 1977. Am multi colegi care au trecut de 70 de ani si care practica medicina interna sau psihiatrie la un nivel extraordinar si nu vad de ce nu ne-am continua activitatea clinica, de cercetare, si didactica pentru care avem cunoastere, discernamant si intelepciune.

  5. Andrei Mirela a scris:

    D-lui dr Dragan:Plecarea tinerilor specialisti din tara nu cred ca se datoreaza faptului ca un om cu exterienta nu vrea sa se dea la o parte;cei cu mai putina experienta pot invata atatea de la ei(pe de o parte).Pe alta parte am tot respectul pentru oamenii trecuti de varsta pensionarii care pot fi activi.

  6. dr. ana a scris:

    D-l dr.Mircea Dragan are dreptate.Societatea civila,in general, nu se va dezvolta daca nu lasam loc tineretului care are nevoi,dorinte si aspiratii care la noi, dupa varsta pensionarii, se ingusteaza vazand cu ochii, prioritare fiind altele.Aceasta atitudine are un puternic iz de egocentrism, egoism, de subiectivism, de narcisism daca vreti. Daca cineva ajuns la o anumita varsta are impresia ca e de neinlocuit, inseamna ca n-a invatat nimic de la viata.Egoismul este cel mai mare dusman in calea fericirii omului.Sa nu-mi spuneti ca nu-i asa.Te crezi puternic, stii tot,multe lucruri pe care ceilalti mai tineri,nu le stiu.Dar de fapt, cu timpul, te indepartezi de realitate si ceilalti,la randul lor,se vor indeparta de tine.Uitati-va la medicii mai in varsta din spitale;cati isi gasesc timp sa stea de vorba,pe indelete, cu colegii tineri sau cu studentii si sa le dezvaluie din experienta si secretele lor?Cititi, totul e scris in carti, asa li se spune.Cati renunta la un caz, la o operatie, la garzi in favoarea colegilor mai tineri?Ce e mai frumos ca, dupa o cariera incununata de succese si realizari, dupa zeci de ani de munca, stress si responsabilitate, sa te retragi cu bun simt mai in umbra, lasandu-ti ucenicii sa-ti duca munca mai departe?! De ce sa nu lasi locul la altcineva atunci cand legislatia ti-o permite si insisti in a profesa riscand sa ajungi momente penibile cand, prin forta imprejurarilor,sa ti se dea de inteles ca ar fi cazul sa parasesti scena.Sunt atatea lucruri frumoase de care sa te bucuri odata cu batranetea la care, de tanar, doar ai visat caci nu ti-ai permis sa le experimentezi.Eu dupa data de pensionare nu voi ramane nici un minut in plus;daca sanatatea imi va permite,voi calatori,imi voi ajuta copiii, doi dintre ei fiind deja doctorasi invatacei, poate voi scrie ceva, de-abea astept acei ani.

  7. Andrei Mirela a scris:

    Este posibil sa fie adevarat si lucrul acesta;fiecare din noi avam un egoism al nostru dar cand veti ajunge la o anumita varsta la care inca va mai simtiti capabili sa faceti ceva in meseriile dvs(pt dvs si pacienti)si va treziti ca dintr-o data cei “tineri”ca dl Dragan va dau la o parte tot dintr-un egoism personal veti ajunge sa-i intelegeti pe cei ajunsi la varsta pensionarii.Am avut ocazia sa intalnesc un medic in varsta(profesor universitar) care a avut “indrazneala”sa contrazica un diagnostic si cara a fost dispus la colaborare dar pur si simplu a fost jignit.D-le Dragan mai meditati putin inainte de a face unele afitmatii nu va lasati dvs insiva condus de egoism si orgoliu personal.Societatea civila nu se poate dezvolta daca nu invatam de la cei care stiu mai mult decat noi.

  8. Dr Mircea Dragan-specialist psihiatru a scris:

    Multumesc pentru aproximarile legate de varsta mea, d-nei AM.Sunt aproape mausalemic. 56 si 1/2.Fiica mea este masteranta la psihologie.(regret ca nu a urmat medicina; dar sunt un tata democrat). Nu e destul? Daca se pastrau grupele de munca ieseam la pensie. In conditiile actuale, cu prevederile CMR si ale CM voi iesi la 65.Daca mai supravietuiesc ; + cu sechelele unui infarct miocardic masiv posterior….
    Asa ca ii rog pe cei care fac presupuneri sa fie atenti cu propriul lor viitor.
    ,,FUGIT IREPARABILE TEMPUS”
    Cu stima
    MD

  9. Dr Mircea Dragan-specialist psihiatru a scris:

    Corectari :
    MATUSALEMIC.
    CMR=Colegiul medicilor din Romania
    CM=Codul muncii

  10. Andrei Mirela a scris:

    Oau!ce amenintare dle Dragan!Nu vrea nimeni sa va aibe pe constiinta.Sa facem o cerere la colegiul medicilol sa va scoata la pensie mai devreme ca nu mai puteti profesa si e posibil sa faceti greseli.

  11. Dr Mircea Dragan-specialist psihiatru a scris:

    Devine IMPERTINENT,JIGNITOR,…Mai ales daca cumva sunteti afiliata Colegiului Medicilor….
    Nu va mai raspund!
    Cu TRISTETE!
    Dr.Mircea Dragan

  12. Andrei Mirela a scris:

    Raspundeti numai la ce va este favorabil dl-e Dragan.Nu uitati ca dvs v-ati jignit colegii.Eu nu am nici o intentie sa va jignesc.Pur si simplu afirmatiile dvs aduc de departe a amenintare.In rest am tot respectul pentru varsta dvs regret boala cardiaca pe care o aveti…

  13. doru-mihai a scris:

    Stau si ma gandesc : asa este. Acasa peste 65 de ani !!! Pai,unde-ar fi ajuns omenirea daca,de la anul 1000 si pana in vremile astea,nimeni peste varsta de 65 de ani n-ar mai fi zamislit nimic…Nu era mai bine,mai simplu ,mai usor si mai liber …sus ?? Mai ales ca si speranta de viata n-ar mai fi crescut asa de fara socoteala,nu ?

  14. Andrei Mirela a scris:

    Eu nu inteleg de ce nu mai aveti loc de oamenii in varsta.E loc pentru toata lumea.Si unde este spiritul de competitie al democratiei?Ce ne deranjeaza si ce nu ne convine dam pur si simplu la o parte?Mi se sparie mintea.

  15. dr. ana a scris:

    Am impresia ca o gresita intelegere a mesajelor ce reies din opinia fiecaruia naste reactii nu tocmai civilizate si demne de un medic. Aceasta ordonanta, la inceputul ei a fost gresita sub urmatoarele aspecte :trebuia facuta pe grupe de activitate, trebuia sa se impuna o limita de varsta [ …politia, armata…] si trebuia, concomitent, sa reglementeze aspectul cu conventia civila.Nu se ingradeste dreptul la munca ;primesti o pensie de la stat si, daca esti capabil si competitiv, lucrezi in privat [ ca angajat al altora sau pe cont propriu].Singurul aspect pozitiv al ordonantei [tinana cont de criteriile de mai sus ] este faptul ca se decreteaza ca fiind aberant sa primesti si PENSIE DE LA STAT si SALARIU TOT DE LA STAT.Deci daca cineva doreste sa se odihneasca sau sa continue sa munceasca este o decizie personala si ramane la latitudinea fiecaruia ;si, oricum, ca cineva sa se pronunte cand mai are ani si ani pana la pensie cred ca e deja prea mult.Nu ca traim de azi pe maine dar, cateodata e lung drumul si pana maine dimineata.

  16. Dr Mircea Dragan-specialist psihiatru a scris:

    Stimate coleg D-M
    Aţi afirmat ceva interesant,,…,unde-ar fi ajuns omenirea dacă, de la anul 1000 si până în vremile astea, nimeni peste vârsta de 65 de ani n-ar mai fi zămislit nimic’’.
    Sper să aveţi şi argumentele să dovediţi faptic, ceeace susţineţi. Aşa cum caracterizaţi generaţia mea, a doua, sunt mândru să mă aflu printre cei care au rost pe lume, sunt creatori de valori şi zămislitori de progres.
    Din tot ceeace am citit eu însă; studii istorice, sociologice, antropologice, culturale,genetice cred că afirmaţia dvs este puţin hazardată. In ceeace urmează voi căuta să mă explic. Există mai multe de seturi de dovezi ştiinţifice care v-o pun la îndoială:
    1/Dovezi istorice. Listele de naşteri şi decese arhivate pe lângă bisericile din Evul Mediu, din perioada Renaşterii ( din toată Europa); chiar din cea Modernă, demonstrează faptul că durata medie de viaţă era deosebit de redusă.Vă reamintesc ceeace am învăţat la Istoria Medicinii.Valurile de
    epidemii: ciuma(1320) ;ultima la români fiind Ciuma lui Caragea 1813. Holera, variola,…au decimat mai multe vieţi decât au făcut-o cele 2 Războaie Mondiale din secolul XX. Din cei 18 milioane de morţi din Primul Război , cam ½ au decedat inainte de vârsta de 25 de ani de Gripă Spaniolă şi de Tifos Exantematic.
    2/Lipsa cunoştinţelor medicale ştiinţifice ducea în acea vreme la decese premature.Au făcut ravagii endemice: febra tifoidă, difteria(fiica lui Carol I al României a murit de această boală la 12 ani), apendicita, poliomielita. Nici decesele prin boli puerpeale ,TBC-ul , luesul, nu erau rare.
    3/De pe la anul 400; începând cu invazia mongolă a lui Atila, trecând prin cea vizigothă a lui Alaric(cea care a distrus Imperiul Roman) au existat nenumărate migraţii care au decimat populaţia Europei.
    4/Se mai pot invoca precum cauze ale diminuării populaţiei europeene şi ale scăderii vârstei medii a acesteia următoarel cauze: ,,Conchista’’ şi ,,Reconchista’’ din Spania-Portugalia, ,,Cruciadele’’, Invazia Turcilor; inclusiv cea din Tările Române.
    Primele măsuri de redresare au apărut în legătură directă cu descoperirile ştiinţifice din domeniul igienico sanitar ale epocii Moderne (aşa cum am învăţat la facultate): descoperirea microbilor făcută de Pasteur, descoperire ce a fost urmată de aplicarea măsurilor de asepsie şi antisepsie, cât şi cea a lui Fleming; Penicilina.
    Imi permit să vă reamintesc faptul că vârsta medie pe timp de pace în Europa anilor 1800, atunci când nu era nici molimă, nici război , nici invazie străină era de maxim 35- 40 de ani.
    Vă voi da în continuare câteva exemple de genii ale mileniului doi (între 1001-2000).Ii citez la întâmplare :
    -Dante Aligheri(1265-1321); a trăit mult: 66 de ani.
    -William Shakespeare(1564-1616) ;a trăit numai 52 de ani; dar destul de mult pentru epoca sa.
    -Mozzart (1756-1791) ; a trăit numai 37 de ani. Dar a avut una dintre cele mai prodigioase şi prolifice creaţii din istoria muzicii.
    -Beethoven(1770-1791).a trăit 57 de ani. Mai mult ca Mozart. Dar cu o prelungită suferinţă.
    Mihai Eminescu:1850-1889;39 de ani ; printre care 7 în ospiciu.
    Ca o concluzie.
    Raportul dintre creativitate şi vârstă ar putea fi revizuit conform cu aceste date sumare ce pot fi oricând completate cu multe altele concordante.
    Din punctul de vedere al ştiiţelor cognitive datele relevă fapte genetice, statistice ,transculturale care pun în balanţă deteriorarea cognitivă generată de pierderea naturală neuronală cu numărul de synapse pe care neuronii cerebrali le stabilesc între ei. Este după cum ,,mintea’’ dotată cu inteligenţă nativă îi foloseşte.Dacă neuronii nu sunt utilizaţi, interconectivitatea se dezagregă şi odată cu acest proces se instalează ,, senilitatea’’. Cu alte cuvinte: ,,ceeace un old man pierde prin vârstă ca substanţă, câştigă prin exerciciu şi experienţă.’’ Lucru ce nu trebuie absolutizat însă. ,,Tinereţe fără de bătrâneţe şi viaţă fără de moarte’’ există numai în basme. Poate fi periculos să ducem acest aforism la extremis. Gerontocraţia este nocivă! Sfatul bătrânilor este benefic şi este agreat în toate societăţile tradiţionale.
    Dr Mircea Drăgan

  17. stafie a scris:

    Domnule Astarastoae,
    Va apropiati cu pasi vertiginosi de 65 (daca ii apucati), deja va spune lumea dinozaur, mult mai repede decat lui Stanciu (pe asta IL AJUTA FIGURA), nu ati creat nimic decat conflicte, discutii sterile. Singura realizare a fost sa-l pensionati pe Stanciu. Este marea dvs realizare si unica. Dar spre deosebire de Stanciu dvs nu reprezentati absolut nimic cu toate functiile, salariile, fondurile de la buget si de la COlegiu pe care le cheltuiti pt imagine. Nimic sunteti! Nimic ramaneti. Cu sau fara prelungire unii raman mari profesori, mari medici, salvatori de vieti, mangaietori de suflete. Dvs o haimana, o stafie umblatoare care produce doar avortoni! Imi pare rau de dvs. suflet chinuit care va ajunge sigur in iad.

  18. psihiatru a scris:

    @stafie
    Draga “stafie”, te poti trata si pe blog dar ai incercat la un psihiatru?

  19. Sideratul a scris:

    Stimati colegi,
    Sa nu ne ambalam inutil. In profesia noastra nici varsta nici sexul nu au nici o relevanta. Asa cum exista profesionisti desavarsiti dincolo de 65 ani tot asa si nevrednici de 30. Ati uitat de lupii tineri ajunsi profesori datorita PSD,PNL,PD,UDMR etc si care i-au indepartat de la catedra pe unii oameni de valoare – e drept putini. Sau alti oameni de talent blocati ani la randul de false valori, ajunsi profesori datorita apartenentei la partidul comunist sau relatiei cu fosta Securitate?
    Nici o lege nu va functiona in sistemul din Romania. Suntem altfel decat restul lumii. Publicam – nu ISI- mai mult decat citim, ajungem sefi de clinici fara sa stim o limba straina, facem doctorate ca ne trebuie la dosar (nu cred sa existe o tara cu mai multi doctoranzi si posesori de doctorate), tragem sfori si dam bani sa scapam de examene, ne vaitam necontenit dar in 20 de ani nu am facut un sindicat (CMR nu e asa ceva) singura breasla care nu a facut nici o greva… Probabil ca ne multumeste viatza pe care o ducem, micile atentzii de la pacientzi, aura de (semi)zei
    De ce sa ne injunghiem pe blogul dlui profesor A. sau sa-l injunghiem pe Domnia sa cand problemele noastre sunt altele ? Nu varsta conteaza ci calitatea noastra umana. Desi d-nul profesor Manu ar putea fi considerat batran dupa parerea grabitilor dornici de parvenire, e suficient sa-i citeshti opiniile si vei realiza ca nu ai nici un drept sa pui jaloane.

  20. LIS CT a scris:

    Discutii… vorbe… Adevarata problema a continuarii activitatii medicilor peste varsta de pensionare este insuficienta resurselor financiare (pentru ei sau cei ai lor). Desi ai vrea, cand ai burta goala, nu poti sa te retragi “conform unei etici sociale generale” cum zice bineinteles-un-psihiatru.

  21. NEDUMERITUL a scris:

    In pofida continutului recentei scrisori trimise , semnate de dl prof. Astarastoae, CMR national a dispus ca la obtinerea vizei pe Certificatul de membru, medicii pensionari sa declare ca lucreaza in domeniul privat (nu cumva la “stat”) Ale cui interese sustineti dl.profesor; ale medicilor sau ale unor guvernanti dezorientati? Dece ati mai cheltuit, probabil, cca 3000ron cu expedierea scrisorii?

  22. c. neagoe a scris:

    sunt pensionar ,dar acolo unde posturile nu sunt scoase la concurs fiind ocopate de medici pensionari, mentinuti pe criterii politice , nu este de loc bine; cred ca trebuie ca si medicii tineri sa poata lucra in tara daca o doresc ; sunt convins ca sunt medici rezidenti in ultimii ani de rezidentiat ,de multe ori mai bine pregatiti decit multi prof. univrsitari sau sefi de sectii.

  23. NEDUMERITUL a scris:

    c.nea goe sunt nedumerit cum nu stii ca nu de locuri duce lipsa tarisoara ta ci de medici care la le ocupe

  24. Ailene Andrea a scris:

    Eu as completa faptul ca nu totul se reduce la numere sau la medici…
    Doresc sa va informez ca prea multi doritori de bani isi tin cu dintii ceea ce au acumulat prin munca de o viata iar atunci cand CINEVA (ma refer la cei care imbina prea multe, ex:profesorii in special) ajung sa guste celebritatea, nu mai stiu de unde vin si unde pleaca si sunt luati de val…
    Dorinta de a fi medic pleaca de la nivelul educatiei, din copilarie si atunci cand parintii doresc sa se impuna in viata copilului e cea mai mare greseala pe care un parinte ii marcheaza viata copilului sau.
    Fiecare individ este unic prin felul sau de a fi, de aceea va face tot timpul ceea ce a fost invatat sau a vazut la parintii lui, niciodata ceea ce i se impune…
    Cand incerci sa schimbi un om (20-60 ani) cu propriile idei, atunci mai tare gresesti si ajungi sa regreti ca ai pierdut timpul…
    pentru toti medicii de familie: “Ce conteaza pentru voi mai exact?Statistici, numere sau pacientii pe care ii aveti inscrisi?”
    As prefera sa nu raspund eu la intrebare pentru ca e mai ortodox sa las pe altii sa se simta…
    Multumesc

  25. P. Manu a scris:

    @ Sideratul

    Sunteti cumva din Bucuresti? Voi tine o conferinta la Institutul de Istorie al Holocaustului miercuri 27 mai la 10 dimineata si m-ar bucura sa va cunosc.

  26. Ailene Andrea a scris:

    Domnule profesor Manu,
    Cum ar trebui sa procedez ca sa fiu si eu prezenta la aceasta conferinta?
    As dori macar un site unde sa ma inscriu.

    Multumesc.

  27. P. Manu a scris:

    @ Andrea

    Multumesc pentru mesaj. Site-ul Institutului:

    http://www.inshr-ew.ro

  28. Constantin a scris:

    Ma uit la Tv pe realitatea si o judecatoare apara cu o nerusinare si inversunare drepturile aberante pe care le au in prezent magistratii .
    Pai domnilor , aceasta tacma nu a auzit de conflictul de interese , adica tu iti faci legea de pensionare si salarizare , luind in calcul salariul din ultima luna , la care sumă contribuie si statul ca sa-ți faca 80 la suta din ultimul salariu si cate sporuri si-au mai pus la salarii .
    Foarte grav este ca magistratii nu raspund in niciunfel pentru sentintele gresite pe care la dau , chiar daca la Curtea Europeana se constata ca respectva sentinta pronuntata este gresita – Statu platește si pensia le crește ; este imperios necesar ca magistratii sa fie sanctionati in cazul sentintelor gresite prin excluderea din magistratura si fara drept de a mai profesa in institutiile statului .
    Se vaita aceasta doamnaca ce greu este , dar cine a obligat-o sa stea acolo ? Doamna nu a auzit de mediul privat , daca esti atat de stresat la stat pleci tata , daca te crezi instare si capabil , nu starmocesti la mila statului si mila neamului romanesc .
    Dar pe judecatoarea beata care jignea oamenii legii nu a vazut-o doama dezlantuita , cam ce vocabular impertinent si tupeu avea ? Dar pe judecatorul care ăi punea pe politisti sa isi ceara scuze si sa isi ia angajamente fata de la infractori , a fost tot la Tv ?
    A luat doana atitudine , a scos o silaba sau s-a facut ca nu vede , nu aude .
    Dar de cei care au pesii de cateva milioane vechi a auzit doamna , stie cum traiesc acesti oameni , a sapat doamna la tara sa vada acolo munca tata , sa ai o gospodarie , iar o seceta sau o furtuna sa-ti spulbere toate sperantele , acolo sa vezi stres si suferinta . Cum isi permite doamna jude sa vorbeasca de profesori si ingineri ca mai fac o meditatie sau isi mai iau un job ? Mama ce tupeu si impertinanta duse la extrem , rar ti-e dat sa vezi , sau poate doar o singura data in viata . Sa te faci ca nu intelegi tu ca jude diferenta dintre termenii recalculare conform unei noi Legi si termenul retroactiv , sa invoci Dreptul Roman in contextul unor aberante avantaje pe care ti le-ai autocreat in propriul avantaj , fara sa te intereseze celelalte categorii sociale ? Mi-e greu sa cred ca sunt mai multe persoane de asemenea calitate indoielnica si jalnica in justitie si magistratura .
    Dar de somaj a auzit doamna ? Dar sa ai un venit de 4 milioane si facturile sa fie de valoare mai mare ? Dar de foame a auzit doamna magistrat , dar stie ca strazile sunt pline de cersetori , persoane fara adapost , someri si persoane fara venit , ca in multe localitati traiesc oamenii ca in evul mediu ? Pentru acestia doamna a gandit si elaborat vreo lege care sa le mai amelioreza suferinta ? Dar doamna s-a gandit ca , cu cat anumite persoane au venituri si pensii aberant de mari de la stat , cu atat mai multe persoane traiesc intr-o saracie cumplita ?
    Pensii din România la ora actuală – contrast May 2009 – Fără comentarii
    33.000 lei – unui magistrat
    32.000 lei – domeniu aviatic
    23.000 lei – om normal, muncit
    12.300 lei – diplomaţi
    11.500 lei – printre poliţişti
    7.800 lei – funcţionarii publici parlamentari (Văcăroiu)
    7.300 lei – instanţele
    730 lei – profesor universitar cercetator
    800 lei – medic specialist
    600 lei – inginer inventator
    300 lei – somer

Comentează acest articol