Marţi 13

10906344_618053634990267_1960915462182752683_nTriskaidekaphobia este reală? În ciuda faptului că există dezbateri ample privind validitatea ştiinfică a unei astfel de fobii, unii considerând-o drept o banală superstiţie iar alţii incadrând-o în afecţiunile psihiatrice, această teamă este cât se poate de reală pentru cei care evită să se deplaseze, să iasă din casă, să se căsătorească sau să desfăşoare orice altă activitate, inclusiv de ordin medical, în astfel de zile.

Studii statistice (Scanlon et.al) arată că riscul de ajunge la spital în urma unui accident de trafic creste cu 52% într-o zi de 13. Pe o statistică parţială am constatat că frica de 13 s-a dovedit reală pentru pacienţii care ajung cu traumatisme la urgenţe, numarul mare de pacienti cu accidente casnice datorate neatentiei creşte în astfel de zile, aşa că putem spune că cel puţin din punct de vedere statistic această fobie are o aparentă motivaţie.

Există şi o a doua categorie de pacienţi ce refuză investigaţiile complexe, iniţierea tratamentului sau amâna intervenţiile chirurgicale în astfel de zile tocmai pentru a ,,evita” orice risc privind descoperirea unei afecţiuni severe sau eşecul tratamentului medicamentos sau a intervenţiei chirurgicale.

Triskaidekaphobia, din grecescul tris (trei) kai (şi) deka (zece) fobos (frică), pe scurt teama patologică de numărul treisprezece, este una din cele mai vechi şi răspândite fobii ce afectează milioane de oameni. Termenul a fost utilizat pentru prima dată de neuropsihiatrul american Isador Henry Coriat pentru a descrie comportamentul persoanei care evită orice activitate legată de numărul 13 din cauza fricii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.