Cum putem proteja dintii copiilor din Romania? Solutia mea este programul ,,pasta si periuta” de dinti, pe care-l voi depune sub forma unui proiect de lege menit sa sustina sanatatea dentara in gradinite si scol Programul va consta in acordarea gratuita, o data la 3 luni, de periute si pasta de dinti tuturor prescolarilor si elevilor, similar programului ,,laptele si cornul”. Motivatia unui astfel de demers este legata de datele ingrijoratoare privind sanatatea dentara determinate de indicatori precum consumul de periute si pasta de dinti, cel de pasta fiind de trei ori mai mic decat media europeana iar durata de utilizare a unei periute depaseste de chiar si de 40 de ori durata recomandata de medici, 10 ani in loc de trei luni.
Programul ,,zambeste sanatos” va include si o ora obligatorie de educatie pentru sanatate referitoare la igiena orala o data la 3 luni si o consultatie stomatologica gratuita o data la 6 luni.
Statisticile referitoare la sanatatea dentara sunt ingrijoratoare si sunt reflectate de indicatori precum consumul de periute si pasta de dinti.
Unul din cinci romani nu se spala pe dinti. 4 milioane de romani nu au pus niciodata mana pe periuta de dinti si nici nu stiu ce gust are pasta de dinti. Majoritatea sunt din rural.Romanii schimba doar o data la 2 ani periuta de dinti si utilizeaza doar un tub si un sfert de pasta de dinti in fiecare an, adica de trei ori mai putin decat media europeam. S-a ajuns ca durata medie de utilizare a unei periute sa depaseasca de 8 ori (2 ani) in urban si de 40 de ori (10 ani) in rural durata recomandata de utilizare ce este de maxim 3 luni.
80% din romani au proble dentare 7 din 10 au carii, 4 din 10 au probleme legate de placa dentara, 3 din 10 au halitoza (respiratie urat mirositoare) sau dinti sensibili. Aproape jumatate din romani (49%) nu au mers la stomalog in ultimul an iar 9% nu au fost niciodata. Majoritatea copiilor au carii: 75% pe dintii temporari iar 4 din 10 pe dentitia definitiva.
Nimic surprinzator in condtiile in care romanii schimba doar o data la 2 ani periuta si utilizeaza doar un tub si un sfert (75ml) de pasta de dinti in fiecare an. Concret, durata medie de utilizare a unei periute depaseste de 8 ori (2 ani) in urban si de 40 de ori (10 ani) in rural durata recomandata de utilizare ce este de maxim 3 luni.
Concret, proiectul meu de lege prevede ca se acorda gratuit prescolarilor si scolarilor din clasele I-VIII din invatamantul de stat si privatv produse de igiena orala constand in paste si periute de dinti in valoare de 0,1 ISR pe an. Limita valorica cuprinde pretul produselor, cheltuielile de transport, distributie si depozitare a acestora, dupa caz. Acest drept se acorda o data la 3 luni, iar valoarea in lei a dreptului se va actualiza si indexa anual prin Hotarare de Guvern, in functie de rata inflatiei. In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, la propunerea Ministerului Sanatatii, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si a Persoanelor Varstnice, Guvernul va aproba normele metodologice de aplicare. Prin toate aceste masuri se va realiza preventia afectiunilor dentare si un comportament sanatos ce va duce la diminuarea afectiunilor determinate, favorizate sau agravate de igiena orala necorespunzatoare
Prin toate aceste masuri se va realiza preventia afectiunilor dentare si un comportament sanatos ce va duce la diminuarea afectiunilor determinate, favorizate sau agravate de igiena orala necorespunzatoare.
Cum putem proteja dintii copiilor din Romania?
Leave a reply