Numarul donatorilor a scazut la jumatate iar criza de sange se acutizeaza. Oamenii refuza sa mai doneze in aceasta perioada iar directivele ce introduc ,, centralizarea” transferului de sange au avut efect contrar si au crescut suspiciunea de coruptie...ca la Slobozia. Sunt operatii amanate si pacienti in stare critica ce au nevoie de sange.
Situatia este dramatica si la nivel national. Unul din trei romani nu beneficiază de transfuzii atunci când are nevoie iar pentru restul sangele este donat doar in situatii critice de rude sau de prieteni. Si asta pentru ca doar 1,7% din populaţia României donează sânge într-un an, de trei ori mai putin decât media europeană (6%). Este dificil de explicat de ce un popor atat de solidar se situeaza pe penultimul loc în Europa la numărul de donatori, devansand cu greu Albania.
Ministerul face apel sa se doneze sange dar uita cateva motive ce au dus prabusirea numarului de donatori si acutizarea crizei din sistem.
Putinii donatori sunt descurajati atat de timpii mari de asteptare la centrele de transfuzii cat si de facilitatile minimale oferite (pentru cei 450 ml de sânge donaţi-63 de lei in tichete valorice, o zi libera). Desi recoltarea in sine dureaza cateva minute se ajunge la cozi de cateva ore prin lipsa de personal datorata blocarii posturilor din sistem si salarizarii mizerabile.
Romania nu dispune de o banca de sange la care sa apeleze in caz de calamitati desi aceasta banca este prevazuta in legea privind organizarea şi funcţionarea activităţii de transfuzie sangvină. Preocupat cu ,,investirea” unui milion de euro in centre mobile de recoltare, a caror eficienta nu a fost inca dovedita, ministerul nu a decis în ce condiţii şi când va fi înfiinţată aceasta banca ce poate fi aprovizionata in timpul campaniilor de recoltare. Nu e de neglijat faptul ca, de aceeasi bani, s-ar fi putut gasi peste 70000 de donatori ce ar fi asigurat suplimentar 32000 de litri sange.
Criza poate fi rezolvata prin masuri menite a incuraja donarea de sange.Unele dintre acestea tin de activitatea guvernamentala iar altele vor fi asigurate prin proiectele mele legislative privind deblocarea posturilor din sistem si introducerea educatiei pentru sanatate ce isi propun o crestere la 2,5 % a donatorilor.
Astfel s-ar asigura asigura, in flux continuu, in toate spitalele din Romania, minimul necesar de sange.
Pingback: Cine raspunde pentru criza de sange? | Asociatia Medicilor de Familie Mures