Sunt tot mai multi pacienti si mai ales paciente ce ajung la urgente cu stari lipotimice legate de carentele alimentare sau cu afectiuni digestive legate de dezechilibre din regimul specific acestei perioade. Nu putini sunt cei care ajung la urgente din cauza reactiilor alergice determinate de aditivii din alimentele de post.
In general aceste aceste afectiuni sunt de gravitate redusa dar necesita imediat evaluare clinica, imagistica si biologica pentru excluderea altei patologii precum si tratament de specialitate.
Restrictiile alimentare din perioada postului pot avea consecinte neplacute asupra sanatatii.Cele sapte saptamani de Postul Pastelui reprezinta o schimbare abrupta a regimului alimentar in care restrictiile se asociaza cu trecerea de la o alimentatie bazata in principal pe alimente conservate, de origine animala la o alimentatie bazata pe carbohidrati si vegetale. Acest comportament alimentar poate avea pentru efecte benefice prin detoxifiere sau eliminarea kilogramelor excedentare dar pentru unele afectiuni pot reprezenta cauza sau factorul favorizant si agravant.
In aceste conditii credinciosii se confrunta cu o adevarat dilema pe perioada postului: ce trebuie sa manance in aceasta perioada pentru a nu fi afectat organismul ?
Regimul alimentar al acestei perioade trebuie sa tina cont de: varsta, activitate fizica, status fiziologic si afectiuni preexistente consultand eventual si un nutritionist.
Recomandam un regim:
1. echilibrat ce va include proteine vegetale (soia, cartofi, cereale integrale) fructe pentru (glucide), lipide (uleiuri si margarine vegetale, nuci, seminte) precum si vitamine ( in principal din fructe si legume proaspete);
2. adaptat caloric la necesitatile organismului- efort fizic intens sau sarcina dar sa nu le depaseasca prin exces de alimente bogate in calorii ( ciocolata, dulceata, nuci, fasole);
3. care sa tina cont de afectiunile asociate metabolice ( diabet ) sau neuropsihice ( nevroze sau depresii ).
4. cu respectarea orar de masa pentru evitarea hipoglicemiillor;
5. eventual facut de un nutritionist
6. cea mai ieftina si uzuala optiune este consumul de alimente pe baza de carbohidrati: cartofi, paste, paine, derivate din porumb. Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă dar sunt mult mai scumpe
Ce si cum mancam in post ?
Leave a reply