Ce ar trebui să știe cuplurile diagnosticate cu infertilitate la finalul primei vizite la medicul specialist?

Dr. Alina Bolintineanu, medic primar obstetrica-ginecologie
Supraspecializare Reproducere Umana Asistata – Fertilizare in Vitro



Indiferent de vârsta membrilor unui cuplu, atunci când vorbim despre incapacitatea de a obține o sarcină într-un interval de 6-12 luni de încercări, este extrem de important să știe că este indicat să apeleze la un medic specialist în infertilitate.

De ce este necesară experiența validă a medicilor specialiști și a unui centru de excelență în reproducere umană asistată?

Numărul tot mai mare al cuplurilor diagnosticate cu probleme de infertilitate, apariția investigațiilor, procedurilor, tehnicilor și intervențiilor dedicate tratării patologiilor derivate, toate acestea presupun expertiza medicului, ultra-specializări, dotare specifică și capacitatea de a opera inclusiv intervenții chirurgicale asociate sterilității. De aceea, recomandarea mea, în calitate de medic, cu mii de cazuri tratate la activ, este aceea ca pacienții să se informeze corect, în special în momentul alegerii echipei de medici și a clinicii în cadrul căreia se vor efectua seturile de analize și tratamentele prescrise.

Etapele specifice

Infertilitatea nu trebuie să fie un subiect tabu, este o boală care afectează capacitatea reproductivă a cuplului și beneficiază de investigații specifice și, din fericire, de multiple opțiuni terapeutice individualizate, astfel încât infertilitatea să poată fi “vindecată” și cuplul să obțină visul mult dorit și anume un copil sănătos. De asemenea, cuplul trebuie să înțeleagă faptul că, în cazul confirmării unui diagnostic de sterilitate, ambii parteneri trebuie să clădească o relație de comunicare și de susținere, ajutată, în mod evident, de medicul specialist în reproducere umană asistată și chiar de psiholog, dacă este cazul.
Există o deschidere tot mai mare în tot ceea ce înseamnă relaționarea medic-pacient, încurajez din suflet pacienții să îmi adreseze întrebări chiar înainte să se prezinte la o consultație, pentru că eu cred cu tărie în chimia cu medicul specialist, mai ales într-un domeniu atât de sensibil precum tratamentul infertilității.

Primul pas care trebuie parcurs este diagnosticul, mai exact, identificarea cauzei infertilității. Un cuplu care nu obține sarcina după un an de încercări, fără a folosi nici un fel de contracepție, trebuie să caute o cauza a  infertilității prin efectuarea tuturor investigațiilor specifice.

Al doilea pas este tratarea eventualelor patologii care pot afecta o sarcină, pentru a nu afecta evoluția unei posibile sarcini, indiferent de cum se va obține aceasta.

Ultimul pas este recomandarea de către medic a unui plan terapeutic coerent, cu șansele cele mai mari de a obține sarcina, în funcție de cauza infertilității, vârsta femeii, istoric, alte patologii asociate, etc. Planul terapeutic va fi particularizat fiecărui cuplu în parte, va fi recomandat de către medic și nu se face la cererea cuplului.

Toate aceste informații vor fi culese in urma unor investigații specifice, pe parcursul unui interval de timp și prin întâlniri repetate cu medicul.

Planul terapeutic se poate intinde pe intervale de cate 3 luni, mergând de la monitorizarea ovuației pe ciclu natural sau stimulat și contact sexual dirijat, inseminare intrauterină pe ciclu natural sau stimulat și până la Fertilizare in Vitro.

Opțiunea terapeutică cea mai potrivită o va recomanda medicul în funcție de criteriile medicale întâlnite la fiecare cuplu în parte.

La fiecare etapă pe care o parcurgeți, nu plecați nelămuriți,  întrebați și nu uitați că nu orice procedură terapeutică este potrivită pentru orice cuplu și orice patologie și că scopul tratamentelor de infertilitate este să obțineți un copil sănătos acasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.