Cardiaci rapusi de ger

● 20 de ieseni cu afectiuni cardiovasculare si pulmonare au ajuns la spital cu decompensari din cauza expunerii la temperaturile foarte scazute din aceste zile ● Cinci ieseni cu afectiuni cardiace au necesitat spitalizare ● Medicii avertizeaza populatia ca, in aceste zile geroase, sa evite deplasarile in spatii deschise.

Ieri, 20 de ieseni cu afectiuni cardiace si pulmonare au fost transportati la Spitalul de Urgente Sf. Ioan dupa ce boala s-a agravat din cauza temperaturilor foarte scazute din aceste zile. Pacientii cu varsta peste 50 de ani au ajuns la spital cu fibrilatii cardiace, hipertensiune, angina instabila etc.

"Acesti pacienti, desi stiau ca sufera de boli cardiovasculare si pulmonare, au riscat sa mearga prin ger si au ajuns la spital cu decompensari. Cei mai multi sunt pacienti in varsta. Din cei 10 cardiaci, doar 5 au necesitat spitalizare, iar bolnavii cu afectiuni pulmonare care au necesitat spitalizare au fost transferati la Spitalul de pneumoftiziologie", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, seful Unitatii de Primire Urgente din cadrul Spitalului de Urgente Sf. Ioan. Dupa cum a afirmat acesta, temperaturile scazute modifica si compozitia sangelui. Numarul globulelor rosii creste, la fel si nivelul de fibrinogen si colesterol si toate contribuie la cresterea vascozitatii sangelui si, implicit, la aparitia unor blocaje circulatorii la nivelul inimii, plamanilor sau creierului. Medicii recomanda populatiei ca in zilele geroase sa evite deplasarile in spatii deschise si a expunerii la frig. Daca deplasarea este absolut necesara, atunci se recomanda folosirea mijloacelor de protectie, manusi, fulare, caciuli, imbracaminte groasa. "Recomandam populatiei sa consume alimente bogate in proteine si grasimi nesaturate, fructe, legume si sa evite consumul de bauturi alcoolice. De asemenea, trebuie sa se acorde o atentie speciala copiilor. Parintii trebuie sa evite sa-si lase copiii in interiorul unui autovehicul parcat, sa se evite transporturile pe distante lungi in vehicule fara posibilitatea de climatizare si neechipate pentru conditii de iarna. Persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, sunt sfatuite sa evite deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii acestora in conditii de temperaturi scazute", a spus medicul Ciuhodaru. Pentru a evita intoxicatiile cu monoxid de carbon, medicii sfatuiesc populatia sa nu foloseasca instalatii improvizate de incalzit. Expunerea prelungita a extremitatilor la temperaturi scazute poate duce la aparitia degeraturilor.

Sursa: Ziua de Iasi (Magda Olteanu)

Leave a Reply

Your email address will not be published.