Sesiunea parlamentara se va deschide cu proiectul de lege ce prevede cresterea alocatiei pentru copii de la 42 de lei la 200 de lei.
Motivatiile unui astfel de demers legislativ sunt legate de asigurarea unui sprijin pentru hrana si imbracamintea fiecarui copil roman dar mai ales reducerea abandonului copiilor datorat saraciei.
Nu in ultimul rand putem vorbi de diminuarea declinului demografic si de reducerea decalajelor fata de celelalte tari europene ceea ce priveste suma alocata fiecarui copil pentru dezvoltare si educatie.
Romania aloca in acest moment mai putin de doi lei pe zi pentru masa, hainele si educatia fiecarui copil. Este cea mai mica suma dintre toate tarile europene. Pentru comparatie: Anglia asigura o alocatie de aproape 140 de ori mai mare, media europeana este mai mare de 21 de ori fata de noi iar pana si in Cehia, Ungaria, Slovenia sumele acordate copiilor sunt de 5 ori mai mari.
In aceste conditii abandonul copiilor se situeaza la cote ridicate. Doar in Vaslui pana in octombrie 2013 au fost abandonati in spitale 35 de copii, din care 12 la Bârlad, 15 la Vaslui si 8 la Husi iar alti 62 provenind din 57 de familii au fost lasati in grija statului.
Nu e de neglijat nici declinul demografic ce arata o diminuare a populatiei Romaniei cu cinci cetateni in fiecare ora. La nivel national scaderea natalitatii la 195000 de copii reprezinta un minim istoric al Romaniei moderne ce va fi urmata de mari probleme sociale. Daca se mentine acelasi ritm, in 15-20 de ani va fi pusa in dificultate atat piata muncii, ce va ajunge fara salariati, cat si bugetele de sanatate si de pensii care vor avea nevoie de sprijin tot mai important de la bugetul de stat.
Moldova a inregistrat in ultimii douazeci de ani o reducere la jumatate a natalitatii. In 1990 in Vaslui se nasteau 8377 de copii dar in 2010 numarul acestora a ajuns la doar 4464. Practic se inregistreaza o prabusire a natalitatii de 47% ce a facut ca Vasluiul sa ajunga pe ultimul loc intre judetele Moldovei. Scaderi majore se inregistreaza si in restul judetelor, Vasluiul fiind urmat in prabusirea natalitatii de Botoşani (46%), Neamţ (44%), Bacău (42%) şi Galaţi (40%).
Acest demers legislativ e sustinut de 61 de deputati si senatori din toate grupurile parlamentare si a ajuns pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, camera decizionala.
Mai mult cheltuesc cu puscariasi,decat cu copii!! sa le fie rusine
Chiar si cu maidanezii cheltuiesc mai mult.E normal,avind in vedere citi”maidanezi”sint in Parlament…