Reforma reformelor

După ani de zile în care politicienii au spus poporului că sistemul sanitar este injectat cu bani mulţi a venit în sfarşit un moment de adevăr: „bugetul alocat sistemului de sănătate este subdimensionat, nerealist şi în discordanţă cu nevoile de servicii de sănătate ale populaţiei”. Au spus-o de-a lungul anilor toţi medicii. Acum, însa, a spus-o  Jeffrey Franks, şeful Misiunii FMI. El a citicat modul defectuos în care este realizat bugetul sănătăţii, remarcand faptul că unitaţile medicale pleacă din start pe un buget bazat pe arierate. Şi cum ii stă bine unui oficial de talia comisarului, acesta a lansat şi cîteva „recomandari”: va fi important să se analizeze nivelul dezirabil de servicii care să fie acoperite de asigurări de stat şi să se asigure fonduri publice suficiente pentru finantarea lor. Nu este viabil să se promita un nivel de beneficii fără o finanţare eficientă (J. Franks).

Faptul că toţi – localnici sau musafiri – dau sfaturi pentru reabilitarea sistemului sanitar romanesc nu e rău. Dar nici nu rezolvă problema fundamentală, adică totala discordanţă între costurile intreţinerii unui astfel de sistem si beneficiile pe care sistemul le poate asigura.

Sigura certitudine a ultimilor 20 de ani e că oricare din cele peste 10 reforme oficiale, declarate şi  bugetate în sistemul de asistenţă medicală a eşuat. Poate că e în sfarşit momentul ca reforma cea mare, reală si eficientă, sa se facă ştiintific, adică bazată pe realitaţi specifice tării noastre, luind in calcul resursele existente şi proiectind un sistem transparent şi controlabil.  Iar actorul principal al acestui sistem să fie pacientul, căci el este pînă la urmă plătitorul şi beneficiarul.

De aceea, Colegiul Medicilor din Romania solicită o dezbatere publică reală la care să participe toţi cei care au experienţă în domeniu şi, nu în ultimul rând, reprezentanţii pacienţilor, cei care pe de o parte susţin financiar sistemul, iar pe de altă parte trebuie să fie beneficiarii acestuia.

3 comentarii la “Reforma reformelor”

  1. carmen a scris:

    Din pacate, tocmai de la FMI ni se trag toate! Dl comisar e departe insa de ceea ce inseamna moralitate si competenta profesionala!

  2. oana2 a scris:

    si eu sunt de acord cu faptul ca spitalele romanesti, trebuie reformate din radacni.

  3. dr.Bostina Petre a scris:

    Si sa ne imaginam ca la aceasta subfinantare se adauga ,,conservatorismul colegiilor judetene si colegiul national al medicilor de ocrotire a medicilor cu IQ medical la limita ajunsi cu sprijin PSD sefi de sectie in 2004 si mentinuti pe viata,, nu ramane decat sa se aleaga praful. SUCCES la aleferi d-le presedinte ,mangaiativa alesii psd pe crestet si chiar sa-i nmultiti. Medicii destepti trec granita,aici raman pensionarii,viitorii pensionari si P….ii. dr.Bostina Petre bostinapetre@yahoo.com. 0740015968

Comentează acest articol