Cate o sinucidere pe zi

* Zilnic, cel putin un iesean ajunge la Spitalul de Urgente Sf. Ioan dupa ce a incercat sa-si puna capat zilelor * In primele trei luni ale acestui an, 140 de ieseni, majoritatea din mediul urban, au incercat sa incheie socotelile cu viata * O femeie in varsta de 39 ani a baut acid sulfuric si a reusit sa-si duca dorinta la bun sfarsit * Un procent de 55 la suta dintre iesenii cu tentative autolitice sunt barbati * Coplesiti de grijile zilnice, dezamagiti in dragoste, parasiti de o ruda apropiata sau cuprinsi de vinovatie, zeci de ieseni aleg drumul spre moarte *


Psihologii trag un semnal de alarma asupra unui fenomen care ia amploare de la o zi la alta. Zilnic, cel putin un iesean ajunge la Spitalul de Urgente Sf. Ioan dupa ce a incercat sa-si puna capat zilelor. Numai in primele trei luni ale acestui an au incercat sa-si puna capat zilelor 140 de ieseni, majoritatea din mediul urban. Coplesiti de grijile zilnice, dezamagiti in dragoste, parasiti de o ruda apropiata sau cuprinsi de vinovatie, zeci de ieseni aleg drumul spre moarte. Satui de conflictele din familie, de lipsa unui loc de munca si de crizele financiare, unii dintre ieseni decid singuri modul in care vor sa isi incheie viata.

O persoana chiar a reusit sa isi duca dorinta la bun sfarsit, intr-un mod de-a dreptul groaznic. Este vorba de o femeie de 39 de ani, din Iasi, care a baut acid sulfuric, iar in ciuda insistentelor medicilor si psihologilor de a-i salva viata, acest lucru nu a fost posibil. Femeia nu a vrut deloc sa lupte pentru a trai, iar dorinta de a ajunge pe lumea cealalta a fost mult mai mare. Potrivit psihologilor, comportamentul suicidar apare ca un raspuns la o situatie coplesitoare, la care persoana nu mai vede nici o cale de iesire. Insa sunt si sinucigasi care reusesc, cu ajutorul psihologului, sa treaca de impas si sa vada cu alti ochi viata. Prima cauza care duce la tentativa de sinucidere se refera la conflictele partenerilor determinate de sentimente de culpabilitate. Alte motive se refera la esec, alcoolism, nefericire, deceptii amoroase sau probleme financiare. In judetul Iasi, cei mai multi care au incercat sa se sinucida sunt barbatii, in procent de 55 la suta, restul procentului fiind detinut de femei. De asemenea, barbatii sunt pe primul loc la tentative realizate pentru ca aleg metode mai dure si mai sigure de a-si incheia conturile cu viata. Potrivit declaratiilor psihologului Gabriela Romedea, din cadrul Centrului Integrat Regional de Traumatologie, Intoxicatii, Traume si Arsuri (CIRTITA) initiat de Spitalul de Urgente Sf. Ioan Iasi, femeile aleg metode mai blande de a se sinucide. "Statisticile spun ca barbatii sunt pe primul loc si ca tentative realizate pentru faptul ca ei, in general, aleg metode mai agresive. Se spanzura, isi taie gatul, nu isi dau prea multe sanse. Un procent de 46 la suta din barbatii care au o tentativa de sinucidere se incadreaza in categoria de varsta 20-23 de ani, iar cele mai multe femei, respectiv 30 la suta, au varste cuprinse intre 31 si 40 de ani. Un procent de unu la suta, atat la femei cat si la barbati, este detinut de persoanele de peste 60 de ani. La acestia tentativa de sinucidere apare dupa pierderea partenerului de viata, din cauza singuratatii sau a bolilor cronice grave", a declarat psihologul Romedea.

Alcoolul are un rol hotarator

Dupa cum a precizat psihologul, persoanele varstnice isi aleg metode sigure de a ajunge in lumea cealalta. De multe ori acestia isi incheie toate conturile cu viata lasand bilete de adio. Mai mult, desi sunt persoane credincioase, nu considera ca au facut ceva gresit luandu-si singuri viata, ci cred ca a venit timpul sa treaca "dincolo". Insa procentul cel mai mare il detin persoanele care nu au nici o ocupatie. In lipsa unui loc de munca si din cauza alcoolismului acut, iesenii incearca sa isi puna capat zilelor prin diverse metode. Alcoolul are un rol hotarator in decizia iesenilor de a-si curma viata. Acesta afecteaza perceptia de judecata si interpretarea evenimentelor. Fiecare persoana care decide sa se sinucida recurge la metode diferite. Psihologul Gabriela Romedea sustine ca sinucigasii isi aleg metodele in functie de ceea ce doresc sa obtina. "Fiecare isi alege o anumita metoda in functie de ce vrea sa faca. Vrea sa demonstreze ceva, sa se razbune, sa obtina anumite lucruri, deci ca santaj. Metodele sunt impartite ca fizice-mecanice si metode chimice. Poate fi electrocutare, spanzurare, incendiere, impuscare, aruncare in fata unui vehicul aflat in miscare, isi taie vasele de sange de la mana", a precizat Gabriela Romedea. Pentru unii, tentativa de suicid este un fel de ruleta ruseasca si lasa soarta sa decida in locul lor. In incapacitatea de a decide singuri, incearca sa se sinucida pentru a vedea daca reusesc sau nu. In cazul in care sunt salvati de la tentativa de sinucidere ajung la concluzia ca trebuie sa traiasca si sa isi schimbe modalitatea de viata.

Ruperea legaturii cu Biserica

"Cred ca este vorba de o situatie foarte critica, dezvoltata in directa legatura cu o pauperizare generala a populatiei, cu o piata a muncii foarte fluctuanta, un fond emotiv labil si, desigur, pe fondul unei crize sau rupturi cu Biserica. Suicidul in aceasta regiune, sa nu uitam ca avem cea mai mare rata a natalitatii in Moldova, este un fenomen care pentru sociologi ridica multe probleme. Multi renunta la lupta cu viata deoarece si-au pierdut sensul, adica nu mai gasesc ratiunea necesara de a merge mai departe. Cumva, avem de a face cu o inchidere in intentii si, in asociere cu activitati ratate, o drama familiala, o conditie financiara precara sau ruperea legaturii cu Biserica, toate acestea in contrapondere cu luxul ostentativ al celor care afiseaza, uneori agresiv, succesul care nu de putine ori a fost realizat imoral, astfel ca multi decid sa-si curme viata", a precizat sociologul Adrian Netedu, de la Universitatea Al. I. Cuza Iasi.

Sursa: Ziua de Iasi (Margareta Nichifor, Marius Sidoriuc)

5 thoughts on “Cate o sinucidere pe zi

  1. Fixi

    Daca vor sa se sinucida le dau o idee: piciorele pe o sina ia rmainile pe cealalta si strigi: UUUUUUUUUUUUUUUUUUUU.

  2. Gabriella

    Cred ca multor li se pare amuzant deoarece am impresia ca acest fenomen nu ii poate afecta, dar daca ar fi vorba de persoane apropiate lor sunt sigura ca ar fi mult mai empatice si ar renunta la sarcasm, care oricum nu isi are locul.
    Fenomenul suicidal este o problema a societatii si trebuie tratata ca atare, nu putem sa fim indiferenti doar pentru ca inca nu a ajuns in sfera noastra de interes, pentru ca atunci cand va ajunge ar putea fi prea tarziu.
    Felicitari domnului doctor pentru ceea ce face!

  3. Ciuho

    Din ce in ce mai putini sunt interesati de ceea ce-i afecteaza pe cei de linga noi. Existenta voluntarilor CIRTITA ne comfirma ca acest proiect trebuie continuat. Fara sarcasme si fara ipocrizie.

  4. Nia

    Imi cer scuze Ciuho… citisem numai primul coment al tau “Doar atat puteti?” si am interpretat gresit 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.