Peste 14 ieşeni au încercat să se sinucidă ieri, în numai câteva ore. Dintre aceştia, un student din Bârlad, cazat în Căminul C8 al Campusului Studenţesc „Titu Maiorescu”, s-a spânzurat cu fularul de o conductă care trecea prin toaleta căminului. Studentul, în vârstă de 25 de ani, era masterand în anul II la Informatică. Colegii de cameră declară că tânărul era introvertit, stătea mai tot timpul în faţa calculatorului şi nu avea prietenă. Alţi 13 pacienţi cu tentative de sinucidere au fost trataţi ieri la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului „Sf. Ioan” din Iaşi. În stare gravă este o pacientă de 27 de ani care, după ce s-a certat cu soţul, s-a stropit cu gaz şi şi-a dat foc.
„Pacienta prezintă arsuri grave variabile la nivelul feţei, toracelui şi membrelor toracice. I-au fost asigurate, printre altele, oxigenoterapia, antalgicele, prelucrarea primară etc, iar acum este internată în Clinica Arşi a spitalului. Prognosticul vital este rezervat”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, medic coordonator UPU de la Spitalul de Urgenţe „Sf. Ioan” Iaşi. Alţi trei pacienţi de 32, 26 şi 28 de ani au încercat să-şi ia viaţa încercând să se taie violent cu lama sau cu sticla la nivelul mâinilor, antebraţelor şi braţelor.
Elevă de liceu a înghiţit 30 de medicamente
Starea pacienţilor a fost stabilizată însă aceştia sunt în continuare sub tratament şi monitorizare. „Un pacient de 38 de ani a fost adus în comă de la domiciliu, iar după măsuri de urgenţă se află internat la Terapie Intensivă Toxicologie. Nu este la prima tentativă. Prognosticul rămâne rezervat, dat fiind că examenul toxicologic arăta prezenţa în organism a multor toxice”, a mai informat dr. Ciuhodaru. O altă elevă de liceu a fost internată de urgenţă după ce a înghiţit peste 30 de medicamente de antiinflamatorii nesteroidiene. Aceasta a ajuns la spital cu simptome de „beţie salicilică” şi hemoragie digestivă. „Prognosticul rămâne rezervat din cauza riscului de apariţie a anemiei cauzate de distrugerea globulelor roşii din sânge dar şi a insuficienţei hepatorenale. Celelalte paciente au fost tratate pentru intoxicaţie fiindcă au înghiţit multe medicamente. Cauza principală pentru care au recurs la această variantă o reprezintă certurile din familie”, a completat dr. Tudor Ciuhodaru, medic coordonator UPU de la Spitalul „Sf. Ioan” Iaşi.
„Sectorul S” se joacă pentru C.I.R.T.I.T.A.
Instituţiile culturale ieşene se alătură proiectului Centrul Integrat regional de Tratamente Intoxicaţii Traume şi Arsuri (C.I.R.T.I.T.A.) din cadrul Spitalului „Sf. Ioan”. „Sectorul 5”, de Emanuel Pârvu, piesă de teatru în care tema este chiar sinuciderea, va fi dedicată tuturor celor care se implică în acest proiect. Ioan Holban, directorul teatrului „Luceafărul”, şi Oltiţa Cântec, directorul artistic, au hotărât ca această piesă se fie interpretată la data de 5 decembrie, exact când teatrul aniversează 20 de ani de existenţă. Piesa, în regia lui Vlad Cepoi, student în anul IV la Regie, Universitatea din Bucureşti, are în distribuţie pe Adrian Buliga, Cătălin Cucu, Emanuel Florentin şi Mariana Ivanov. „Sectorul S” vorbeşte despre dilemele unor deţinuţi care vor să-şi pună capăt zilelor, însă ideea de bază a piesei este „Nu mori când vrei tu, mori când ţi-a fost scris!”. La „Sectorul S”, piesă propusă în sprijinul proiectului C.I.R.T.I.T.A., au fost invitaţi dr. Mihnea Hurmuzache, directorul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Iaşi, dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi, reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, ai Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi, dar şi studenţi.
Sursa: Monitorul
Medicii sunt asaltaţi de pacienţi sinucigaşi!
Leave a reply