[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=R47lWC6YAAE[/youtube]
TRANSCRIERE:
Numarul drogodependentilor care au ajuns in clinicile specializate de la Spitalul Socola a fost mai mic in 2007 decat cel inregistrat in 2006...
Dar asta nu inseamna ca la Iasi se consuma mai putine droguri. Specialistii din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog au anuntat cifre mai apropiate de realitate. In 2007 au consiliat 33 de persoane, dintre care 22 dependente de droguri.
Adevarul ar putea iesi la lumina odata cu deschiderea la Iasi a centrului in care va fi oferita metadona - produsul farmaceutic care ajuta la vindecare.
In 2007, la Spitalul Socola au ajuns aproape 900 de persoane care erau dependente de alcool. 7 ieseni consumau opiacee, unul lua sedative, iar 2 droguri multiple. Din numarul mare de alcoolici, doar 90 s-au adresat Asociatiei Cluburilor Alcoolicilor in Recuperare.
La Centrul de Consiliere Antidrog Iasi au beneficiat de consiliere 33 de persoane.Dintre acestea, 16 erau drogodependenti aflati in penitenciar.
"Eu m-am referit la datele pe care le detinem, ca si centru, odata cu deschiderea adresabilitatea a crescut. Eu nu vin in opozitie datelor prezentate de Socola, fata de ce au avut ei ca si persoane care au solicitat asistenta, asa este se poate vorbi de o scadere. In ceea ce priveste serviciile pe care noi le asiguram, odata cu crearea la nivelul centrului nostru a unui centru de mentinere prin metadona sper ca intr-un interval destul de scurt sa avem o imagine mai apropiata de realitate.", a declarat Corneliu Petrea, seful Serviciului Regional Iasi.
Un sondaj realizat in primavara lui 2006, in liceele iesene, pe un esantion de 934 de elevi si 21 de profesori a aratat ca 39,8% dintre cei intervievati au declarat ca stiu colegi care au consumat droguri. 2,7% au spus ca au consumat droguri de mai multe ori, iar 11,1% au spus ca au consumat droguri cel putin o data. 8,5% declara ca li s-au oferit droguri spre vinzare. Cele mai frecvente droguri consumate de liceenii ieseni sunt hasis, ecstasy, marihuana, medicamente in diferite combinatii si abia apoi cocaina si heroina.
"Toate aceste servicii pe care noi le oferim ne dau increderea ca acolo merg. Exista confidentalitate, ca sunt ajutati si in felul acesta se contribuie si la diminuarea treptata a consumului de droguri pentru ca daca nu ar exista aceste activitati cu siguranta consumul de droguri ar fi luat o curba mult mai ascendenta.", a declarat Maricica Buzescu, director Centru de Asistenta Psihopedagogica.
In Romania sunt patru centre in care drogodependentii primesc metadona: trei in Bucuresti si unul in Oradea. Centrul din Iasi ar putea fi deschis anul acesta.
Sursa: Tele M (Mihaela Obada, Bogdan Vatavu)
Este pe gustul CIRTITA. Speram sa conlucram. Problema lor este extrem de importanta si chiar faptul ca acesti drogodependenti acceseaza mai putin serviciile medicale ar trebui sa fie un semn de ingrijorare. Daca macar o data ati vedea un pacient in sevraj ati percepe importanta acestui centru.