România nu are in prezent un act normativ pentru reglementarea explorării şi exploatării gazelor de sist si nici nu interzice explorarea şi exploatarea gazelor de şist. Moratoriul privind obtinerea de avize si autorizatii in acest domeniu a exipirat in decembrie 2012 iar
recentele declaratii de la ministerulu mediului nu sunt in masura de a oferi clarificari si certitudini in aceasta problema. Ridica serioase semne de intrebare si faptul ca singurul oras din Romania in care a fost interzisa manifestarea impotriva gazelor de sist din 4 aprile a fost chiar Barladul. In Vaslui 14 consilii locale au dat deja hotarari privind interzicerea valorificarii gazelor de sist dar laBarlad proiectul de hotarare pe care l-am initiat si depus in urma cu cateva saptamani, ce prevede acelasi lucru si in Barlad, nu este acceptat pe ordinea de zi. Interpelarile repetate pe care le-am adresat Ministerul Mediului, Ministerul Sanatatii si primului ministru in care am solicitat studiile de impact care au stat la baza schimbarilor de decizie privind valorificarea gazelor de sist au raspunsuri vagi sau isi asteapta raspunsul.
Multiplele controverse legate de beneficiile si riscurile legate de valorificarea gazelor de sist, absenta unor studii de impact precum si dorinta cetatenilor au dus la acest proiect de act normativ
prin care vreau reglementarea situatiei juridice in acest domeniu pe baza directivelor europene. Proiectul legislativ depus pe 4 aprilie 2013 prevede interzicerea utilizarii fracturarii/fisurarii hidraulice pentru explorarea şi exploatarea hidrocarburilor gazoase sau lichide. pe teritoriul Romaniei si pe platforma teritoriala a Marii Negre. Totodata se prevad sanctiuni pentru cei care utilizeaza aceasta tehica. Fapta de a utiliza fracturarea/ fisurarea hidraulica constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei la cinci ani sau cu amenda de la 1.000.000 la 2.000.000 de lei pentru persoanele juridice sau de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoanele fizice.
Consider ca deciziile pe tema gazelor de şist trebuie sa fie bazate in primul rand pe studii de impact serioase si acceptate de toti factorii in acord cu dorintele cetatenilor si nu sub influenta politicilor de lobby.