Cei care ar trebui sa ne apere sanatatea au introdus taxa si la urgente. Parintii care ajung cu copiii la urgente trebuie să achite 50 de lei dacă nu au bilet de trimitere şi dacă medicul de gardă decide că minorii nu necesită internare, întrucât aceştia beneficiază de servicii medicale ,,la cerere".
Am interpelat Ministerul Sanatatii cerandu-i sa anuleze taxarea urgentelor din sistemul sanitar public aparuta recent in spitalele de urgenta. Ma gandesc sa reiau proiectul legislativ ce prevedea ca orice ,,ales” sa se trateze in sistemul public din Romania pe durata mandatului. Poate asa vor vedea si ei care sunt conditiile din spitale…
Urgenta ramasese gratuita dar tatal unui copil febril a fost pus sa plateasca 50 de lei chiar in serviciul de urgente. Familia este revoltata, considerand ca nu este ,,normal sã se întâmple asa ceva într-un spital de urgentã”
De la intrarea in spitale si pana la externare romanii platesc din propriul buzunar chiar daca sunt asigurati. Inventivitatea manageriala dublata de cea guvernantilor a creat taxa de intrare, taxa de vizitator la ore neagreate de conducere, taxa de foaie de internare, coplata la externare, asta daca apuci dupa ce ai platit medicamentele, materialele sanitare si radiografiile.
Sistemul de urgenta a beneficiat, ani de zile, si beneficiaza de o finantare preferentiala, din trei surse oficiale, pentru a se putea asigura gratuitatea serviciilor medicale de urgenta.
Cei care stau cu orele prin salile de asteptare mizere, cei plimbati intre spitale sau morti prin salile de asteptare, ce-i alungati de la urgente in functie de toanele vreunui sef pus politic, cei care vad in fiecare zi conditiile inacceptabile in care sunt primiti, investigati si tratati pacientii se pot intreba oricand cum sunt folosite aceste fonduri. In plus aberatia desfiintarii de spitale a facut ca aceste servicii de urgenta sa fie depasite de numarul de cazuri, iar cresterea programului de lucru la 12 ore a medicilor de urgenta a dus la scaderea eficientei din sistem.
Dincolo de faptul ca taxa de urgente e chiar mai mare decat alocatia pentru copii, ca asistenta medicala a copilului e, teoretic, gratuita, ca betivii sunt tratati gratis si ori de cate ori e nevoie, vedem ca parintii ar trebui sa studieze medicina pentru a sti ce e urgent sau nu in ochii autoritatilor.
Pot intreba in continuare ce s-a ales de dezideratul urgentei gratuite? Sau de unde poate sti un parinte cauza temperaturii crescute fara un consult de specialitate? Sau de ce mai exista Unitatea de Primire a Urgentelor daca suntem pusi in postura de pune singuri diagnostice?
Ce mai ramasase neplatit de pacientii ajunsi la spital?
Leave a reply