Continuă seria de pacienţi suicidari!

Un aurolac a ajuns ieri la Spitalul de Urgenţe „Sf. Ioan” în urma tentativei de sinucidere. Tânărul de 18 ani a fost găsit în stradă de către Ambulanţă şi adus în stare critică la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU). Pacientul este drogodependent de aproape 8 ani, iar pe acest fond a încercat să-şi facă multe tăieturi cu lama şi să înghită o serie de medicamente.

„A beneficiat de resuscitare volemică, suport respirator, examene de gaze arteriale şi toxicologice complete, măsuri de depurare a toxicului şi medicaţie antidot, profilaxie antitetanică şi antibioterapie. Au intervenit şi chirurgii plasticieni pentru rezolvarea plăgilor. Pacientul va fi internat în ATI-Toxicologie, necesitând măsuri terapeutice complexe şi monitorizare permanentă. Pe tot parcursul a fost asistat de echipa de pacient critic, dar sunt anunţaţi şi psihologii de la CIRTITA. Prognosticul este rezervat, pacientul fiind un vechi consumator de droguri cu status biologic precar. În colaborare cu Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în baza protocoalelor semnate cu de cei de la UPU, se va continua managementul pacientului suicidar”, a informat dr. Tudor Ciuhodaru, medic coordonator UPU de la Spitalul “Sf. Ioan”.

Minimum două săptămâni la Urgenţe

Referitor la tânărul care la data de 1 aprilie a ajuns la spitalul menţionat din cauză ca a înghiţit 500 de comprimate medicamentoase, acesta se află încă internat. Deşi este sub îngrijirea medicilor urgenişti de o săptămână şi i s-au administrat o serie de măsuri de specialitate, medicii încă nu se pot pronunţa în privinţa evoluţiei stării de sănătate. “Este în continuare în comă, în terapie intensivă. Practic, şansa acestui pacient a fost existenţa Unităţii de Primire Urgenţe care a intervenit extrem de rapid. Dacă depurarea toxicului nu se făcea imediat, pot spune că avea prognostic infaust. Se observă că gravitatea a fost extremă, pacientul a fost intubat, ventilat mecanic încă din UPU, au fost efectuate măsurile de depurare a toxicului şi se află pe măsuri de terapie intensivă-toxicologie. Se observă o ameliorare a stării acestuia, însă nu putem cuantifica şansele vitale ale pacientului. Totuşi prognosticul este destul de rezervat. Îi rugăm pe ceilalţi colegi, când se mai confruntă cu aceste cazuri de toxicologie, să le trimită repede la Urgenţe, pentru că pacienţii pot muri din lipsa de experienţă în managementul acestor cazuri”.

Amintim că joi, 3 aprilie, un tânăr de 22 de ani din Vlădeni a ajuns la UPU de la spitalul “Sf. Ioan” în comă toxică de gradul III după ce a înghiţit 500 de pastile. Acesta reprezintă cel mai grav caz de intoxicaţie voluntară medicamentoasă din istoria Spitalului de Urgenţe. La 7 zile după ce pacientul a intrat pe mâinile medicilor urgentişti, nu se ştie încă dacă acesta va supravieţui. Dr. Ciuhodaru menţionează că tânărul va mai sta cel puţin o săptămână sub îngrijirea de specialitate de la terapie intensivă. Dacă îşi va reveni şi va confirma faptul că a ingerat toate pastilele, acesta va reprezenta recordul atins de către o persoană din judeţ care a încercat să-şi ia viaţa prin ingestia medicamentoasă. Al doilea caz ca număr de medicamente autoadministrate în acest sens este al unei bătrâne care în urmă cu doi ani a înghiţit 200 comprimate de fenobarbital.

Sursa: Monitorul (Gabriela Popescu)

2 thoughts on “Continuă seria de pacienţi suicidari!

  1. george

    Sunt asistent medical si lucrez ca medic de bord pe o platforma petroliera. As dori sa stiu daca in cadrul UPU “Sf. Ioan” se pot face cursuri de Medicina de Urgenta ACLS, ATLS, PALS, etc., in genul celor facute de Tg. Mures, eventual acreditate. Toata admiratia pentru activitatea desfasurata si mult succes in continuare!

  2. Ciuho

    Se fac si va asteptam oricind. Sper sa continuam conversatia pe blog. Multam fain pentru aprecieri. Pupu` de la UPU !

Leave a Reply

Your email address will not be published.