Inovatie in secolul XXI: pansamentul cu mamaliga

Nici in week-end-ul care a trecut iesenii nu s-au putut abtine de la bautura si nu au facut eforturi pentru a se impaca cu viata. Medicii de la "Sf. Ioan" au avut de tratat peste 100 de pacienti. Printre persoanele tratate, una a reusit sa-i uimeasca pe medici. Pentru a-i atenua durerile provocate de niste lovituri de copita, familia unui batrin i-a aplicat acestuia un bot de mamaliga drept pansament.

La sfirsitul acestei saptamini, medicii din cadrul Unitatii de Primire Urgente (UPU) a Spitalului „Sf. Ioan“ din Iasi au avut de tratat 127 de pacienti, majoritatea adusi la Urgente in urma unor accidente rutiere, casnice, agresiuni sau intoxicatii autoprovocate. Trei dintre acesti pacienti, intre care si un barbat de 75 de ani, au necesitat ingrijiri in urma loviturilor de copita.

"In stare grava a ajuns un barbat de 75 de ani, din Hlipiceni. Pacientul prezenta traumatism toraco-abdominal si, dupa ce a beneficiat de masurile terapeutice de urgenta, a fost internat. Prognosticul este rezervat datorita patologiei asociate", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, coordonatorul UPU a Spitalului "Sf. Ioan".

Medicii au fost surprinsi cind au descoperit metoda inovatoare de pansament pe care o folosise acest pacient, si anume pansamentul cu mamaliga. Un alt pacient, de 44 de ani, a ajuns sub rotile carutei dupa ce a fost lovit de cal, barbatul necesitind internare.

La Urgente se anunta nopti "fierbinti" de vara

Din garda nu au lipsit pacientii care au incercat sa se sinucida prin automutilare sau intoxicatie cu medicamente, inregistrindu-se zece astfel de cazuri. Cel mai grav caz este al unei femei de 52 de ani, din Zmeu, care a baut aproximativ 250 ml de substanta coroziva (hipoclorit) dupa ce s-a certat cu sotul. Femeia este la a treia tentativa suicidara legata de conflictele domestice.

"Au fost necesare in UPU masuri terapeutice de urgenta, prognosticul raminind insa extrem de rezervat", a sustinut dr. Ciuhodaru.

In aceeasi garda medicii au tratat si pacienti ajunsi in coma alcoolica, de mentionat fiind cazul unei studente de 22 de ani care avea o alcoolemie de trei grame la mie. Alti trei pacienti cunoscuti cu epilepsie au ajuns la UPU dupa ce au consumat alcool, nu-si luasera medicamentele si au stat prea mult la soare. Cum peste 35% dintre acesti pacienti au ajuns in timpul noptii, medicii spun ca se anunta nopti "fierbinti" de vara si totodata atrag atentia celor cu afectiuni neurologice sa evite expunerea prelungita la soare si consumul de alcool, pentru a nu ajunge la spital.

Sursa: Jurnalul de Est (M.V.)

2 thoughts on “Inovatie in secolul XXI: pansamentul cu mamaliga

  1. Costel

    Daca s-ar putea face o colectie de pacienti “ciudati” cred ca fiecare spital ar avea cate o enciclopedie:) Felicitari pentru blog, abia acum am dat de el.

  2. Ciuho

    Acestia sunt pacientii nostrii de fiecare zi. Numai cine nu a lucrat intr-o unitate de primire a urgentelor nu stie ce inseamna a trata astfel de pacienti. Sper ca ne vom mai intilni in blogosfera. Multam fain.

Leave a Reply

Your email address will not be published.