● Numai intr-o singura luna au incercat sa isi ia viata 71 de persoane din judetul Iasi, foarte multe tentative inregistrandu-se in perioada Sarbatorilor Pascale ● In luna aprilie, a crescut si numarul batranilor care au decis sa-si puna capat zilelor
Spre deosebire de lunile anterioare, numarul cazurilor de suicid inregistrate in luna aprilie in randul populatiei iesene a crescut simtitor. Daca in primele trei luni ale anului, media era de un singur sinucigas pe zi, in prezent cifra a crescut mai bine de doua ori.
Psihologii explica acest fenomen prin faptul ca in aprilie au fost Sarbatorile Pascale si foarte multi din cei singuri si batrani care nu isi mai gasesc rostul in aceasta lume decid sa isi incheie conturile cu viata. In perioada 26-29 aprilie, cand au fost Sarbatorile Pascale, au apelat la o metoda de suicid 15 persoane, majoritatea fiind femei. Potrivit statisticilor realizate de psihologul Centrului Integrat Regional de Tratamente, Intoxicatii, Traume si Arsuri (CIRTITA), Gabriela Romedea, aproximativ jumatate din tentativele autolitice inregistrate luna trecuta au fost la persoanele din mediul rural.
"Din punctul meu de vedere, 71 de cazuri numai intr-o luna de zile sunt multe, iar aproximativ jumatate sunt din mediul rural. De obicei, in perioada sarbatorilor se inregistreaza mai multe tentative de sinucidere din cauza singuratatii. Mai mult de jumatate din cei care au apelat la o metoda de sinucidere nu au o ocupatie, respectiv 40, majoritatea fiind din clasa de jos si au doar sapte opt clase la scoala. Imposibilitatea de a face fata stresului cotidian creste teama de viitor, iar persoanele care se sinucid apeleaza la acest gest dramatic in urma unor cascade de evenimente de viata stresante si penibile", a declarat psihologul Gabriela Romedea.
Batranii se simt singuri si prea bolnavi
Un numar mare de sinucigasi s-a inregistrat luna trecuta si in randul batranilor ieseni. Fara sa mai suporte singuratatea si bolile cronice pe care le au, persoanele de peste 55 de ani apeleaza la un gest suicidar. Dupa cum a afirmat psihologul Romedea, luna trecuta s-au inregistrat 12 cazuri in aceasta categorie de varsta, cifra fiind destul de ridicata. Daca in cazul tinerilor, tentativa de sinucidere reprezinta si atragerea atentiei, in cazul varstnicilor modalitatea de a-si incheia viata este gandita din timp. Potrivit psihologului, la batrani este un stadiu incipient de chibzuire asupra suicidului, un stadiu de ambivalenta intre dorinta de a renunta sau nu la viata, iar ultimul stadiu se refera la resemnarea cu decizia suicidara.
"La persoanele salvate si asistate se constata destul de frecvent ca de fapt ei nu au dorit pierderea totala a existentei lor, ci mai degraba detasarea pe o perioada de timp de propriile nemultumiri si trairi dureroase in care se aflau. Disperarea determina o evaluare eronata a propriei sale existente pe care o vede prin intermediul unor «ochelari intunecati», fara nici o perspectiva", a adaugat Gabriela Romedea.
Sursa: Buna Ziua Iasi (Margareta NICHIFOR)
De doua ori mai multi sinucigasi
Leave a reply