Asta dupa tot ce s-a intamplat in aceasta seara. Ce sa faci si ce sa nu faci in caz de cutremur: in casa, pe strada, in masina si in locurile publice? Ce ar trebui sa contina trusa de supravietuire?
1. in casa: daca te afli intr-o cladire ramai acolo si protejeaza-te! Procedurile recomandate in Japonia si Statele Unite ("duck, cover and hold") sunt simple si asigura protectia individuala prin trei miscari simple: va ghemuiti, va acoperiti si va protejati.
E preferabil sa va ghemuiti cu fata in jos, la podea, pe genunchi si coate sau palme si sa va acoperiti capul cu bratele sau palmele, pentru protectie. Va puteti asigura protectie suplimentara adapostindu-va langa diverse obiecte solide ca va pot proteja, lasand un spatiu gol langa ele in caz de prabusire, si cat mai departe de ferestre.
Cel mai sigur este spaţiul dintre două obiecte mari (între 2 paturi, două maşini, între două rânduri de birouri) ce delimiteaza asa zisul triunghi al supravietuirii sau lângă un obiect mare, voluminos, cum ar fi masina de spalat, frigiderul, aragazul, lângă piciorul patului, in faţa unei canapele, lângă piciorul unei grinzi.
a) Daca sunteti in bucatarie, in primul rand inchideti aragazul si departati-va de bufetul din care poate cadea vesela.
b) Daca sunteti in pat, ramaneti acolo si acoperiti capul cu o perna. Pe peretele langa care este asezat patul nu e recomandat sa aveti tablouri grele sau alte obiecte care v-ar putea rani in caz de cutremur.
Ce sa nu faceti? Atentie!!! Pe durata cutremurului nu este recomandata evacuarea, mai ales din cladirile mari, intrucat iesirea este dificil de gasit iar scarile au risc crescut de prabusire. Tocul usii nu va ofera protectie daca nu este incadrat in structura cladirii.
2. pe strada: Cautati spatii cat mai largi si asigurati protectia individuala. Nu stationa langa cladiri, mai ales cele cu multe structuri care se pot prabusi si in timpul si dupa cutremur, precum ornamente, tencuiala, cosuri sau tigle.
Ce sa nu faceti? Atentie!!! Sub nicio forma nu va adapostiti sub balcoane sau stalpii de inalta tensiune.
3. in masina: opriti masina la distanta de cladiri sau stalpii de marginea strazii.
Ce sa nu faceti? Atentie!!! Evitati apropierea benzinariilor sau a stalpilor de inalta tensiune.
4. in locuri publice aglomerate (teatru, cinematograf, biserici, stadion, sali de sedinte) nu alergati catre iesire, imbulzeala produce mai multe victime decat cutremurul. Stati calm si linistiti-va si vecinii de pe rand.
Ce ar trebui sa avem pregatit in trusa de supravietuire: apa, alimente usoare si compacte (bomboane cu zahar, biscuiti uscati), medicamente personale, analgezice si antiseptice, telefon mobil, lanterna, baterii, aparat de radio si actele personale.
Si nu in ultimul rand, ati vazut si dumneavoastra, nu suprasolicitati retelele de telefonie. S-ar putea ca cineva sa aiba nevoie urgent de 112. Dati cel mult un sms ca sa confirmati ca sunteti bine.
Cutremur: un ghid de supravietuire
Leave a reply