Din nou despre rezidenţiat

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gPOruP-PX9w[/youtube]

TRANSCRIERE:

Am primit un mail de la o persoană care a absolvit Facultatea de Medicină în 2004. Mi-a scris că are această îndrăzneală deoarece mi-a citit blogul şi mesajele puse pe blog au încurajat-o.

Mi-a povestit avatarurile pe care le-a petrecut de când a terminat facultatea şi până în prezent, despre faptul că, pasionată fiind de medicină - şi cuvintele o dovedeau - nu a reuşit decât să se angajeze în alt domeniu, într-un domeniu care nu are nici o legătură cu medicina.

Acest lucru m-a făcut să mă gândesc dacă nu cumva admiterea / intrarea în rezidenţiat, aşa cum o practicăm noi, este de fapt o încurajare a celor care n-au aptitudini şi dragoste faţă de profesie, o încurajare a celor care se antrenează în rezolvat teste dar nu se antrenează în profesia medicală.

Şi atunci vă lansez o provocare. Ce-ar fi să ne gândim să modificăm modalitatea de accedere în rezidenţiat. Ce-ar fi dacă alături de acest test grilă, care nu întotdeauna este reprezentativ, n-ar trebui să ţinem cont şi de activitatea din facultate, de specialităţile la care în mod voluntar / extracurricular a lucrat absolventul, de activităţile de voluntariat în societate şi, de ce nu, de modalitatea în care a promovat examenul de licenţă.

Este o modalitate care se aplică în multe ţări din Uniunea Europeană şi care permite să se selecteze în diferite specialităţi oameni care doresc să facă acea specialitate, oameni care sunt pasionaţi şi, de ce nu, oameni care au un anumit comportament etic.

Vă lansez această dezbatere...

68 comentarii la “Din nou despre rezidenţiat”

  1. Dr Mircea Dragan a scris:

    Stimate Domnule Profesor
    Astazi medicii din spitalul unde lucrez, am fost convocati pentru a ni se comunica faptul incepand cu data de ieri 17 dec. a.c. prin ordin al Ministrului Sanatatii (Domnul A. Videanu) fostul manager cu concurs a fost demis si a fost numit un nou manager interimar. S-au invocat articole din Legea 95/2006. Este legala aceasta procedura?

  2. ana maria a scris:

    As avea o intrebare cu privire la locurile din caminul pentru rezidenti.Cum este posibil ca avand un punctaj foarte bun la rezidentiat(peste 800) sa mi se spuna ca nu sunt prea multe sanse la cazare si ca unii primesc cazare pe la jumatatea anului.pana atunci unde sa stam?nu toti ne permitem inchirieri sau gazda.|In liceu un profesor mi a spus ca liceul nu e obligatoriu pentru cei saraci.Si rezidentiatul este doar pentru cei bogati?

  3. md a scris:

    Caz: Medic format ca pediatru inainte de 1990! Practica medicala in spital timp de 3 ani cu efectuarea stagiilor obligatorii a cate 6 luni cu examinare dupa fiecare stagiu de specialitate efectuat! Rezidentiat dat in 1990, promovat… dar acum are de ales intre profesie si familie! Alege familia si… refuza alegerea postului la repartitie… pentru a nu da pe chirie, bona pentru copil, tot ce ar fi castigat ca medic rezident! Alege sa dea in anul urmator rezidentiatul poate cine stie vor fi posturi care sa-i permita sa mentina un echilibru intre profesie si familie? Dar surpriza! Ministrul Sanatatii de atunci ii refuza dreptul de a mai da examen… printr-o stupida lege, prin care medicii care implinea 30 ani pana la data examenului nu mai aveau dreptul de a da rezidentiatul! Ce sa faca acel om pentru a supravietui? Merge la tara, face naveta zilnic si firesc cauta un loc de munca care sa-i permita mai mult decat supravietuirea zilnica…, chiar daca acel loc de munca nu ar fi necesitat 9 ani de pregatire ca medic! Revine dupa o perioada in sistemul sanitar… dar constata ca… desi are drept de parafa (obtinut dupa pregatire si practica timp de 6 luni si examen) nu prea are unde sa lucreze daca nu se privatizeaza, ca a deschide un cabinet medical acum e sinucidere curata in conditiile in care nu are pacienti inscrisi pe liste, nu are dreptul de a elibera medicamente compensate, nu mai are voie sa faca o specializare… avand varsta de 49 ani!
    Cum vedeti rezolvarea acestui caz??? Pentru ca din pacate nu este singular! Sa plecam… poate… pentru ca cei din UE nu considera ca suntem… inutili sau… prea batrani pentru a ne practica meseria si… cine stie, poate vom reusi sa facem acolo specializarea dorita!

  4. Sd a scris:

    Doresc sa pun o intrebare dl Profesor Vasile Astarastoae referitor la cazul meu. Am terminat rezidentiatul pe medicina de famile(2006-2009) dar nu am dat specialitatea (nu am gasit nici un post disponibil) si in ultimul timp m-am apucat de invatat pt a da din nou rezidentiatul si am obtinul punctaj doar pt medicina de familie (nu este vorba despre cele 1500 locuri suplimentate). Am ales la repartitie med de familie pentru a nu sta acasa dar nu stiu daca se poate sa mai stau un an ca medic rezident pe mf anul l o data ce am parcus cei 3 ani

  5. drz a scris:

    Domnule Profesor, va scriu intr-un moment in care nu vad nicio solutie logica. Sunt medic rezident anul II in specialitatea chirurgie generala pe post la Spitalul orasenesc Costesti – Arges cu centru de pregatire Timisoara. In primul an am obtinut detasarea in Centrul Universitar Craiova. Anul acesta am depus actele pentru detasare la MS desi inca nu stie nimeni cum si cand se vor elibera adresele prin care se confirma detasarile. Sunt casatorit (sotia mea studenta anul IV la UMF Craiova) si unic intretinator de familie, am in intretinere prin contract 2 bunici si am cerut (cred in mod legal) dreptul la transfer din Timisoara in Craiova. La UMF timisoara este afisata o hotarare a Senatului UMF din 9.12.2009 (cand se stia ca prima sesiune de transferuri este in ian-febr.2010) prin care se anunta ca nu se acorda transfer niciunui rezident pe motivul ca suntem cuprinsi in Statele de functii pe anul 2009/2010. Vreau sa stiu daca o Hotarare a Senatului poate anula un regulament emis de stat valabil pentru toate UMF-urile, ce anume este acest stat de functii si de ce este atat de important incat nu se poate oferi transfer pentru ca suntem cuprinsi in el (presupunand prin absurd ca maine ma “transfer”definitiv la ceruri acel stat de functii banuiesc ca s-ar modifica si ca n-as mai avea cum sa figurez in el, deci ar putea fi modificat) si de asemenea as vrea sa intreb ce as putea face sa obtin acest transfer. Mentoinez ca profesorii coordonatori de rezidentiat din ambele centre sunt de acord cu transferul si de asemenea dl. prorector de la UMF Craiova. Imi trebuie doar acordul UMF Timisoara pe care nu il pot obtine din motivul de mai sus. Cred ca UMF Timisoara este totusi o facultate de stat si ar trebui sa se supuna regulamentelor de stat, ori ideea ca nu se acorda transferuri deoarece suntem cuprinsi in Statele de functii nu mi se pare solida (aceasta regula ar fi prezenta la toate universitatile, iar Craiova acorda transferuri foarte usor). Precizez de asemenea ca am 35 de ani si din dorinta de a face chirurgie am incercat ani la rand sa obtin aceasta specialitate, iar in momentul in care am obtinut-o nu ma pot bucura de acest lucru, deoarece nu mi se ofera niciun fel de conditii. La Craiova, UMF-ul mi-a acordat o garsoniera noua in care sa locuim eu si sotia, la Timisoara mi se va oferi poate de la anul un loc in caminele de studenti la 4 in camera. Va rog sa imi oferiti o solutie pentru ca sunt destul de disperat, iar la chirurgie nu vreau sa renunt. In Timisoara chiriile “decente” sunt in jur de 250 euro/luna (la un salariu de rezident de 930 ron nu cred ca se poate supravietui in acel oras).
    Astept un raspuns si va ultumesc pentru rabdare si intelegere.

  6. Dragos Pieptu a scris:

    @ drz

    Stimtate coleg,

    Imi permit sa va raspund eu. De fapt, vor fi doar niste explicatii. Stiu ca nu va voi multumi, dar sper ca va voi lamuri.
    Senatul oricarui UMF din tara are dreptul de a decide daca accepta sau nu transferul unui rezident. Motivatia este dubla. Una generala – autonomia universitara. Una particulara – UMF-ul isi face un calcul citi studenti / rezidenti / doctoranzi, etc poate scolariza si trimite acest calcul la la MS / MECI. In functie de locurile primite se fac statele de functii, se stabilesc normele si salariile tuturor cadrelor didactice. Aceste state nu pot fi modificate decit anual si numai pe baza cifrei de scolarizare (studenti, rezidenti, doctoranzi, etc) aprobate.
    Finantarea universitatilor este si ea in corelatie cu aceste state de functii (ma rog e mai complicat, dar n-are sens sa intru in detalii). Cert este ca, daca de la o universitate decid sa se transfere prea multi rezidenti, se produce un dezechilibru care poate fi greu combatut. Unele UMF-uri accepta transferul, altele accepta “schimbul”, altele accepta numai detasarea, altele nu accepta nici una nici alta. Dealtfel, problema nu este a universitatii care primeste pe cel transferat ci a celei care ii da drumul. Fiecare UMF are problemele lui si de aceea deciziile difera. De ex, UMF Iasi a avut perioade in care nu accepta nici o detasare sau perioade in care nu accepta decit detasari si nu transferuri. Conducerea actuala are o alta optica, nu a refuzat nimanui detasarea si are o politica deschisa fata de transferuri. Dar, asta nu inseamna ca alte UMF-uri nu pot face altfel. Fiecare respecta legea in felul propriu.
    In consecinta, conducerea UMF TM va poate raspunde perfect de legal ca in momentul in care ati ales postul stiati exact unde veti face pregatirea, [dupa cum spuneti – “specialitatea chirurgie generala pe post la Spitalul orasenesc Costesti – Arges cu centru de pregatire Timisoara”] si ca daca nu voiati la TM trebuia sa va alegeti un alt UMF. Mai ales ca, extrem de probabil, decizia Senatului este anterioara concursului de rezidentiat (chiar daca ar fi dupa concurs ar fi la fel de legala).
    V-am dat aceste detalii in calitate de prorector la UMF Iasi. Restul aspectelor nu tin de universitate. Pot doar sa va spun ca, stiind foart ebine care sunt problemele pe care le au rezidentii, rectorii UMF-urilor au cerut din vara 2009 modificarea “legii rezidentialului” (ptr simplificare) in sensul rezolvarii problemei locative. Cit va mai dura nu stiu.

  7. drz a scris:

    Va multumesc pentru lamuriri. Este foarte adevarat ca din punct de vedere legal eu mi-am ales TM stiind ca exista si aceasta posibilitate de a merge acolo, dar cred ca stiti foarte bine ca cei are n-au prins Bucuresti la rezidentiat au ales craiova, cei care n-au mai prins Craiova au ales Brasovul sau alt centru tocmai pentru ca era importanta specialitatea. Din aceste motive fiecare in disperare de cauza au ales unde au ramas locuri sperand sa gaseasca intelegere (fiindca un medic trebuie sa fie in primul rand OM si dupa aceea medic); desigur ca daca nu se va putea rezolva aceasta problema nu am alta solutie decat aceea de a alege intre familie si specialitate ceea ce cred ca este cam nefiresc… dar asta e. Problema este ca in Timisoara viata este de 3x mai scumpa decat in craiova, iar din salariul meu de 930 roni am sa stau prin gara sau poate sa gasesc intelegere la seful clinicii sa-si sacrifice un salon sa pot sta acolo. Inteleg ca din punct de vedere legal eu ar trebui sa merg acolo unde am ales dar dupa 9 ani de dat rezidentiat acum cand am prins ceea ce mi-am dorit n-am mai tinut cont ca nu este si centru de pregatire dorit, tocmai in speranta de a gasi intelegere.
    Va multumesc inca o data pentru lamuriri si sper ca medicina n-a devenit totusi o industrie. Medicul ar trebui sa detina si alte calitati. Si apoi … vedeti bine in ce situatie sunt rezidentii. Cred ca inainte sa spuneti NU ar trebui sa va intrebati de ce pleaca rezidentii dintr-un centru universitar si unul cu renume , de ce pleaca din tara si multe alte intrebari. Desigur dumneavoastra aparati UMF pentru ca sunteti in cealalta tabara si punctul de vedere este unul competent, real si legal. Dar de ce UMF-urile accepta un numar de rezidenti in pregatire daca nu le pot oferi conditii locative, financiare si asa mai departe. Nu mai punem la socoteala cartile, mancarea, imbracaminte, copii, si toate cele de trebuinta unui trai decent. Si asa suntem calcati in picioare si sunt pline stirile de cazuri distorsionate in care medicii sunt prezentati ca niste criminali, medici care iau spaga… Un medic n-ar trebui sa se gandeasca vreodata ca n-are cu ce-si plati rata la o locuinta, sau rata la o masina cu care sa se poata deplasa la serviciu. Si cu toate acestea asta se intampla in Romania asta eterna si fascinanta. Inainte de ’89 oamenii vorbeau cu respect despre doctori (si si atunci se dadea spaga). Acum daca spui ca esti doctor risti sa fii linsat in strada. Nu cumva aceasta categorie socio-profesionala a ajuns mult prea jos? Cred ca aceste intrebari nu tin prea mult de lege si tin mai mult de constiinta.
    Cu speranta ca inca mai exista umanism va salut si va respect

  8. Dr.Mircea Dragan a scris:

    @ Dr DRZ.Frumos acest schimb de idei.Onest si obiectiv.Dar sa nu idealizam trecutul.Conditia medicilor generalisti, stagiari, de tara, a celor secundari( sinonim cu se numeste astazi rezidenti) a fost mereu aceeasi si in vechiul regim comunist.Salarii de mizerie, navete ingrozitoare pe trenuri inghetate,gazde mai scumpe decat pretul cosului zilnic, tratate vestice xerocopiate pe sume gigantice si traficate pe sub mana.Ca sa nu mai vorbim de respectul pacientilor…Si atunci unul derizoriu.Sa nu uitam ca atunci regimul era cel al dictaturii proletariatului.Un medic specialist castiga 3020 de lei si un strungar la norma 7-8000.Un miner 12-15000 lei fara a mai pune in discutie primele trimestriale.Un muncitor primea casa de la stat, un medic niciodata.El era intelectual, nu facea parte din clasa conducatoare.Medicii atunci, ca si acum, au fost si raman rau vazuti de catre societate.Tocmai din cauza ticalosului ,,ciubuc” tolerat si chiar incurajat de toate guvernarile, salariile noastre raman de mizerie.Din erori sociale multiple, se naste desconsiderarea fata de corpul medical. Dar trebuie sa ne asumam si propria noastra culpa si duplicitate atunci cand analizam cauzele statutului nostru social precar; ele nu pot fi ignorate.
    Mult curaj tinerilor medici ambitiosi!

  9. Vasile Astarastoae a scris:

    Intradevar, transferul rezidentilor se poate face cu acordul atat al universitatii de unde pleaca cat si al universitatii care primeste rezidentul.
    In intalnirea Asociatiei Rectorilor Universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania s-a ridicat aceasta problema privind o liberalizare a transferurilor incepand cu anul II.
    UMF „GrT Popa” Iasi are opinia ca rezidentii nu trebuie sa fie „legati de glie” si de aceea incepand cu anul II avizam orice trasfer.
    In virtutea autonomiei universitare, UMF Timisoara poate sa limitee aceste transferuri.
    In situatia dvs consider ca ati putea solicita senatului o derogare iar daca in hotararea luata nu se accepta acest lucru sa obtineti detasari pe termen limitat.
    Motivatia refuzului transferului prin faptul ca trebuiesc salvate norme, o consider a fi neetica.
    Cu stima
    Prof Dr Vasile Astarastoae

  10. Vasile Astarastoae a scris:

    Noul rezidentiat fiind in aceeasi specialitate nu poate fi reluat.
    Cu stima
    Prof Dr Vasile Astarastoae

  11. Dragos Pieptu a scris:

    @ drz
    Eu nu am spus nici DA si nici NU. Nu am aceasta responsbilitate nici macar la UMF Iasi (unde lucrez). Nu am fost nici de acord cu Dvs. si nici impotriva.
    Pentru ca nu sunt nici in tabara dvs si nici in cealalta. Sunt doar un coleg ceva mai in virsta. Si am incercat sa va explic anumite aspecte legale. Atit.
    Dau doar explicatii tehnice deoarece sunt oaspete pe acest blog si stiu ca cei ce scriu nu vor sa discute cu mine ci cu Dl Profesor Vasile Astarastoae.

  12. drz a scris:

    Va multumesc pentru datele furnizate. Orice informatie este bine primita. Va rog sa-mi intelegeti vehementa, fiind inca sub influenta celor aflate de la rectoratul UMF Timisoara. Asa dupa cum am vazut aici, din raspunsul domnului profesor Astarastoae rezulta ca daca ar exista bunavointa se poate obtine transferul din anul al II-lea de rezidentiat. Voiam sa cunosc portitele legale de transfer. N-am cerut altceva.

  13. ana_is a scris:

    Domnule Profesor, cum ii aparati si/sau ajutati pe rezidentii care nu au primit prima de stabilitate? si care probabil nu vor primi nici al 13-lea salariu? sau personalul din UPU/CPU, care de asemenea nu a primit prima de stabilitate? va adresez intrebarea in calitatea dvoastra de presedinte al Colegiului Medicilor. Sau ramane singura solutie sa strangem bani (din maretele salarii de rezidenti!), sa angajam un avocat si sa dam in judecata spitalele?

  14. Nepotu a scris:

    Unde traim? aparent intr-o tara in care se fabrica profiiiii, confiiii, doctorantiiii si cercetatoriiii pe banda rulanta, a caror contributie la dezvoltare medicinii si stiintei romanesti sunt niste ermetizari volative aruncate in gaura mediocritatii. In Romania sunteti totemi ai nepotismului rosu, in lumea valorilor sunteti GUNOAIE.
    Eu as inchide acest blog il consider inutil, o incercare anodina a unui parazit medico-plagiant la un dialog pasiv.

  15. drz a scris:

    Se pare ca MS nu este inca pregatit sa dea nici macar detasari… Abia saptamana aceasta “poate” se vor rezolva detasarile depuse in data de 11-12.01.2010. Luna aceasta se pare ca am desfasurat activitate degeaba, avand in vedere ca eu trebuia sa trimit deja pontajul catre spitalul meu platitor, ceea ce nu se poate intampla, neavand actele de detasare aprobate. Ba mai mult am inteles de la unii colegi ai mei ca li s-a cerut si acordul spitalului platitor, desi acest acord este obligatoriu – dupa cum spune in regulament – doar celor care pleaca din centru Universitar Bucuresti. \cei care au facut acest Regulament se pare ca nu-l cunosc. Anul trecut la fel mi s-a cerut, doar ca fiind atent la ceea ce-mi cer, le-am cerut sa citeasca si intre paranteze si s-au cam sifonat din aceasta cauza.
    Sper din suflet, nefiind singurul in aceasta situatie, ca se va rezolva pozitiv aceasta situatie. Altfel, domnule Profesor, totul este in zadar… NIMENI nu va mai ramane in tara asta, decat cei care conduc. Va fi ca in epoca medievala… Acasa nu vor mai ramane decat copiii, bolnavii si batranii, in rest toti cei care pot munci cat de cat vor fugi de aici unde vad cu ochii. E incredibil ca traim aceste vremuri. Se pare ca n-am schimbat nimic in acesti 20 de ani, ba mai mult, am reusit sa blocam si ceea ce mergea cat de cat.
    Cred ca cei care pot lua o hotarare, factorii de decizie ar trebui sa se implice mai mult.

  16. elena a scris:

    Buna seara, Domnule Profesor,
    Sunt medic rezident ultimul an Medicina de Familie, am absolvit facultatea in 2008 si am gasit sa ma angajez la un cabinet dar imi trebuie certificat de membru si cod de parafa. O colega de a mea, promotie 2005 a obtinut codul anul trecut in 2010 inainte de a-si da ex. de specialitate(fusese 2 ani in concediu de maternitate) si a reusit sa se angajeze, desi nu a primit inca diploma de specialist. Conform Ordonantei Guvernului 18/2009, incepand cu promotia 2005 nu se mai elibereaza cod decat dupa ex. de specialist. Cum unii primesc cod si altii nu?Va multumesc!

  17. Marius a scris:

    Buna seara Domnule Profesor,
    … pe vremea cand terminam facultatea de stomatologie ma gandeam la ideea unei specializari .. si cum optiunile erau limitate, nu mi-a ramas decat o singura iubita, chirurgia maxilo-faciala .. nu era virgina ce-i drept intrucat ii calcasem pragul de prin anul 3 de facultate cand de altfel ma apucasem si de lucrarea de diploma .. am incercat si rezidentiatul la noi, dar m-am lovit de marele zid – o lege care-mi impunea promovarea medicinei generale anterior examenului de specialitate .. prin urmare .. am luat drumul Germaniei … Heidelberg mai exact, mare centru universitar. Am avut parte de o alta surpriza, un interviu cu un domn profesor, care m-a intrebat de unde pasiunea pentru BMF, ce-am realizat pana acum in domeniu .. m-a invitat realmente sa il conving sa ma accepte in rezidentiat .. dupa care a urmat si o proba practica, si un caz clinic cu o prezentare power point la raportul de garda … a fost cel mai frumos, antrenant si armonios “examen” sustinut vreodata … promovat ce-i drept, dar cu aripi taiate in pragul festinului .. aveau aceeasi lege tampita – nevoia finalizarii ambelor specialitati – generala si stomato … punct si de la capat. a urmat reorientarea profesionala. Morala: dragostea si pasiunea pentru medicina in Romania cel putin e ingradita de birocratie, legi, ordonante … si hotarari … Concluzia: antrenam medici de exceptie pentru un trai decent peste hotare … doar suntem cetateni europeni .. si avem drepturi …
    Cu respect si consideratiune,
    Dr. Marius.

  18. gabriela a scris:

    Datorita faptului ca medicii pleacă sa lucreze in strainatate mai ales din motive financiare,doresc sa va prezint o posibilitate ca acestia sa câștige destui bani in tara,astfel încât sa rămână sa practice aici,sa nu mai fie nevoiti sa aștepte atentiile pacientilor pentru a trai decent.Atunci când consulta un pacient sa se gândească doar cum il poate ajuta mai bine,nu la cați bani ii va da pacientul. Fiica mea a intrat de câteva săptămâni in acest program de autofinanțare,este anul 5 la med gen,iar când va termina anul6 va avea destui bani sa- si deschidă propriul cabinet,daca va dori,sau sa practice in spital doar din placere pt medicina.Studenți,rezidenți sau medici,toți cei interesați ma pot suna 0741202065 sau scrie la gabrielastanis7@gmail.com. Domnule Profesor,exista acum aceasta posibilitate ca medicii români sa rămână in tara. Cu deosebita consideratie pentru toți cei cărora le pasa de sănătatea românilor.

Comentează acest articol