Masura ce va duce la scadera varstei pensionarii femeilor cu cel putin doi ani
Leave a reply
Maine voi depune un proiect legislativ prin care se va reducere varsta de pensionare a mamelor cu cate doi ani pentru fiecare copil nascut.
Motivatia unui astfel de demers este legata de faptul ca tot mai multe femei care muncesc renunta sau amana aducerea pe lume a unui copil, pe baza unor considerente economice, ceea ce a dus la un declin demografic ingrijorator de cinci romani pe ora.
In contextul preconizatelor masuri, de crestere a varstei de pensionare la femei, consider ca acest act normativ de scadere a varstei de pensionare a mamelor care lucreaza va avea impact favorabil favorabil pe 3 segmente socioeconomice;
1. asupra natalitatii in general dar cu precadere in familiile care mamele muncesc;
2. asupra reducerii evaziunii si muncii la negru, angajatele avand un motiv suplimentar in angajarea cu forme legale;
3. asupra sperantei de viata.
În forma actuală Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice nu mai prevede posibilitatea reducerii varstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul complet de cotizare in functie de numarul de copii nascuti aşa cum prevedea vechea lege, in prezent abrogata, 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale
Conform proiectului meu de lege toate femeile, care au muncit si au realizat stagiul complet de cotizare la sistemul de pensii, au dreptul de a beneficia de reducerea varstei de pensionare cu cate 2 ani pentru fiecare copil nascut si crescut in familie.
In 2012 rata totala de fertilitate (numărul mediu de copii născuţi-vii de către o femeie în cursul întregii sale perioade fertile) din Romania a scazut sub pragul critic (de 2,1 sub care are loc scaderea populatiei) ajungand la un minim istoric de 1,428 la care vorbim de un declin demografic in care dispar cate cinci romani in fiecare ora.
In ultimii 20 de ani inregistram un dezastru demografic in ceea ce priveste evolutia natalitatii atat la nivel de tara cat si in zonele care asigurau traditional un sport natural pozitiv.
La nivel national scaderea natalitatii la 195000 de copii reprezinta un minim istoric al Romaniei moderne ce va fi urmata de mari probleme sociale. Daca se mentine acelasi ritm, in 15-20 de ani va fi pusa in dificultate atat piata muncii, ce va ajunge fara salariati, cat si bugetele de sanatate si de pensii care vor avea nevoie de sprijin tot mai important de la bugetul de stat.Moldova a inregistrat in ultimii douazeci de ani o reducere la jumatate a natalitatii. In 1990 in Vaslui se nasteau 8377 de copii dar in 2010 numarul acestora a ajuns la doar 4464. Practic se inregistreaza o prabusire a natalitatii de 47% ce a facut ca Vasluiul sa ajunga pe ultimul loc intre judetele Moldovei. Scaderi majore se inregistreaza si in restul judetelor, Vasluiul fiind urmat in prabusirea natalitatii de Botoşani (46%), Neamţ (44%), Bacău (42%) şi Galaţi (40%).
Acest proiect legislativ se alatura celorlate masuri pe care le-am initiat in sesiunea parlamentara precedenta ce prevad incurajarea natalitatii, prin facilitati fiscale reale acordate in functie de numarul de copii in familiile care muncesc cat si prin asigurarea consultatiilor gratuite pentru gravide si nou nascuti, pentru ca Romania are nevoie in acest moment de politici publice si strategii clare concretizate intr-un program national de stimulare a natalitatii.