17 decembrie 2013, ora 15:16-ora vanzarii Romaniei

Rupt de grija ,,securitatii alimentare” ,  guvernul Romaniei a initiat un proiect de lege ce deschide cutia Pandorei si duce la vanzarea tarii pana la nivel de parcela. Legea 579/2014 permite cetatenilor si persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat tert sa cumpere terenuri situate in extravilan in tara noastra.

221 de deputati au votat adoptarea acestei legi, 27 au votat impotriva iar 50 de deputati s-au obtinut.Desi erau in sala 2 deputati nu au votat.

Am votat impotriva legi 579/2013.

Nu stiu cum vanzarea terenurilor agricole catre firme si cetateni straini va asigura ,,securitatea alimentara”. Probabil in acelasi mod prin care vanzarea resurselor de gaze de sist catre firme straine va revarsa peste romani si beneficiile ,,securitatii energetice” desi, asa cum stim cu totii, redeventele sunt de doar cateva procente si nimeni nu poate obliga o firma straina sa vanda gazele extrase sub pretul pietii doar pentru romani.

Pamantul romanesc va fi al altora si nimeni nu ii poate obliga sa vanda produsele agricole tot aici si la un pret acceptabil pentru romani. Este previzibil ca acestea vor merge la export, spre alte piete si vor asigura doar pentru altii mult dorita ,,securitatea alimentara” .

Vom ajunge chiar, intr-o tara cu un enorm potential agricol. sa importam alimente la preturi ce vor transforma ,,securitatea alimentara” in dezastru.

In al doilea rand,  odata cu terenurile agricole,  exista riscul sa ne fie vanduta si istoria. Nimeni nu poate garanta ca eventualele descoperiri arheologice vor fi declarate de catre propietarii straini sau daca acestia vor avea interseul economic sau istoric sa fie trecute sub tacere. Daca sunt descoperiti, pentru vanzarea istoriei, vor fi sanctionati cu cel mult 25000 de euro si nu e aici locul sa ma intreb oare cine si de ce ar da aceste sume ridicole pentru a ne sterge trecutul?

In al treilea rand se infiinteaza o noua structura, ,,Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietii Financiare”, aflata in subordinea primului ministru si finantata integral de la bugetul de stat, cu directori si directorasi numiti evident dupa competentele politice si platiti regeste din banii publici. Premierul si camarila vor putea, prin atributele acestei autoritati,prevazute la articolul 13, sa a)publice pe site ofertele de vanzare-cumparede terenuri; b)verifice exercitarea dreptului de preemptiune; c)verifice indeplinirea conditiilor legale de catre cumparator; f) constate si aplice sanctiunile prevazute de prezenta lege, prin personalul imputernicit.

Adica, mai pe scurt, guvernul centreaza si tot el da cu capul in tot ceea ceea ce inseamna tranzactie comerciala in domeniul terenurilor. Concret, prin aceasta lege, guvernul devine si cel mai mare samsar a carui activitate practic nu poate fi controlata.

Cine si cum plateste pentru asta ?!

Mai e o sansa. Legea se reintoarce in parlament. Ce ii transmiteti parlamentarului din colegiul dumneavoastra ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.